![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-Gizmon- |
![]()
|
Goście ![]() |
Chciałbym sprawdzić datę urodzenia użytkownika i robię to następująco:
Gdzie robie błąd? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 9.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nic z tego nie wiem... o co tu chodzi??
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 346 Pomógł: 23 Dołączył: 28.11.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Troche zamieszales.
Zrob to lepiej w ten sposob. Przy formularzu podaj dozwolony format daty np. RRRR-MM-DD i przy pomocy np wyrazen regularnych Kod if ( eregi("[0-9]{4}\-[0-9]{2}\-[0-9]{2}", $data_do_sprawdzenia) )
{ echo 'Data okej'; } |
|
|
-Gizmon- |
![]()
|
Goście ![]() |
Rozwiązałem to trochę inaczej:
W każdym razie działa, na stringi wywala błąd, na daty poniżej 1900 i powyżej aktualnego roku także wywala blad. A przy normalnej dacie jest dobrze ![]() |
|
|
-Gizmon- |
![]()
|
Goście ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 386 Pomógł: 25 Dołączył: 28.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a nie lepiej zrobic prosty formularz co by sobie uzytkownik wybieral z list rozwijalnych dzien miesiac i rok wtedy raczej sie nie pomyli
![]() |
|
|
-Gizmon- |
![]()
|
Goście ![]() |
Niby można,ale się uparłem i chciałem koniecznie zrobić z wpisywaniem ręcznym daty
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
|
|
|
-Gizmon- |
![]()
|
Goście ![]() |
Wiem, ale skryptu aktualizować nie będę a data 3000 to taka uniwersalna. A to i tak wyjdzie przy kolejnym IF bo nastawiłem na sprawdzanie aktualnej daty
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
uniwersalna data to 1970 - 2069. ta wiedza przyda ci się w dalszym operowaniu tą datą
![]()
starczy samo
bo jeśli $dataur nie jest liczbą, to od razu php zwróci błąd (bo przecież obiekt nie jest mniejszy od 1900...). ale jeśli już chcesz mieć powiedzmy pełną kontrolę bądź wszystko czarno na białym (jasno napisane), to starczy:
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.06.2025 - 04:37 |