Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

8 Stron V  < 1 2 3 4 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Eclipse php IDE
Zyryx
post 20.06.2006, 09:17:07
Post #21

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

bardzo fajne środowisko, ale mam niewielki problem tongue.gif. Czy ktoś widział opcję, dzięki której nie mieszczące się na ekranie wiersze będą zawijane?? Szukam i znaleźć nie mogę sad.gif(

--------------------
Pozdr. Zyryx
Go to the top of the page
+Quote Post
DeyV
post 20.06.2006, 09:24:57
Post #22

Grupa: Zarząd

Mi wczoraj udało się zainstalować Subclipse, i chodzi całkiem ładnie.
Co prawda - musiałem instalować ten plugin ręcznie, bo na moim komputerze aktywował się błąd, pokazujący, że podczas instalowania tego modułu nie ma wolnego miejsca na dysku, jednak ręczne rozpakowanie jar'ów i wrzucenie ich do odpowiednich katalogów Eclipse wystarczyło. W efekcie mam SVN tak samo wygodny jak Tourtoise, tylko dzialający nieco szybciej.

Co do wydajności - na momim Amd 3.0 xp x64 i winXp x64 z 512 Mb ram Zend chodzi ostatnio strasznie wolno. Nie wiem, co jest tego przyczyną - nie zawsze było, jednak zaczeło to stanowić znaczne utrudnienie w pracy.
Eclipse uruchamia mi się szybciej, okna dzialają płynniej, nie muszę również czekać na podpowiedzi. I przede wszystkim - zakładki z otwartymi plikami są zawsze tam, gdzie być powinny, a nie skaczą sobie jak chcą smile.gif

Fakt jednak, że jest parę błędów, które mocno zmniejszają przyjemność pracy z środowiskiem. Takim błedem na pewno jest podkreślanie błędów, które już nie istnieją lub nawet nigdy nie istniały. Nie chce dzialać mi równieżpoprawnie integracja z SimpleTest, a szkoda - mocno na nią liczyłem.

Natomiast bardzo pozytywnie zaskoczył mnie pomysł z Tasks - i choć nie jestem pewien, czy w pełni poprawnie działa, to jednak widzę w tym rozwiazaniu niesamowity potencjał.

--------------------
"Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
+Quote Post
mike
post 20.06.2006, 12:41:05
Post #23

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Jestem bardzo rozczarowany.
Zend znów wypóścił jakąś niedoróbkę.

Udało mi się zainstalować na Wndzie i oczom moim ukazało się: http://michalmech.pl/_temp/lipny_php_ide.gif

Jak zrobię to do końca to znow zerknę, wracam do PHPEclipse.
Nie ma sobie czym glowy zawracać.
+Quote Post
Ludvik
post 20.06.2006, 13:07:59
Post #24

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Racja, ale wystarczy spojrzeć na oznaczenie wersji i wszystko będzie jasne. Sam też wracam do PHPEclipse...

--------------------
+Quote Post
splatch
post 20.06.2006, 14:49:44
Post #25

-----

Tutaj zaczynamy raczej dyskusję o tym dlaczego powstaje php IDE i czy jest to słuszne..

Cytat(Sh4dow @ 20.06.2006, 10:10 ) *
Jak wiekszosc napalilem sie bo ma byc przy wspolpracy zenda i wogole, darmowy itp itd a tu klapa i niewypal. Po pierwsze chwalony przez pare osob na forum SVN (ja nie nawiżu ciebia) jest nie obslugiwany. Jeszcze bym przezyl bo jest moj ulubiony cvs ale niestety w pracy uzywam svn'a.

Subclipse

No i dla mnie najwazniejsze, Gdzie ten Eclipse chodzi szybciej niz Zend Studio ? albo raczej w ktorym miejscu ?Chodzi mułowato, otwieranie jakis okienek powoduje przestoj na 1-2s. Nie jest to wina sprzetu, bo 1GB pamieci powinien wystarczyc do plynnego działania programu. A jesli i to malo no to pozostaje wiele do zyczenia.

