![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat No tak, tylko ze nie mam ISO-8859-2 na liscie dostepnych kodowan. hehe, a no nie masz. ja tez nie mialem ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 0 Dołączył: 26.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Też miałem ten proble. Trzeba wpisać "ISO-8859-2" z palca do listy z wyborem kodowań... Bardzo intuicyjne rozwiązanie, prawda?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tego co pamiętam, to w phpeclipse też nie było iso-8859-2 na liście dostępnych kodowań i trzeba było dopisać. A swoją drogą przecież wielki problem to nie jest, te 5 sekund na wpisanie można chyba poświęcić
![]() -------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 190 Pomógł: 1 Dołączył: 20.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zaraz, a mozecie tak w skrocie napisac, jaka jest roznica miedzy PHPEclipse a Eclipse php IDE, i dlaczego wolicie jednak PHPEclipse?
Jak dotad pracowalem w Quancie albo PSPadzie i nie slyszalem o PHPEclipse. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Zaraz, a mozecie tak w skrocie napisac, jaka jest roznica miedzy PHPEclipse a Eclipse php IDE Obie rzeczy to są wtyczki do eclipsa i jak to wtyczki: dzialaja inaczej jedna od drugiejCytat i dlaczego wolicie jednak PHPEclipse? No weź ty przeczytaj ten topic od początku a bedziesz wiedzial. Aktualne wydadnie zenda pod Eclipse to jedna wielka nie doróbka.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
Skoro mówimy już o Eclipse - pytanie, dotyczącego całego Eclipse: jak włączyć LineWrap, czyli zawijanie zbyt długich lini kodu.
-------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 698 Pomógł: 3 Dołączył: 28.03.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W PHPEclipse: Opcje -> PHPEclipse Web Development -> php -> Zakładka typing. Masz tam kilka różnych opcji.
Edytor javy też ma takie możliwości, ale w zwykłym tekstowym nie znalazłem u siebie... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 487 Pomógł: 7 Dołączył: 7.01.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja tak z innej beczki - gdzie tu sie ustawia domyslne kodowanie dla plikow? Chcialbym miec wszystko w ISO-8859-2. Nospor cos pisal na temat kodowania ale nie rozumiem... Splatch - co masz przeciwko odwolaniu sie do DB czy np. Smarty poprzez global? Prawym przyciskiem myszy na projekt/plik/cokolwiek -> Properties. Jest tam select z kodowaniem i rodzajem łamania lini. global to jedna z gorszych rzeczy jaka w php jest. Kod ma być spójny i przemyślany a global temu na pewno nie sprzyja (tak jak wszechobecne singletony). Smarty nie powinno być widoczne poza elementem odpowiedzialnym za tworzenie warstwy prezentacji. Wewalanie go pomiędzy logikę to pomyłka. DB również nie powinno być dostępne wszędzie a tylko tam gdzie jest rzeczywiście potrzebne. Z resztą sama kwestia połączeń wychodzi poza global. Skoro stosujesz global w klasach to po co Ci klasy? Nie lepiej użyć funkcji? @splatch pisanie czcionką na pol strony tez stanowczo mowimy nie. popraw prosze bo jak wszedlem to az mnie w leb walnelo - taka duza ta czcionka ![]() Poprawiam.. -------------------- Łukasz Dywicki
Independent Java and open source software consultant. Blog - Java, OSGi, integracja oprogramowania.. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 0 Dołączył: 26.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po tygodniu zmagań stwierdzam: straszna kupa.
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 216 Pomógł: 0 Dołączył: 9.08.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja z innej beczki - na temat kodowania.
W zend studio mam czasem tak, że otwieram jeden projekt, ktory wczesniej zapisalem we wlasciwosciach ze ma kodowanie utf-8... Pracuje na nim chwile, Otwieram nowy projekt, ktory ma kodowanie iso..., niestety zend nadal uzywa UTF-8... Zeby poprawnie uzyl kodowania, musze zamknac projekt, i wylaczyc/wlaczyc edytor. Tez tak macie? Uzywam wersji 5.1. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sie ma
![]() Nie mogę sobie poradzić ze skojarzeniem plików w Eclipse IDE (mam plugin phpeclipse, windows xp). Próbowałem ustawić w File Associations (General) ale nie działa ![]() Pomocy... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 475 Pomógł: 0 Dołączył: 1.04.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Często się wiesza. Starsznie zamotane. Potwierdzam słowa no-name'a. Myślałem, że będzie lepiej.. Jednym słowem: zawiedziony.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 657 Pomógł: 2 Dołączył: 15.08.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ace: tak... przed otworzeniem pliku trzeba ustawić odpowiednie kodowanie w settings... Aż dziw bierze, że mi Zend nigdy sam nie rozpoznał kodowania. Ciągle muszę zmieniać bo inaczej krzaki.
