Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [RSS] Agregator (?)
Maslav

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Hej.
Postawiłem sobie za cel napisanie prostego agregatora (tak to się pisze?) feedów. Strukturę kodu mam już mniej więcej w głowie. Pytanie mam tylko jedno. Zastanawiam się w jaki najefektywniejszy sposób "zgarniać" itemy. Wymyśliłem sobie taki patent. Ustawiam sobie "Cron Job" na serwerze który, powiedzmy co 15 minut, uruchamia skanowanie wskazanych RSS i sprawdza czy nie ma aktualizacji. Jeśli są, kopiuję je sobie do bazy i wyświetlam na stronie dla userów. Czy to ma sens?

A powiedzmy że mam 40 feedów lub więcej do sprawdzenia. Tak się zastanawiam czy php podołało "wydajnościowo".

--------------------
generalfailure
fabrykadrobiu*dot*com
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 5)
nasty

-----

Cytat
A powiedzmy że mam 40

Twoj pomysl jest dobry ale 40 na jeden raz, moze nie wystarczyc 30 secund na to, postaraj sie zrobic zeby nie co 15 minut ale co 5 minut sprawdzal jedna gupe w kturej nie bedzie wiecej niz 15.
pozdrawiam
+Quote Post
Ludvik

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Nikt nie kazał mu wszystkich feedów pobierać w jednym skrypcie... Jedyny sposób, żeby sprawdzić czy php to wytrzyma, jest napisanie tego. Nie ma co zgadywać, bo można spudłować przy przeliczaniu opóźnień związanych z przesyłaniem danych przez http. Serwer się nie zmęczy, ale może to potrwać...

--------------------
+Quote Post
mls

-----

Cytat(nasty_psycho @ 21.06.2006, 08:51 ) *
Twoj pomysl jest dobry ale 40 na jeden raz, moze nie wystarczyc 30 secund na to, postaraj sie zrobic zeby nie co 15 minut ale co 5 minut sprawdzal jedna gupe w kturej nie bedzie wiecej niz 15.
pozdrawiam

A dlaczego akurat 30 sekund? Akurat czas wykonania skryptu może być dowolnie długi...

--------------------
+Quote Post
nasty

-----

Cytat
A dlaczego akurat 30 sekund? Akurat czas wykonania skryptu może być dowolnie długi...

A czy tobie by sie chcialo czekac na strone 60 sekund az cos zobaczysz ?
+Quote Post
Ludvik

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Dane nie będą pobierane przy wywołaniu strony przez użytkownika, tylko z crona, więc nikt nie będzie czekał n sekund na obejrzenie danych. Problem będzie raczej z ustawieniami php na serwerze, bo admin może zechcieć poblokować wszystko i zrobi się problem.

--------------------
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 19.08.2025 - 07:30