![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 0 Dołączył: 26.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiem że to już było... przeczytałem wszystko co znalazłem na forum ale jakoś tego nie załapałem :/ ma zrobiony formularz i sprawdzanie hasła i loginu... tylko co należy zrobić gdzy cała czyność przejdzie ok :?:
Chodzi mi o to w którym momęcie mam uruchomić sesje i jak to zrobić :?: z góry dzięki za pomoc ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na początku strony dajesz session_start" title="Zobacz w manualu php" target="_manual, a potem już prosto sprawdzasz czy dane zostały poprawie wpisane instrukcją warunkową i dodajesz odpowiednią sesję, która będzie odpowiadała zalogowaniu na stronie.
Następnie sprawdzasz czy dana zmienna sesyjna istnieje ( isset" title="Zobacz w manualu php" target="_manual ), i wtedy odpowiednio ograniczasz dostęp do strony etc. Taki mały zarys może wyglądać tak ( bez formularza ): Login.php
Pamiętaj, aby na każdej innej stronie przed sprawdzaniem czy dana zmienna sesyjna istnieje dodać session_start" title="Zobacz w manualu php" target="_manual ( jeżeli automatyczne startowanie sesji jest wyłączone ). Przykładowa tajna strona. Secret.php
Do tej strony mają dostęp osoby, które wcześniej się zalogują na Login.php. Mam nadzieję, że trochę Ci rozjaśniłem. -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 0 Dołączył: 26.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki bardzo :-) nareszcie zaczaiłem jedz działają te sesje :-) co ja bym poczoł bez tego forum
Jeszcze raz dzięki... bardzo mi pomogłeś ":-*" |
|
|
-Gość_poczatkujacy_*- |
![]()
|
Goście ![]() |
ja zas dalej nie moge sobie poradzic...
Oto kod pliku z logowaniem:
A oto zastrzezony
Ciagle wyskakuje, ze dostep zabroniony... Juz nprawde nie wiem w czym rzecz. Mam nadzieje, ze ktos bedzie w stanie znalezc jakis blad |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z pliku Login.php w prezentowanej przezemnie wersji wykasowałeś session_start" title="Zobacz w manualu php" target="_manual. Sprawdź czy miałem rację
![]() Jak będziesz miał jeszcze problemy to zobacz tematy w mojej sygnaturze. -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 4 Dołączył: 31.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
faktycznie, zabraklo mi tam tej funckji, ale i tak po tej modyfikacji skrypt nie chcial pojsc. Zmienilem go jednak troche i wszystko gralo, a przynajmnjiej tak mi sie wydawalo.
Pojawil sie bowiem kolejny problem - gdy dodaje(edytuje) cos do bazy, to na stronie nie widac zaaktualizowanych wynikow! Czasami pomaga odswiezanie, czasami wylogowanie, ale niekiedy na stronie mimo to ciagle widnieja stare wyniki(to nie problem z baza dancyh, bo sprawdzalem..., zreszta wyrzucilem na rpobe sesje i wtedy zadnego problemu nie bylo). Bede wdzieczny za pomoc |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 576 Pomógł: 14 Dołączył: 9.11.2005 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Wklej kod
Edit : jeżeli są to 2 pliki - np formularz.htm i akcja.php to update bazy będziesz widział po odświeżeniu .. czyli wypełnisz formularz - dane zostają odświeżone w bazie - wracasz na pokaż_dane - i po odświeżeneniu powinny być nowe .. chyba że zrobisz to w javascript że po update strona automatycznie się odświeży Ten post edytował L.Pociask 31.07.2006, 09:58:23 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 4 Dołączył: 31.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oto kod, ktory sluzy wyswietlaniu danych...
A drugi plik to formularz... Odswiezanie moze i cos daje w przypadku dodania nowego rekordu, ale jesli juz edytuje, to nic... |
|
|
![]()
|
|
Pokaż kod który wykorzystujesz do edycji, może masz w nim jakieś błędy
![]() Przykład
Pozdrawiam! -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 02:43 |