![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
Od paru tygodni dostępna jest już do pobrania wersja nowego środowiska programistycznego dla php, opartego na platformie Eclipse, i współtworzonego przez Zend.
Dziś miałem okazję je zainstalować, i muszę przyznać, że pierwsze wrażenie jest BARDZO pozytywne. Cała aplikacja, już na pierwszy rzut oka ma funkcjonalność podobną lub lepszą w porównaniu do Zend Studio. Co więcej - mimo że jest również napisana w Javie - chodzi wielokrotnie szybciej niż wspomniane Zend Studio. Oczywiście - jest bezpłatna i dostępna do pobrania, w postaci zarówno calego pakietu wraz z Eclipse, jak i modułu, do zainstalowania w już dostępnym środowisku ( http://download.eclipse.org/tools/php/downloads/index.php ) Więcej informacji: * http://www.zend.com/phpide/ * http://www.eclipse.org/php/ Całość dostępna do nieodpłatnego pobrania. -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 560 Pomógł: 0 Dołączył: 15.07.2003 Skąd: Kwidzyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
rozumie ze do wykozystywania komercyjnego tez jest za free?
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 224 Pomógł: 40 Dołączył: 6.07.2004 Skąd: Wuppertal Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jaka to jest wersja? nie potrafie sie doycztać a ktos mowil ze wczesna beta?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
DeyV - ja mam tylko jedno pytanie - jak sie sprawuje podpowiadanie kodu - pachnie cos Zend Studiem
![]() Dzieki za info - sciagne ale po srodzie ![]() -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
podpowiadanie kodu działa dosyć dobrze, choć narazie wygląda odrobinę gorzej niż w Zend.
Niezależnie od tego - podpowiada nazwy klas, metod, funkcji, parametry i artybuty, wykorzystuje phpDoc. I na dodatek - szybko chodzi ![]() Jak narazie - mam tylko jeden problem - nie mogę zainstalować Subclipse - czyli zintegrować Eclipse z SVN. Przy czym jest to raczej problem samego Eclipse, niż php. ![]() Inne screeny: http://www.mstudio.nq.pl/php_pl/index.php?udir=%2FPHPeclipse -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zapowiada sie jakbym nie mial jednak kupowac Zend Studia w te wakacje
![]() Z tym Subclipse - wydaje mi sie iz to choroba wieku dzieciecego ![]() -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 698 Pomógł: 3 Dołączył: 28.03.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zainstalowałem i przesiadam się z phpEclipse. Ogólnie to jestem zadowolony, chociaż nie sprawdzałem jeszcze debugowania. Miło by było przesiąść się z xdebuga na debugger zintegrowany z IDE.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kurde, napaliłem się i lipa.
nie dośc że jak wybieram że chce ściągnąć php IDE to mi wywala informację: Cytat The current configuration contains errors and this operation can have unpredictable results. Pomimo tego ze wszystko jest OKTo po ściągnięciu i zweryfikowaniu paczek, podczas instalacji dostaję błąd z komunikatem, jakże wielce treściwym i wyjaśniającym: Cytat org.eclipse.update.internal.core.SiteFilePackedPluginContentConsumer Jak zrobią od początku do końca działająca wersje to popatrzę. |
|
|
![]()
|
|
Spróbuj zainstalować Eclipse jako takie, a potem dopiero doinstalować php
-------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
no ja mialem eclipse zainstalowanego i doisntalowelm plugin zenda. niby ok, ale jak chcesz wybrac projekt zenda to mi pluje errorem zebym se logi popatrzyl i sie wypina.... gdzie sa te logi? no ni wzab nie widze
![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
W winie c:/documents and settings/{twoja nazwa uzytkownika}/workspace/.metadata/.log
Lepiej sciagnac calosc odrazu ![]() -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spróbuj zainstalować Eclipse jako takie, a potem dopiero doinstalować php Mam zainstalowanego Eclipse'a. Instalowałem poprzez "Find and install..." Doszedłem o co chodzi, przynajmniej częściowo. Przelogowałem się na root'a (instaluję to na SuSe Linux 10.0) i udalo mi sie zainstalowac poprzwnie. Teraz jestem na użytkowniku i niestety nie widzę żadnych zmian :/ No nic, kombinuję dalej, teraz się robi update, może coś z tego wyjdzie. |
|
|
![]()
|
|
Ja sobie obiecalem srode, ale co tam - sciaganalem i dziala bez pudla. Po utworzeniu projektu wyglada jak ladniejszy Zend. Wiecej wrazen pozniej
![]() Czy ktos sie orientuje czy Eclipse'a mozna zmusic do automatycznego podpowiadania bez Ctrl+Space ![]() W Zendzie wpisywalem cls pojawialo sie menu bez naciskania i wklejal sie szkielet klasy. =================EDIT====================== Alt + / i dziala ![]() Ten post edytował NuLL 19.06.2006, 21:56:46 -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 698 Pomógł: 3 Dołączył: 28.03.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Szkoda, że phpDoc nie jest do końca dobrze obsługiwany - tabulatory są traktowane jako normalne znaki, a nie odstępy, co powoduje nieciekawe podpowiedzi code assist'a.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dobra Panowie - mam jedno pytanie - ustawilem ze sie okienko ladnie pojawia. Jedyny problem w tym ze dziala to tylko dla zmiennych. Calosc sie domyslam wisi w triggerze wywolania autocomplete czyli $ : > bo takie cus jest w ustawieniach. Ma ktos pomysl aby mogl to byc dowolny znak ?
