Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

8 Stron V  < 1 2 3 4 5 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Eclipse php IDE
nospor
post 27.06.2006, 10:57:23
Post #41

Grupa: Moderatorzy

Cytat
No tak, tylko ze nie mam ISO-8859-2 na liscie dostepnych kodowan.
hehe, a no nie masz. ja tez nie mialem smile.gif Musisz z palca wpisac do tego selecta i zostanie to łykniete. Swoja drogą bardzo dziwne

--------------------

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
no-name
post 27.06.2006, 10:59:52
Post #42

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Też miałem ten proble. Trzeba wpisać "ISO-8859-2" z palca do listy z wyborem kodowań... Bardzo intuicyjne rozwiązanie, prawda?
+Quote Post
revyag
post 27.06.2006, 11:17:50
Post #43

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Z tego co pamiętam, to w phpeclipse też nie było iso-8859-2 na liście dostępnych kodowań i trzeba było dopisać. A swoją drogą przecież wielki problem to nie jest, te 5 sekund na wpisanie można chyba poświęcić smile.gif

--------------------
-------------

------
+Quote Post
marcini82
post 27.06.2006, 11:27:32
Post #44

-----

Zaraz, a mozecie tak w skrocie napisac, jaka jest roznica miedzy PHPEclipse a Eclipse php IDE, i dlaczego wolicie jednak PHPEclipse?
Jak dotad pracowalem w Quancie albo PSPadzie i nie slyszalem o PHPEclipse.
+Quote Post
nospor
post 27.06.2006, 11:29:41
Post #45

Cytat
Zaraz, a mozecie tak w skrocie napisac, jaka jest roznica miedzy PHPEclipse a Eclipse php IDE
Obie rzeczy to są wtyczki do eclipsa i jak to wtyczki: dzialaja inaczej jedna od drugiej

Cytat
i dlaczego wolicie jednak PHPEclipse?
No weź ty przeczytaj ten topic od początku a bedziesz wiedzial. Aktualne wydadnie zenda pod Eclipse to jedna wielka nie doróbka.

--------------------

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

+Quote Post
DeyV
post 27.06.2006, 19:12:07
Post #46

Grupa: Zarząd

Skoro mówimy już o Eclipse - pytanie, dotyczącego całego Eclipse: jak włączyć LineWrap, czyli zawijanie zbyt długich lini kodu.

--------------------
"Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
+Quote Post
Ludvik
post 27.06.2006, 22:06:17
Post #47

-----

W PHPEclipse: Opcje -> PHPEclipse Web Development -> php -> Zakładka typing. Masz tam kilka różnych opcji.

Edytor javy też ma takie możliwości, ale w zwykłym tekstowym nie znalazłem u siebie...

--------------------
+Quote Post
splatch
post 28.06.2006, 13:09:13
Post #48

-----

Cytat(marcini82 @ 27.06.2006, 09:52 ) *
A ja tak z innej beczki - gdzie tu sie ustawia domyslne kodowanie dla plikow? Chcialbym miec wszystko w ISO-8859-2. Nospor cos pisal na temat kodowania ale nie rozumiem...

Splatch - co masz przeciwko odwolaniu sie do DB czy np. Smarty poprzez global?

Prawym przyciskiem myszy na projekt/plik/cokolwiek -> Properties. Jest tam select z kodowaniem i rodzajem łamania lini.

global to jedna z gorszych rzeczy jaka w php jest. Kod ma być spójny i przemyślany a global temu na pewno nie sprzyja (tak jak wszechobecne singletony). Smarty nie powinno być widoczne poza elementem odpowiedzialnym za tworzenie warstwy prezentacji. Wewalanie go pomiędzy logikę to pomyłka. DB również nie powinno być dostępne wszędzie a tylko tam gdzie jest rzeczywiście potrzebne. Z resztą sama kwestia połączeń wychodzi poza global.
Skoro stosujesz global w klasach to po co Ci klasy? Nie lepiej użyć funkcji?

Cytat(nospor @ 27.06.2006, 09:57 ) *
@splatch pisanie czcionką na pol strony tez stanowczo mowimy nie. popraw prosze bo jak wszedlem to az mnie w leb walnelo - taka duza ta czcionka winksmiley.jpg

Poprawiam..

--------------------
Łukasz Dywicki
Independent Java and open source software consultant.
Blog - Java, OSGi, integracja oprogramowania..
+Quote Post
no-name
post 28.06.2006, 21:18:58
Post #49

-----

Po tygodniu zmagań stwierdzam: straszna kupa. smile.gif Do PHPEdita sporo mu brakuje smile.gif
+Quote Post
Ace
post 29.06.2006, 08:42:48
Post #50

-----

Ja z innej beczki - na temat kodowania.

W zend studio mam czasem tak, że otwieram jeden projekt, ktory wczesniej zapisalem we wlasciwosciach ze ma kodowanie utf-8...

Pracuje na nim chwile,

Otwieram nowy projekt, ktory ma kodowanie iso..., niestety zend nadal uzywa UTF-8... Zeby poprawnie uzyl kodowania, musze zamknac projekt, i wylaczyc/wlaczyc edytor.

