![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 3.06.2006 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
bardzo fajne środowisko, ale mam niewielki problem
![]() ![]() -------------------- Pozdr. Zyryx
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
Mi wczoraj udało się zainstalować Subclipse, i chodzi całkiem ładnie.
Co prawda - musiałem instalować ten plugin ręcznie, bo na moim komputerze aktywował się błąd, pokazujący, że podczas instalowania tego modułu nie ma wolnego miejsca na dysku, jednak ręczne rozpakowanie jar'ów i wrzucenie ich do odpowiednich katalogów Eclipse wystarczyło. W efekcie mam SVN tak samo wygodny jak Tourtoise, tylko dzialający nieco szybciej. Co do wydajności - na momim Amd 3.0 xp x64 i winXp x64 z 512 Mb ram Zend chodzi ostatnio strasznie wolno. Nie wiem, co jest tego przyczyną - nie zawsze było, jednak zaczeło to stanowić znaczne utrudnienie w pracy. Eclipse uruchamia mi się szybciej, okna dzialają płynniej, nie muszę również czekać na podpowiedzi. I przede wszystkim - zakładki z otwartymi plikami są zawsze tam, gdzie być powinny, a nie skaczą sobie jak chcą ![]() Fakt jednak, że jest parę błędów, które mocno zmniejszają przyjemność pracy z środowiskiem. Takim błedem na pewno jest podkreślanie błędów, które już nie istnieją lub nawet nigdy nie istniały. Nie chce dzialać mi równieżpoprawnie integracja z SimpleTest, a szkoda - mocno na nią liczyłem. Natomiast bardzo pozytywnie zaskoczył mnie pomysł z Tasks - i choć nie jestem pewien, czy w pełni poprawnie działa, to jednak widzę w tym rozwiazaniu niesamowity potencjał. -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jestem bardzo rozczarowany.
Zend znów wypóścił jakąś niedoróbkę. Udało mi się zainstalować na Wndzie i oczom moim ukazało się: http://michalmech.pl/_temp/lipny_php_ide.gif Jak zrobię to do końca to znow zerknę, wracam do PHPEclipse. Nie ma sobie czym glowy zawracać. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 698 Pomógł: 3 Dołączył: 28.03.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Racja, ale wystarczy spojrzeć na oznaczenie wersji i wszystko będzie jasne. Sam też wracam do PHPEclipse...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 487 Pomógł: 7 Dołączył: 7.01.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tutaj zaczynamy raczej dyskusję o tym dlaczego powstaje php IDE i czy jest to słuszne..
Jak wiekszosc napalilem sie bo ma byc przy wspolpracy zenda i wogole, darmowy itp itd a tu klapa i niewypal. Po pierwsze chwalony przez pare osob na forum SVN (ja nie nawiżu ciebia) jest nie obslugiwany. Jeszcze bym przezyl bo jest moj ulubiony cvs ale niestety w pracy uzywam svn'a. Subclipse No i dla mnie najwazniejsze, Gdzie ten Eclipse chodzi szybciej niz Zend Studio ? albo raczej w ktorym miejscu ?Chodzi mułowato, otwieranie jakis okienek powoduje przestoj na 1-2s. Nie jest to wina sprzetu, bo 1GB pamieci powinien wystarczyc do plynnego działania programu. A jesli i to malo no to pozostaje wiele do zyczenia. Hm.. wierz mi, że prace nad optymalizacją całego środowiska wciąż trwają. Skok od Eclipse 2 do 3 był na prawdę znaczny. Zmulanie może być spowodowane innymi wtyczkami. Sam miałem kiedyś sytuację, że dosłownie eclipse zżerało mi 100% procesora. Winna okazała się jedna z wtyczek, która robiła "niewiadomo co". Po wyłączeniu jej już wszystko ładnie się toczyło. Ja pracuję na eclipse przy 256M ramu, fakt czasami potrafi przyciąć, ale na pewno nie zawsze - przy 512 pisząc w php Eclipse nie ma problemów z wydajnością. No i cos czego mi strasznie brakuje. Obsluga ftp/sftp/ftp@ssl Czyżby? Project -> export -> FTP. Tak prawdopodobnie powiecie mi ze to sa do tego pluginy, ale zend ma to w podstawie. A ze ja tego przedewszystkim uzywam to jakos nie przestawie sie. Zend ma duzo bledow ale zostane przy nim. Tylko mi nie mówcie ze za zenda musze placic a za eclipse nie, bo o tym wiem, ale rozmawiamy o mozliwosciach programu. Za windowsa tez trzeba placic czyz nie prawda ? Zend ma coś w podstawie? Zend ma to na stałe! Chodzi o to, że Eclipse to platforma-potwór, który takiego Zenda wciąga prawdę mówiąc nosem bez większego wysiłku. Eclipse