Hm.. wierz mi, że prace nad optymalizacją całego środowiska wciąż trwają. Skok od Eclipse 2 do 3 był na prawdę znaczny. Zmulanie może być spowodowane innymi wtyczkami. Sam miałem kiedyś sytuację, że dosłownie eclipse zżerało mi 100% procesora. Winna okazała się jedna z wtyczek, która robiła "niewiadomo co". Po wyłączeniu jej już wszystko ładnie się toczyło. Ja pracuję na eclipse przy 256M ramu, fakt czasami potrafi przyciąć, ale na pewno nie zawsze - przy 512 pisząc w php Eclipse nie ma problemów z wydajnością.

No i cos czego mi strasznie brakuje. Obsluga ftp/sftp/ftp@ssl

Czyżby? Project -> export -> FTP.

Tak prawdopodobnie powiecie mi ze to sa do tego pluginy, ale zend ma to w podstawie.
A ze ja tego przedewszystkim uzywam to jakos nie przestawie sie. Zend ma duzo bledow ale zostane przy nim. Tylko mi nie mówcie ze za zenda musze placic a za eclipse nie, bo o tym wiem, ale rozmawiamy o mozliwosciach programu.
Za windowsa tez trzeba placic czyz nie prawda ?

Zend ma coś w podstawie? Zend ma to na stałe! Chodzi o to, że Eclipse to platforma-potwór, który takiego Zenda wciąga prawdę mówiąc nosem bez większego wysiłku. Eclipse jest samo w sobie edytorem jak i potężnym API do tworzenia nowych programów. Przykładów nie trzeba szukać daleko - Flex Builder Macromedii, Web Sphere IBM, JDeveloper Oracle i tak dalej.
Wszyscy inwestują w Eclipse ponieważ jest darmowe, jest rozwijane, ma wsparcie ze strony gigantów, wokół projektu jest społeczność, która z powodzeniem rozwija projekt. Z czasem popularność Eclipse będzie tylko rosnąć. Na chwilę obecną Eclipse nie ma prawdziwego konkurenta, który mógłby mu zagrozić.
Reasumując - dlaczego Eclipse a nie Zend? Bo Eclipse to platforma a Zend Studio to "tylko edytor". Korzystam z Eclipse do wielu rzeczy od Javy przez php po HTML, CSS, XML, XSD, WSDL (które to chwalą nawet moi znajomi użytkownicy Zenda). Jest bardzo mało rzeczy, których w Eclipse z wtykami nie napiszesz.

U mnie Eclipse przy drugim podejsciu takze dostal - (minusa) Jesli ktos pisał w javie to prawdopodobnie bedzie przyzwyczajony do tego. Dla mnie nie jets to program na tyle intuicyjny.

Ja zaczynałem od php Eclipse, znaczy pisałem najpierw w php, później w Javie i dlatego twierdzenie, że jest to środowisko mało intuicyjne uważam za bezpodstawne. Skoro ja sobie poradziłem z tym od zera. Równie dobrze ja mogę zarzucić Zendowi, że nie jest intuicyjny, chociaż Ty się z tym na 100% nie zgodzisz. To kwestia przyzwyczajenia a nie intuicji, ponieważ zapewne teraz klikasz wg przyzwyczajeń, niemalże odruchowo.

--------------------
Łukasz Dywicki
Independent Java and open source software consultant.
Blog - Java, OSGi, integracja oprogramowania..
+Quote Post
Kinool
post 20.06.2006, 22:06:48
Post #26

-----

czy ktos odpalil to na Win XP x64??

--------------------
+Quote Post
splatch
post 21.06.2006, 07:35:26
Post #27

-----

Tak, DeyV pisał
Cytat
Co do wydajności - na momim Amd 3.0 xp x64 i winXp x64 z 512 Mb (...)

--------------------
Łukasz Dywicki
+Quote Post
no-name
post 21.06.2006, 19:43:36
Post #28

-----

i mnie też się udało odpalić toto na Athlonie 64... Czy komuś udało się w końcu włączyć to automatyczne podpowiadanie? Bo takie z ctrl + spacja to lekka kicha...