Ten post edytował NuLL 19.06.2006, 22:31:00 -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
Szczerze mówiąc, to wątpię, aby dało się to zrobić. Co do moich spostrzeżeń, to sprawdzanie składni jest tragiczne. Wyrzuca błędy dosłownie wszędzie, bez większych powodów. Pojawiają się błędy przy zapisie. Można się pocieszać, że to dopiero wczesna wersja rozwojowa.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 945 Pomógł: 7 Dołączył: 15.03.2005 Skąd: katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja mam taki klopot z tym .
otwieram sobie plik jakis php i mi nie dziala 1.podpowiadanie składni 2.zaznaczanie bledów " czerwony szlaczek" sciaglem calosc ok 180 mb chyba i uruchomilem kolorowanie dziala ale reszta nie |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 18.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
php IDE działa całkiem nieźle pod warunkiem, że się ściągnie "all-in-one" z tej stronki. Wszystko jest budowane już na Eclipse 3.2. Sam czekam na stabilniejszą wersję jednak, obecną można raczej traktować jako preview. Są problemy z foldingiem, czasami validator nie "łapie", że błedu już nie ma i ciągle podkreśla sobie linijki na czerwono, php Explorer natomiast ma problemy z refreshem + pare innych drobnych bugów. To co mi się najbardziej podoba to code assist - jest boski, prawie tak cudowny jak w Zend Studio
![]() Ogólne wrażenia mam bardzo pozytywne, przesiadłbym się z PHPEclipse, gdyby nie jedna rzecz - debugowanie. O ile nie ma problemu z debugowaniem pojedyńczych skryptów, to remote debug nie działa jak należy, może udało się komuś odpalić ten tryb? BTW, PHPEclipse korzysta z debugera DBG, jak się okazało projekt stał się komercyjny od wersji 2.20.2 i darmowe wersje DBG wspierają tylko php <= 5.1.2. php IDE powinno odnieść sukces, szkoda tylko że się chłopaki z Zenda nie dogadali z ekipą PHPEclipse, bo szybciej by poszło :/ Tak w ogóle to mój pierwszy post na forum, so hello ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sciagnalem all-in-one i niestety juz na poczatku znalazlem buga.
Podczas edycji 200 linijkowego CSSa, kiedy chce stworzyc nowa klase Eclipse, calkowicie sie zacina. Przestaje dzialac srodowisko, a dostep do workbnecha zostaje zablokowany. Przez co trzeba restartowac system ![]() Teraz instaluje Eclipsa samego i sprobuje zainstalwoac osobno php IDE Ten post edytował Seth 20.06.2006, 09:08:19 |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 569 Pomógł: 0 Dołączył: 17.08.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak wiekszosc napalilem sie bo ma byc przy wspolpracy zenda i wogole, darmowy itp itd a tu klapa i niewypal. Po pierwsze chwalony przez pare osob na forum SVN (ja nie nawiżu ciebia) jest nie obslugiwany. Jeszcze bym przezyl bo jest moj ulubiony cvs ale niestety w pracy uzywam svn'a.
Kolejne, niby explorer plikow php po lewej stronie jest tak nie wygodny przy projekcie ze szkoda gadac. Jesli ma sie wiecej katalogow to zaczyna glupic, a pliki nie do konca sa sortowane katalogami. No i dla mnie najwazniejsze, Gdzie ten Eclipse chodzi szybciej niz Zend Studio ? albo raczej w ktorym miejscu ?Chodzi mułowato, otwieranie jakis okienek powoduje przestoj na 1-2s. Nie jest to wina sprzetu, bo 1GB pamieci powinien wystarczyc do plynnego działania programu. A jesli i to malo no to pozostaje wiele do zyczenia. No i cos czego mi strasznie brakuje. Obsluga ftp/sftp/ftp@ssl Tak prawdopodobnie powiecie mi ze to sa do tego pluginy, ale zend ma to w podstawie. A ze ja tego przedewszystkim uzywam to jakos nie przestawie sie. Zend ma duzo bledow ale zostane przy nim. Tylko mi nie mówcie ze za zenda musze placic a za eclipse nie, bo o tym wiem, ale rozmawiamy o mozliwosciach programu. Za windowsa tez trzeba placic czyz nie prawda ? U mnie Eclipse przy drugim podejsciu takze dostal - (minusa) Jesli ktos pisał w javie to prawdopodobnie bedzie przyzwyczajony do tego. Dla mnie nie jets to program na tyle intuicyjny. -------------------- Warsztat: Linux: PHP, MySQL, Apache, NetBeans, C++, Qt-Creator
Użytkownik, słowo którego specjaliści IT używają, gdy chcą powiedzieć idiota Zarządzaj swoim budżetem domowym |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.06.2025 - 20:54 |