![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 0 Dołączył: 6.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej.
Postawiłem sobie za cel napisanie prostego agregatora (tak to się pisze?) feedów. Strukturę kodu mam już mniej więcej w głowie. Pytanie mam tylko jedno. Zastanawiam się w jaki najefektywniejszy sposób "zgarniać" itemy. Wymyśliłem sobie taki patent. Ustawiam sobie "Cron Job" na serwerze który, powiedzmy co 15 minut, uruchamia skanowanie wskazanych RSS i sprawdza czy nie ma aktualizacji. Jeśli są, kopiuję je sobie do bazy i wyświetlam na stronie dla userów. Czy to ma sens? A powiedzmy że mam 40 feedów lub więcej do sprawdzenia. Tak się zastanawiam czy php podołało "wydajnościowo". -------------------- generalfailure
fabrykadrobiu*dot*com |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 634 Pomógł: 14 Dołączył: 27.05.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat A powiedzmy że mam 40 Twoj pomysl jest dobry ale 40 na jeden raz, moze nie wystarczyc 30 secund na to, postaraj sie zrobic zeby nie co 15 minut ale co 5 minut sprawdzal jedna gupe w kturej nie bedzie wiecej niz 15. pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 698 Pomógł: 3 Dołączył: 28.03.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nikt nie kazał mu wszystkich feedów pobierać w jednym skrypcie... Jedyny sposób, żeby sprawdzić czy php to wytrzyma, jest napisanie tego. Nie ma co zgadywać, bo można spudłować przy przeliczaniu opóźnień związanych z przesyłaniem danych przez http. Serwer się nie zmęczy, ale może to potrwać...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 677 Pomógł: 89 Dołączył: 31.08.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Twoj pomysl jest dobry ale 40 na jeden raz, moze nie wystarczyc 30 secund na to, postaraj sie zrobic zeby nie co 15 minut ale co 5 minut sprawdzal jedna gupe w kturej nie bedzie wiecej niz 15. pozdrawiam A dlaczego akurat 30 sekund? Akurat czas wykonania skryptu może być dowolnie długi... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 634 Pomógł: 14 Dołączył: 27.05.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat A dlaczego akurat 30 sekund? Akurat czas wykonania skryptu może być dowolnie długi... A czy tobie by sie chcialo czekac na strone 60 sekund az cos zobaczysz ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 698 Pomógł: 3 Dołączył: 28.03.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dane nie będą pobierane przy wywołaniu strony przez użytkownika, tylko z crona, więc nikt nie będzie czekał n sekund na obejrzenie danych. Problem będzie raczej z ustawieniami php na serwerze, bo admin może zechcieć poblokować wszystko i zrobi się problem.
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 07:30 |