Ten post edytował no-name 21.06.2006, 20:36:37
+Quote Post
Kinool
post 21.06.2006, 20:47:12
Post #29

-----

mi na Win XP x64 wywala cos takiego w logu:
Kod
!SESSION Tue Jun 20 23:07:53 CEST 2006 -----------------------------------------
!ENTRY org.eclipse.core.launcher 4 0 2006-06-20 23:07:53.46
!MESSAGE Exception launching the Eclipse Platform:
!STACK
java.lang.RuntimeException: Could not find framework
    at org.eclipse.core.launcher.Main.getBootPath(Main.java:639)
    at org.eclipse.core.launcher.Main.basicRun(Main.java:274)
    at org.eclipse.core.launcher.Main.run(Main.java:977)
    at org.eclipse.core.launcher.Main.main(Main.java:952)

moze ktos wie o co chodzi??

--------------------
+Quote Post
DeyV
post 21.06.2006, 22:57:33
Post #30

Grupa: Zarząd

spróbuj zainstalować wersję beta javy 6
http://java.sun.com/javase/6/download.jsp

i na niej odpalić Eclipse. Być może będziesz musiał usunąć jave 5.

Przy czym u mnie nie chcialo ruszyć na Javie dla Xp x64, i musiałem zainstalować sobie 32bitową.

Dziala mi na niej wszystko poprawnie.

--------------------
"Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
+Quote Post
Kinool
post 22.06.2006, 00:22:49
Post #31

-----

dzieki DeyV na Java 6 poszlo smile.gif

wiec zabieram sie sprawdzic co w trawie piszczy smile.gif

--------------------
+Quote Post
splatch
post 22.06.2006, 07:09:09
Post #32

-----

Kod
Could not find framework

Myślę, że brakuje Ci tutaj jakiś paczek lub masz po prostu niepoprawną instalację. Zaciągnij jeszcze raz nowe eclipse i instaluje wszystko przez update-sites

--------------------
Łukasz Dywicki
+Quote Post
Kinool
post 22.06.2006, 10:29:22
Post #33

-----

Cytat(splatch @ 22.06.2006, 08:09 ) *
Kod
Could not find framework

Myślę, że brakuje Ci tutaj jakiś paczek lub masz po prostu niepoprawną instalację. Zaciągnij jeszcze raz nowe eclipse i instaluje wszystko przez update-sites

zmienilem Maszyne Javy na 6 (wczesniem mialem wersje 5 i 6-update) eclipse jest to samo na 5 nie chodzilo na 6 smiga ok smile.gif

--------------------
+Quote Post
electrolyte
post 25.06.2006, 09:43:09
Post #34

-----

Cytat(mike_mech @ 20.06.2006, 13:41 ) *
Jestem bardzo rozczarowany.
Zend znów wypóścił jakąś niedoróbkę.

Udało mi się zainstalować na Wndzie i oczom moim ukazało się: http://michalmech.pl/_temp/lipny_php_ide.gif

Jak zrobię to do końca to znow zerknę, wracam do PHPEclipse.
Nie ma sobie czym glowy zawracać.

Mam to samo:

Jak sobie z tym poradzić ?

edit;

nie pomogła też instalacja java 1.6.0 beta2, tylko jeszcze gorzej się wszystko wysypało...

edit2:

Śmiać mi się chce, bo korzystałem z tego IDE, a teraz jakoś mi się rozsypało!!!
Wracam do PHPEclipse !

Ten post edytował electrolyte 25.06.2006, 19:47:33

--------------------
(asekuracja, weź to pod uwagę)
+Quote Post
nospor
post 26.06.2006, 09:15:53
Post #35

Grupa: Moderatorzy

No i mi sie udalo. sciagnalem caly pakiet all in one i poszlo. Wrazenia: nędzne. Wiele nie doróbek o ktorych juz tu pisano. z dodatkowych rzeczy to to, że jak ustawie w zendzie, ze chce miec kodowanie iso, ustawie w projekcie kodowanie iso, to ten cholernik mi i tak wszystkie pliki w projekcie tworzy jako utf. Musze z palca pokolei kazdemu ustawiac ze to ma byc iso.... porazka.
Chce wywolac statycznie metode klasy. Pisze kawalek klasy, wlaczam podpowiadanie i oczywiscie mi klasy nie widzi. ale gdy juz dojde do :: to juz metody tej klasy widzi... blinksmiley.gif
No nic. Kto tego jeszcze nie instalowal - niech se daruje i poczeka na nowszą wersję.
Ja jeden projekt bede ciągnal na tym, ale to dla testow (i z sentymentu do zenda) i bede se aktualizowal na biezaca wszystko jesli sie pojawi.

