Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> ionCube - czy warto?
elnino.pl
post 19.06.2006, 12:13:33
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Zamierzam wypuścić dużą aplikację php. Chciałbym zabezpieczyć ją narzędziem ionCube. Poszperałem na forum i spotkałem sie z wypowiedziami, że są "dekodery" kodu do ionC. Googlując nic nie znalazłem. Poza tym wątki są dosyć stare i najnowsza wersja ma numerek o 2 większy. Czy biorąc pod uwagę aktualne możliwości aplikacji i jego cenę warto dokonać zakupu? Czy udało isę Wam odkodować skrypt przepuszczony przez ionC albo znacie narzędzia służące do tego?

Przydatne linki:
http://www.ioncube.pl - polska strona aplikacji
http://phpencoder.pl/offer.php - ceny
http://www.ioncube.com/benchmarks.php - porównanie wydajności

--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 19)
nospor
post 19.06.2006, 12:16:43
Post #2

Grupa: Moderatorzy

Przenoszę

--------------------

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

+Quote Post
NuLL
post 19.06.2006, 16:10:47
Post #3

-----

Powiem krotko - dla mnie jako freelancera jest troche drogo - dla jakies agencji z prawdziwego zdarzenia raczej cena znosna smile.gif

--------------------
Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
+Quote Post
Kinool
post 19.06.2006, 17:18:22
Post #4

-----

w porownaniu z Zend Guard (wczesniej Zend Encoder) to cena jest bardzo atrakcyjna, osobiscie nie kozystalem z IonCube ale sie mocno zastanawialem nad kupnem licencji, ostatecznie wybralem hosting z eAccelerator jednak ten projekt dosyc mocno kuleje jesli chodzi o php 5 i bardzo z tego powodu ubolewam sad.gif

--------------------
+Quote Post
elnino.pl
post 19.06.2006, 20:23:47
Post #5

-----

Dokładnie, eA. nie współpracuje z PHP5 poprawnie, a z PHP5.1 w ogóle. Dzisiaj nazwa.pl aktualizuje php do 5.1, więc odpada. Poza tym potrzebuję czegoś pewnego. 850 zł. zwróci mi się szybko - nie chcę jednak wydawać kasy w błoto. Najlepsze jest to, że admin serwera bez problemu dołączy loader - nie spodziewałem się tego po przeczytaniu starszych wątków na forum. Szkoda, że nikt z forumowiczów nie nabył do tej pory ionCube...

--------------------
+Quote Post
LonelyKnight
post 2.04.2008, 12:22:09
Post #6

-----

Odnawiam temat. Może ktoś już coś powiedzieć o IC? Zastanawiam się nad wykupieniem licencji, która nie jest obecnie tak strasznie droga i w porównaniu do Zenda nie trzeba jej co rok odnawiać więc dość korzystnie to wygląda... Będę wdzięczny za jakieś opnie jeśli ktoś używa tego softu.

Ten post edytował LonelyKnight 2.04.2008, 13:01:21

--------------------
Good programming is 99% sweat and 1% coffee.
Make it idiot proof and someone will make a better idiot...
+Quote Post
xradar
post 6.04.2008, 20:52:37
Post #7

-----

Witam smile.gif ionCube wydaje się być całkiem niezły. Testowałem demo, w firmie będziemy zamawiać wersję PRO w tym tygodniu. Krótkie spostrzeżenia na blogu: http://blog.rabinek.pl/2008/04/06/ioncube-...ianie-kodu-php/

--------------------
rabinek.pl
+Quote Post
LonelyKnight
post 6.04.2008, 21:05:08
Post #8

-----

Ja kupiłem i polecam. Polski reseller, w moim przypadku, trochę zawiódł - musiałem upominać się o licencję ale skończyło się dobrze. Przed zakupem na ioncube.pl polecam przeglądnąć ofertę na ioncube.com - taniej i na pewno pewniej.

--------------------
Good programming is 99% sweat and 1% coffee.
Make it idiot proof and someone will make a better idiot...
+Quote Post
pitbull82
post 25.09.2008, 18:53:47
Post #9

-----

Mam kilka pytań, bo w sumie wypadałoby może zakupić tego typu soft.