jest samo w sobie edytorem jak i potężnym API do tworzenia nowych programów. Przykładów nie trzeba szukać daleko - Flex Builder Macromedii, Web Sphere IBM, JDeveloper Oracle i tak dalej. Wszyscy inwestują w Eclipse ponieważ jest darmowe, jest rozwijane, ma wsparcie ze strony gigantów, wokół projektu jest społeczność, która z powodzeniem rozwija projekt. Z czasem popularność Eclipse będzie tylko rosnąć. Na chwilę obecną Eclipse nie ma prawdziwego konkurenta, który mógłby mu zagrozić. Reasumując - dlaczego Eclipse a nie Zend? Bo Eclipse to platforma a Zend Studio to "tylko edytor". Korzystam z Eclipse do wielu rzeczy od Javy przez php po HTML, CSS, XML, XSD, WSDL (które to chwalą nawet moi znajomi użytkownicy Zenda). Jest bardzo mało rzeczy, których w Eclipse z wtykami nie napiszesz. U mnie Eclipse przy drugim podejsciu takze dostal - (minusa) Jesli ktos pisał w javie to prawdopodobnie bedzie przyzwyczajony do tego. Dla mnie nie jets to program na tyle intuicyjny. Ja zaczynałem od php Eclipse, znaczy pisałem najpierw w php, później w Javie i dlatego twierdzenie, że jest to środowisko mało intuicyjne uważam za bezpodstawne. Skoro ja sobie poradziłem z tym od zera. Równie dobrze ja mogę zarzucić Zendowi, że nie jest intuicyjny, chociaż Ty się z tym na 100% nie zgodzisz. To kwestia przyzwyczajenia a nie intuicji, ponieważ zapewne teraz klikasz wg przyzwyczajeń, niemalże odruchowo. -------------------- Łukasz Dywicki
Independent Java and open source software consultant. Blog - Java, OSGi, integracja oprogramowania.. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 560 Pomógł: 0 Dołączył: 15.07.2003 Skąd: Kwidzyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czy ktos odpalil to na Win XP x64??
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 487 Pomógł: 7 Dołączył: 7.01.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak, DeyV pisał
Cytat Co do wydajności - na momim Amd 3.0 xp x64 i winXp x64 z 512 Mb (...)
-------------------- Łukasz Dywicki
Independent Java and open source software consultant. Blog - Java, OSGi, integracja oprogramowania.. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 0 Dołączył: 26.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
i mnie też się udało odpalić toto na Athlonie 64... Czy komuś udało się w końcu włączyć to automatyczne podpowiadanie? Bo takie z ctrl + spacja to lekka kicha...
Ten post edytował no-name 21.06.2006, 20:36:37 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 560 Pomógł: 0 Dołączył: 15.07.2003 Skąd: Kwidzyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mi na Win XP x64 wywala cos takiego w logu:
Kod !SESSION Tue Jun 20 23:07:53 CEST 2006 ----------------------------------------- !ENTRY org.eclipse.core.launcher 4 0 2006-06-20 23:07:53.46 !MESSAGE Exception launching the Eclipse Platform: !STACK java.lang.RuntimeException: Could not find framework at org.eclipse.core.launcher.Main.getBootPath(Main.java:639) at org.eclipse.core.launcher.Main.basicRun(Main.java:274) at org.eclipse.core.launcher.Main.run(Main.java:977) at org.eclipse.core.launcher.Main.main(Main.java:952) moze ktos wie o co chodzi?? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
spróbuj zainstalować wersję beta javy 6
http://java.sun.com/javase/6/download.jsp i na niej odpalić Eclipse. Być może będziesz musiał usunąć jave 5. Przy czym u mnie nie chcialo ruszyć na Javie dla Xp x64, i musiałem zainstalować sobie 32bitową. Dziala mi na niej wszystko poprawnie. -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
dzieki DeyV na Java 6 poszlo
![]() wiec zabieram sie sprawdzic co w trawie piszczy ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Kod Could not find framework Myślę, że brakuje Ci tutaj jakiś paczek lub masz po prostu niepoprawną instalację. Zaciągnij jeszcze raz nowe eclipse i instaluje wszystko przez update-sites -------------------- Łukasz Dywicki
|
|
![]()
|
|