Tez tak macie? Uzywam wersji 5.1.
+Quote Post
tiraeth
post 1.07.2006, 09:25:56
Post #51

-----

Sie ma winksmiley.jpg

Nie mogę sobie poradzić ze skojarzeniem plików w Eclipse IDE (mam plugin phpeclipse, windows xp). Próbowałem ustawić w File Associations (General) ale nie działa sad.gif

Pomocy...
+Quote Post
NetJaro
post 1.07.2006, 15:58:52
Post #52

-----

Często się wiesza. Starsznie zamotane. Potwierdzam słowa no-name'a. Myślałem, że będzie lepiej.. Jednym słowem: zawiedziony.
+Quote Post
Vengeance
post 1.07.2006, 23:39:40
Post #53

-----

Ace: tak... przed otworzeniem pliku trzeba ustawić odpowiednie kodowanie w settings... Aż dziw bierze, że mi Zend nigdy sam nie rozpoznał kodowania. Ciągle muszę zmieniać bo inaczej krzaki.

Najgorsze, gdy np. otworzyć coś co było w UTF i zapiszesz jako ISO... i tak kilka razy... wtedy praktycznie można na nowo przepisywać polskie literki :/

Ja nie rozumiem... wszyscy mamy te same potrzeby co do dobrego edytora... a ci programiści nawet przy płatnych softach nie potrafią nam tego dać.

No bo na *** mi podpowiadanie, jeżeli przy wielokrotnym zwracaniu metoda()->metoda()->metoda() nie potrafi tego obsłużyć via phpDoc.
Albo nie obsługuje porządnie FTP itp.
Że już nie wspomne o braku wsparcia dla UTF czy dziwnej obsłudze projektów.

A jak jest coś, co mogło by być na prawdę super (Zend) to napisano to w Javie i zamula jakbym miał 16MB Ramu i procka 200MHz. W dodaku przy pracy na zdalnych plikach po prostu uwielbia się zwiesić i wyświetlać tlyko szare tło. Co za świat :/

--------------------
+Quote Post
tiraeth
post 2.07.2006, 10:31:54
Post #54

-----

Co z tym Assiociate? Nie mogę wogóle skojarzyć plików w Eclipse sad.gif
+Quote Post
ergo
post 4.07.2006, 08:18:38
Post #55

-----

na stronie eclipsa jest juz nowe integration build takze zaraz sciagne zeby sie zapoznac.

musze wam powiedziec ze nie odnotowalem wiekszosci problemow o jakich pisza koledzy ( korzystalem z integration builda). fakt ze duzo wiecej bugow niz w phpeclipse , ale ODCZUWALNIE phpide mi chodzi duzo szybciej niz phpeclipse.

--------------------
+Quote Post
nospor
post 4.07.2006, 08:45:00
Post #56

No i poprawili parę rzeczy smile.gif
Jak na razie nawet nie zauwazylem by pozostawalo koloranie bledow, gdy bledow juz nie ma. Usuwamy blad i kolorowanie też znika.
Teraz juz nawet widzi klasy, z czym wczesniej mial problemy. No nic, wieczorem potestuje bardziej.
Wstępne testy wygladają obiecujacą.

--------------------

+Quote Post
ergo
post 4.07.2006, 10:10:35
Post #57

-----

ja jeszcze sie nie mialem okazi bawic tym zdisiejszym buildem, ale jak nie bedzie mi wyskakiwal blad "undo" co jakis czas to chyba pozostane juz przy tym i zostawie phpeclipse. a zend studio nigdy nie widzialem w akcji tongue.gif

Cytat(nospor @ 27.06.2006, 09:57 ) *
hehe, a no nie masz. ja tez nie mialem smile.gif Musisz z palca wpisac do tego selecta i zostanie to łykniete. Swoja drogą bardzo dziwne

co do iso to chcialbym zauwazyc ze kodowan naprawde jest wiele rodzajow ;-) i 3/4 nie ma w eclipsie, trzeba dopisac z palca i dziala potem juz normalnie.

co do problemu z kodowaniem poszczegolnych plikow w eclipsie to ja sie z tym problemem nie spotkalem, trzeba tylko globalne ustawienia ( nadrzedne dla projektu konretnego i wyjatkow) ustawic na takie jakie wam pasuja ( w opcjach)

--------------------
+Quote Post
splatch
post 4.07.2006, 10:33:47
Post #58

-----

Testujecie oprogramowanie które szybko się zmienia, jeśli ktoś chce (w miarę) stabilne środowisko do php oparte na Eclipse, polecam php Eclipse. PHPIDE trzeba dać trochę czasu, zanim wyłapią błędy, wyjdzie jakieś 1.0 etc.

--------------------
Łukasz Dywicki
Independent Java and open source software consultant.
Blog - Java, OSGi, integracja oprogramowania..
+Quote Post
sadu
post 4.07.2006, 10:42:09
Post #59

-----

fajnie sie prezentuje ale cos nie koloruje skladni!!!
+Quote Post
ergo
post 4.07.2006, 12:34:21
Post #60

-----

Cytat(splatch @ 4.07.2006, 09:33 ) *
Testujecie oprogramowanie które szybko się zmienia, jeśli ktoś chce (w miarę) stabilne środowisko do php oparte na Eclipse, polecam php Eclipse. PHPIDE trzeba dać trochę czasu, zanim wyłapią błędy, wyjdzie jakieś 1.0 etc.

zmienia sie szybko ale wlasnie pracuje na najnowszej wersji ze strony eclipsa ( nie zenda bo tamte paczki sa inne ), i bardzo ladnie dziala.

na razie nie mialem zadnych zgrzytow, DUUUZO bledow poprawiono.

sadu mnie koloruje, raz mi na chwile zniknelo kolorowanie ale operacje pt. "format document" jest doskonalym remedium na ten problem :]

byc moze nie sciagnales tego co trzeba, tam jest sporo zaleznych paczek.

--------------------
+Quote Post

8 Stron V  < 1 2 3 4 5 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 19.06.2025 - 04:10