![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 215 Pomógł: 1 Dołączył: 13.04.2003 Skąd: z ławki przed blokiem Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Sprawa taka pliczek XML wazy 32 mb, w nim mam dane na temat SMSów logosłow, dzwonków, itp z PP wapster.pl no i problem z racji wielkosc pliku nie zabardzo moge Sobie poradzic z jego przecytaniem, wczytaniem do tablicy itp z racji ograniczenia pamieci na moim serwerze do 20. wiec wpadlem na pomysl i dziele Sobie plik na kilka mniejszych
no i napisałem Sobie dla niego coś takieg:
czyli lece przez cały plik wiersz po wierszu i dziele duzy na małe podzionego na poszczegolne telefony: nokia, siemes tip no tylko pytanie czy moge to jakos zoptymalizowac czasowo, gdyz operacja ta trwa na serwerze w nazwa.pl 24-28 sekund ;/ moj komp potrzebuje prawie 40.. no a do tego jeszcze bedzie miala dojsc analiza poszczegolnych modeli, sprawdzenie roznic miedzy moja baza a tymi danymi, i wlasnie tez sie tutaj zastanawiam czy docelowo przewalac wszystko do bazy, czy trzymac reszte danych tylko w plikach XML, podzielic konkretne modele na wiecej plików, no w jednym informacje o logach, w innym o dzwonkach, i nie korzystac z bazy.... jakies pomysły? z góry dzieki za wszelkie sugestie. aha i po tym podziele najwiekszym plikiem jest NOKIA.xml wazy okolo 7.5 MB, no i niesteyt dalej wczyanie tego do jakies tablicy czy cos jest problemem Ten post edytował AcidBurnt 19.06.2006, 17:02:48 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Lepiej by bylo uzyc do tego bazy.
Tylko to sie mija z celem, jesli plik XML jest co chwila uaktualniany. Niestety, nie podales w jakich odstepach nastepuje update pliku... IMHO, gdybys poszedl na kompromis i uaktualnial go raz na dobe, to napisalbys sobie skrypt, co by parsowal XML-a i wrzucal go do bazy. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 215 Pomógł: 1 Dołączył: 13.04.2003 Skąd: z ławki przed blokiem Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
xml jest uaktualniany wlasnie raz na dobre
no i wlasnie chyba tak zrobie i powoli pisze dodawanie tego do bazy, bo chyba inna opcja mi nie zostala... jak napisze to zostawie to tutaj dla potomnych moze ktos jeszcze kiedys bedze walczyl z wapsterem ![]() tylko problem jest caly czas z wielkoscia pliku, nie moge go przerobic za pomoca czegos jak SIMLPE XML czy cos bo brakuje mi 20mb dostapnej pamieci ![]() sprawdza to najpierw czy są jakies nowe wpisy w XML a pozniej czy z XML nie zostaly usuniete jakies wpisy
u mnie na kompie 1.5hg, 1gb ram schodzi do 0.7 sekundy no ale konkretnie tutaj jest taki pliczek XML
z 1551 wpisów takze nic strasznego a zawartosc pliku info o gadzetach na NOKIE to 167 tysieci LINI SIC!!! Ten post edytował AcidBurnt 19.06.2006, 22:17:21 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Od analizy duzych XML'i jest inny parser (expat), ktorzy rowniez jest dostepny z poziomu php: http://www.php.net/manual/en/ref.xml.php
Pisanie pod to jest znacznie mniej wygodne niz simplexml czy inne, ale dzieki temu zuzycie pamieci jest minimalne niezaleznie od wielkosci pliku. Dodatkowym atutem jest szybkosc parsowania. -------------------- Brak czasu :/
|
|
|
![]()
|
|
eh niestety tez nie za bardzo chce dzialac, samo "przelecenie" przez pliczek 7.5 zajelo mu az 23 sekundy takze nie ma nawet raczej mowy o akichkolwiek operaciach ;/
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 6.07.2025 - 17:08 |