Kod Could not find framework Myślę, że brakuje Ci tutaj jakiś paczek lub masz po prostu niepoprawną instalację. Zaciągnij jeszcze raz nowe eclipse i instaluje wszystko przez update-sites zmienilem Maszyne Javy na 6 (wczesniem mialem wersje 5 i 6-update) eclipse jest to samo na 5 nie chodzilo na 6 smiga ok ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 29.10.2005 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jestem bardzo rozczarowany. Zend znów wypóścił jakąś niedoróbkę. Udało mi się zainstalować na Wndzie i oczom moim ukazało się: http://michalmech.pl/_temp/lipny_php_ide.gif Jak zrobię to do końca to znow zerknę, wracam do PHPEclipse. Nie ma sobie czym glowy zawracać. Mam to samo: ![]() Jak sobie z tym poradzić ? edit; nie pomogła też instalacja java 1.6.0 beta2, tylko jeszcze gorzej się wszystko wysypało... edit2: Śmiać mi się chce, bo korzystałem z tego IDE, a teraz jakoś mi się rozsypało!!! Wracam do PHPEclipse ! Ten post edytował electrolyte 25.06.2006, 19:47:33 -------------------- (asekuracja, weź to pod uwagę)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
No i mi sie udalo. sciagnalem caly pakiet all in one i poszlo. Wrazenia: nędzne. Wiele nie doróbek o ktorych juz tu pisano. z dodatkowych rzeczy to to, że jak ustawie w zendzie, ze chce miec kodowanie iso, ustawie w projekcie kodowanie iso, to ten cholernik mi i tak wszystkie pliki w projekcie tworzy jako utf. Musze z palca pokolei kazdemu ustawiac ze to ma byc iso.... porazka.
Chce wywolac statycznie metode klasy. Pisze kawalek klasy, wlaczam podpowiadanie i oczywiscie mi klasy nie widzi. ale gdy juz dojde do :: to juz metody tej klasy widzi... ![]() No nic. Kto tego jeszcze nie instalowal - niech se daruje i poczeka na nowszą wersję. Ja jeden projekt bede ciągnal na tym, ale to dla testow (i z sentymentu do zenda) i bede se aktualizowal na biezaca wszystko jesli sie pojawi. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 634 Pomógł: 14 Dołączył: 27.05.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zgadzam sie i btw wszystkie edytory (lub IDE) maja problem z podpowiadanie skladni np:
mam klase ADOdbConnection (czy cos takiego ![]() w pliku init.php zrobilem instance o nazwie $_DB; w pliku b jest :
tak jest nawet w zend-zie Ten post edytował nasty_psycho 26.06.2006, 10:53:34 |
|
|
![]()
|
|
global $_DB; $_DB-> // i tu nie podpowiada skladni dla $_DB :-( Global w klasach mówimy stanowcze NIE. Ten post edytował splatch 28.06.2006, 13:10:47 -------------------- Łukasz Dywicki
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 190 Pomógł: 1 Dołączył: 20.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja tak z innej beczki - gdzie tu sie ustawia domyslne kodowanie dla plikow? Chcialbym miec wszystko w ISO-8859-2. Nospor cos pisal na temat kodowania ale nie rozumiem...
Splatch - co masz przeciwko odwolaniu sie do DB czy np. Smarty poprzez global? Ten post edytował marcini82 27.06.2006, 08:57:49 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
A ja tak z innej beczki - gdzie tu sie ustawia domyslne kodowanie dla plikow? Chcialbym miec wszystko w ISO-8859-2. no i tu sie klania to co napisalem wcesniej: Cytat z dodatkowych rzeczy to to, że jak ustawie w zendzie, ze chce miec kodowanie iso, ustawie w projekcie kodowanie iso, to ten cholernik mi i tak wszystkie pliki w projekcie tworzy jako utf. Musze z palca pokolei kazdemu ustawiac ze to ma byc iso.... porazka. czyli pomimo iz ustawilem se wszystko na iso, to i tak kazdy plik z palca musialem osobno ustawiac. Ale jesli nadal cie to interesuje, to kliknij na projekt wejdź w jego wlasciwosci i tam powinno byc. pare opcji na krzyz wiec szybko znajdziesz @splatch pisanie czcionką na pol strony tez stanowczo mowimy nie. popraw prosze bo jak wszedlem to az mnie w leb walnelo - taka duza ta czcionka ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 190 Pomógł: 1 Dołączył: 20.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Ale jesli nadal cie to interesuje, to kliknij na projekt wejdź w jego wlasciwosci i tam powinno byc. pare opcji na krzyz wiec szybko znajdziesz No tak, tylko ze nie mam ISO-8859-2 na liscie dostepnych kodowan. Nie chce mi sie wierzyc, ze naprawde nie da sie tego ustawic... Dlaczego nie ma w ogole takiej opcji? Ten post edytował marcini82 27.06.2006, 10:56:34 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 21.06.2025 - 09:07 |