--------------------

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

+Quote Post
nasty
post 26.06.2006, 10:52:36
Post #36

-----

Zgadzam sie i btw wszystkie edytory (lub IDE) maja problem z podpowiadanie skladni np:

mam klase ADOdbConnection (czy cos takiego tongue.gif) w pliku a.php
w pliku init.php zrobilem instance o nazwie $_DB;
w pliku b jest :
  1. <?php
  2. class b {
  3. function c()
  4. {
  5.  global $_DB;
  6.  $_DB-> // i tu nie podpowiada skladni dla $_DB :-(
  7. }
  8. }
  9. ?>

tak jest nawet w zend-zie

Ten post edytował nasty_psycho 26.06.2006, 10:53:34
+Quote Post
splatch
post 26.06.2006, 16:26:38
Post #37

-----

Cytat(nasty_psycho @ 26.06.2006, 11:52 ) *
global $_DB;
$_DB-> // i tu nie podpowiada skladni dla $_DB :-(

Global w klasach mówimy stanowcze NIE.

Ten post edytował splatch 28.06.2006, 13:10:47

--------------------
Łukasz Dywicki
+Quote Post
marcini82
post 27.06.2006, 08:52:59
Post #38

-----

A ja tak z innej beczki - gdzie tu sie ustawia domyslne kodowanie dla plikow? Chcialbym miec wszystko w ISO-8859-2. Nospor cos pisal na temat kodowania ale nie rozumiem...

Splatch - co masz przeciwko odwolaniu sie do DB czy np. Smarty poprzez global?

Ten post edytował marcini82 27.06.2006, 08:57:49
+Quote Post
nospor
post 27.06.2006, 08:57:28
Post #39

Grupa: Moderatorzy

Cytat(marcini82 @ 27.06.2006, 09:52 ) *
A ja tak z innej beczki - gdzie tu sie ustawia domyslne kodowanie dla plikow? Chcialbym miec wszystko w ISO-8859-2.

no i tu sie klania to co napisalem wcesniej:
Cytat
z dodatkowych rzeczy to to, że jak ustawie w zendzie, ze chce miec kodowanie iso, ustawie w projekcie kodowanie iso, to ten cholernik mi i tak wszystkie pliki w projekcie tworzy jako utf. Musze z palca pokolei kazdemu ustawiac ze to ma byc iso.... porazka.

czyli pomimo iz ustawilem se wszystko na iso, to i tak kazdy plik z palca musialem osobno ustawiac.

Ale jesli nadal cie to interesuje, to kliknij na projekt wejdź w jego wlasciwosci i tam powinno byc. pare opcji na krzyz wiec szybko znajdziesz

@splatch pisanie czcionką na pol strony tez stanowczo mowimy nie. popraw prosze bo jak wszedlem to az mnie w leb walnelo - taka duza ta czcionka winksmiley.jpg

--------------------

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

+Quote Post
marcini82
post 27.06.2006, 10:55:05
Post #40

-----

Cytat
Ale jesli nadal cie to interesuje, to kliknij na projekt wejdź w jego wlasciwosci i tam powinno byc. pare opcji na krzyz wiec szybko znajdziesz

No tak, tylko ze nie mam ISO-8859-2 na liscie dostepnych kodowan. Nie chce mi sie wierzyc, ze naprawde nie da sie tego ustawic...
Dlaczego nie ma w ogole takiej opcji?

Ten post edytował marcini82 27.06.2006, 10:56:34
+Quote Post

8 Stron V  < 1 2 3 4 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 21.06.2025 - 09:07