Najgorsze, gdy np. otworzyć coś co było w UTF i zapiszesz jako ISO... i tak kilka razy... wtedy praktycznie można na nowo przepisywać polskie literki :/ Ja nie rozumiem... wszyscy mamy te same potrzeby co do dobrego edytora... a ci programiści nawet przy płatnych softach nie potrafią nam tego dać. No bo na *** mi podpowiadanie, jeżeli przy wielokrotnym zwracaniu metoda()->metoda()->metoda() nie potrafi tego obsłużyć via phpDoc. Albo nie obsługuje porządnie FTP itp. Że już nie wspomne o braku wsparcia dla UTF czy dziwnej obsłudze projektów. A jak jest coś, co mogło by być na prawdę super (Zend) to napisano to w Javie i zamula jakbym miał 16MB Ramu i procka 200MHz. W dodaku przy pracy na zdalnych plikach po prostu uwielbia się zwiesić i wyświetlać tlyko szare tło. Co za świat :/ -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co z tym Assiociate? Nie mogę wogóle skojarzyć plików w Eclipse
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 0 Dołączył: 8.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
na stronie eclipsa jest juz nowe integration build takze zaraz sciagne zeby sie zapoznac.
musze wam powiedziec ze nie odnotowalem wiekszosci problemow o jakich pisza koledzy ( korzystalem z integration builda). fakt ze duzo wiecej bugow niz w phpeclipse , ale ODCZUWALNIE phpide mi chodzi duzo szybciej niz phpeclipse. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
No i poprawili parę rzeczy
![]() Jak na razie nawet nie zauwazylem by pozostawalo koloranie bledow, gdy bledow juz nie ma. Usuwamy blad i kolorowanie też znika. Teraz juz nawet widzi klasy, z czym wczesniej mial problemy. No nic, wieczorem potestuje bardziej. Wstępne testy wygladają obiecujacą. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 0 Dołączył: 8.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja jeszcze sie nie mialem okazi bawic tym zdisiejszym buildem, ale jak nie bedzie mi wyskakiwal blad "undo" co jakis czas to chyba pozostane juz przy tym i zostawie phpeclipse. a zend studio nigdy nie widzialem w akcji
![]() hehe, a no nie masz. ja tez nie mialem ![]() co do iso to chcialbym zauwazyc ze kodowan naprawde jest wiele rodzajow ;-) i 3/4 nie ma w eclipsie, trzeba dopisac z palca i dziala potem juz normalnie. co do problemu z kodowaniem poszczegolnych plikow w eclipsie to ja sie z tym problemem nie spotkalem, trzeba tylko globalne ustawienia ( nadrzedne dla projektu konretnego i wyjatkow) ustawic na takie jakie wam pasuja ( w opcjach) -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 487 Pomógł: 7 Dołączył: 7.01.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Testujecie oprogramowanie które szybko się zmienia, jeśli ktoś chce (w miarę) stabilne środowisko do php oparte na Eclipse, polecam php Eclipse. PHPIDE trzeba dać trochę czasu, zanim wyłapią błędy, wyjdzie jakieś 1.0 etc.
-------------------- Łukasz Dywicki
Independent Java and open source software consultant. Blog - Java, OSGi, integracja oprogramowania.. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 25.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
fajnie sie prezentuje ale cos nie koloruje skladni!!!
|
|
|
![]()
|
|
Testujecie oprogramowanie które szybko się zmienia, jeśli ktoś chce (w miarę) stabilne środowisko do php oparte na Eclipse, polecam php Eclipse. PHPIDE trzeba dać trochę czasu, zanim wyłapią błędy, wyjdzie jakieś 1.0 etc. zmienia sie szybko ale wlasnie pracuje na najnowszej wersji ze strony eclipsa ( nie zenda bo tamte paczki sa inne ), i bardzo ladnie dziala. na razie nie mialem zadnych zgrzytow, DUUUZO bledow poprawiono. sadu mnie koloruje, raz mi na chwile zniknelo kolorowanie ale operacje pt. "format document" jest doskonalym remedium na ten problem :] byc moze nie sciagnales tego co trzeba, tam jest sporo zaleznych paczek. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.06.2025 - 04:10 |