![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 0 Dołączył: 4.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak wykonac skrypt napisany w bashu z poziomu php/
![]() [php:1:d4390296fa] <? exec("iptables -t nat -nL"); ?> [/php:1:d4390296fa] w ten sposob ale sposob ten nie dziala gdy sie chce wykonac skrypt bashowy. Czy ktos moze mnial juz z czyms takim stycznosc ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Jak wykonac skrypt napisany w bashu z poziomu php/
![]() [php:1:d3c49376e2] <? exec("iptables -t nat -nL"); ?> [/php:1:d3c49376e2] w ten sposob ale sposob ten nie dziala gdy sie chce wykonac skrypt bashowy. Czy ktos moze mnial juz z czyms takim stycznosc ![]() Założenie suida skryptom nic nie daje. Jeśli bardzo chcesz w ten sposób uruchamiać zewnętrzne suidowe skrypty (choć to bardzo nie polecane) musisz użyć binarnego wrappera. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 0 Dołączył: 4.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Cytat Jak wykonac skrypt napisany w bashu z poziomu php/
![]() [php:1:218704257d] <? exec("iptables -t nat -nL"); ?> [/php:1:218704257d] w ten sposob ale sposob ten nie dziala gdy sie chce wykonac skrypt bashowy. Czy ktos moze mnial juz z czyms takim stycznosc ![]() Założenie suida skryptom nic nie daje. Jeśli bardzo chcesz w ten sposób uruchamiać zewnętrzne suidowe skrypty (choć to bardzo nie polecane) musisz użyć binarnego wrappera. Wj w sumie janie musze uruchamiac suidowych skryptow bashowych ja chce ogolem uruchamiac bashowe skrypty i nie wiem jak ![]() I nie ma innego wyjscia - jesli nie przybliz mi temat tego binardego wrappera jak mozesz |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Wj w sumie janie musze uruchamiac suidowych skryptow bashowych ja chce ogolem uruchamiac bashowe skrypty i nie wiem jak
![]() Uruchamanie skryptów działa tak samo jak każdego innego programu. Nie będzie Ci tylko działał suid na skrypcie. Możesz to zrobić tak jak zacytowałeś za pomocą exec() lub system(). Cytat I nie ma innego wyjscia - jesli nie przybliz mi temat tego binardego wrappera jak mozesz
To nie jest żadne cudo. Po prostu binarka, która nie robi nic innego jak exec na skrypt i sama posiada suida. Można tam wsadzić również dla podniesienia bezpieczeństwa wywalanie ze środowiska zbędnych zmiennych i ew. zaszyć na stałe (jeśli sytuacja pozwala) parametry dla tego skryptu. Przykładem takiego wrappera, choć przystosowanego do ciut innych działań, jest suexec z apache'a. |
|
|
![]()
|
|
Ej odnosnie uruchamiania skryptow z poziomu php jest problem bo sie nie wykonuja na przyklad
mam plik utworz w katalogu /etc w jego zawartosci jest mkdir /etc/poczta jesli ucuhomie to z shhela tworzy katalog poczta w etc czyli wszystko gra. Teraz php mam taki skrypt [php:1:f80e9affc8] <? exec("/etc/utworz"); ?> [/php:1:f80e9affc8] i tu juz sie wykrzacza nie tworzy tego dodam jeszcze ze apach zwraca mi takie logi mkdir: cannot create directory `poczta': Permission denied Co do system to ma chyba takie samo zastosowanie ale nie jestem pewien tego i nie znam urzycia tego. |
|
|
![]()
|
|
Cytat Ej odnosnie uruchamiania skryptow z poziomu php jest problem bo sie nie wykonuja na przyklad
mam plik utworz w katalogu /etc w jego zawartosci jest mkdir /etc/poczta jesli ucuhomie to z shhela tworzy katalog poczta w etc czyli wszystko gra. Teraz php mam taki skrypt [php:1:972b7e87a6] <? exec("/etc/utworz"); ?> [/php:1:972b7e87a6] i tu juz sie wykrzacza nie tworzy tego dodam jeszcze ze apach zwraca mi takie logi mkdir: cannot create directory `sd': Permission denied Co do system to ma chyba takie samo zastosowanie ale nie jestem pewien tego i nie znam urzycia tego. I nic dziwnego, że się wywala. Do katalogu /etc powinien mieć prawo zapisu tylko root. W shellu pewno miałeś właśnie zalogowanego tego użytkownika, natomiast php pracuje z prawami takiego użytkownika z jakiego chodzi serwer WWW (bo w końcu jest jego częścią), a to przeważnie jest inny niż root (ze względów bezpieczeństwa). Spróbuj stworzyć ten plik w katalogu /tmp -- powinno się udać. ![]() |
|
|
![]()
|
|
Przykro mi stwierdzic ale fakt jest taki ze tez nie tworzy tego w tempie
![]() Nie wiem moze problem tkwi w tym ze to skrypt bashowy bo normalne programy typu iptables uptime reboot dzialaja |
|
|
![]()
|
|
Cytat Przykro mi stwierdzic ale fakt jest taki ze tez nie tworzy tego w tempie
![]() Nie wiem moze problem tkwi w tym ze to skrypt bashowy bo normalne programy typu iptables uptime reboot dzialaja A jaki jest błąd tym razem? |
|
|
![]()
|
|
Cytat Cytat Przykro mi stwierdzic ale fakt jest taki ze tez nie tworzy tego w tempie
![]() Nie wiem moze problem tkwi w tym ze to skrypt bashowy bo normalne programy typu iptables uptime reboot dzialaja A jaki jest błąd tym razem? ten sam co wczesniej ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy w ogóle o to chodzi ale w manualu znalazłem coś takiego:
[php:1:8b7376f617]<?php #!/usr/bin/php ?>[/php:1:8b7376f617] -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat Nie wiem czy w ogóle o to chodzi ale w manualu znalazłem coś takiego:
[php:1:d2deac8013]<?php #!/usr/bin/php ?>[/php:1:d2deac8013] heh nie mam zielonego pojecia o co w tym chodzi ale ja znalazlem cos takiego [php:1:d2deac8013] <? exec("/bin/sh nazwa skryptu"); ?> [/php:1:d2deac8013] Noi musze powiedziec ze to dziala bo wykonuja sie skryptu |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 384 Pomógł: 0 Dołączył: 3.04.2003 Skąd: Chorzow Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jaka w takim arazie jest pierwsza linia Twojego skrypta ?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 07:43 |