Ok, a którą wersję macie - Pro czy Cerberus? Czy można kodować każdy plik pojedynczo czy trzeba wszystkie na raz, żeby razem działały? Pytam, bo jeśli miałbym coś na FTP i np. potrzebuję zrobić aktualkę jednego pliku, to nie chciałbym żeby się okazało, że muszę całość na localhoscie zakodować i potem całość wrzucać na FTP. Czy trzeba przy zakupie wybrać platformę, na której będzie dokonywane szyfrowane zgodnie z http://www.ioncube.pl/offer.php ? Rozumiem, że jeśli szyfrowanie będę wykonywał na Windowsie, to skrypty będą działać na dowolnym typie serwera?

--------------------
+Quote Post
nexis
post 26.09.2008, 14:39:59
Post #10

-----

Cytat(pitbull82 @ 25.09.2008, 19:53:47 ) *
Ok, a którą wersję macie - Pro czy Cerberus?

Pro - o ile ograniczenia czasowe, dla domen, dla IP oraz mechanizm własnych licencji jest istotny, o tyle ograniczenia do adresu MAC nie są chyba zbyt przydatne.

Czy można kodować każdy plik pojedynczo czy trzeba wszystkie na raz, żeby razem działały? Pytam, bo jeśli miałbym coś na FTP i np. potrzebuję zrobić aktualkę jednego pliku, to nie chciałbym żeby się okazało, że muszę całość na localhoscie zakodować i potem całość wrzucać na FTP.?

Można kodować każdy plik pojedynczo, czyli przykład który podałeś nie wystąpi.

Czy trzeba przy zakupie wybrać platformę, na której będzie dokonywane szyfrowane zgodnie z http://www.ioncube.pl/offer.php ?

Tak, ponieważ po zakupie dostaniemy link do określonego pliku instalacyjnego, który jest przeznaczony na dedykowaną platformę.

Rozumiem, że jeśli szyfrowanie będę wykonywał na Windowsie, to skrypty będą działać na dowolnym typie serwera?

Jak najbardziej. winksmiley.jpg

--------------------
Zend Certified Engineer

Kliknij POMÓGŁ jeśli moja odpowiedź okazała się użyteczna!
+Quote Post
pitbull82
post 26.09.2008, 15:14:10
Post #11

-----

Dzięki za wyjaśnienia - miałem nadzieję, że tak to działa, ale chciałem się upewnić winksmiley.jpg

--------------------
+Quote Post
-mkdes-
post 26.09.2008, 19:11:19
Post #12

Goście

ionCoue polecam jak najbardziej
swoje skrypty koduje tym narzędziem i jestem bardzo zadowolony, zwłaszcza z przyśpieszenia jakie dostają duże aplikacje
+Quote Post
damians
post 7.11.2010, 23:53:27
Post #13

-----

Witam

Chciałbym odtworzyć ponownie temat.
Czy bierząca sytuacja ponownie wskazuję że opłąca się kupić licencje? Jest lepsza i tańsza konkurencja?
+Quote Post
Omni
post 10.11.2010, 02:04:17
Post #14

-----

ionCube jest już obecnie dość łatwy do zdekodowania - nie uzyska się w 1000% czystego kodu ale można się dowiedzieć praktycznie wszystkiego o budowie etc. Trochę wszystko poszło do przodu a ionCube chyba staną w miejscu parę lat temu i nie zanosi się na to żeby coś miało się zmienić

Ja polecam zdecydowanie ZEND-a może i drożej jest niż ionCube ale jakość i pewność w tym przypadku jest warta swojej ceny.
+Quote Post
ione85
post 8.02.2012, 13:46:24
Post #15

Ostrzeżenie: (10%)
X----

ionCube dalej jest kulawe, mam dekoder który potrafi rozkodować pliki, w wyniku dekompilacji jest zazwyczaj kilka błędów, dlatego ja korzystam z SourceGuardian'a smile.gif
+Quote Post
tete
post 1.06.2013, 19:10:07
Post #16

-----

ODRADZAM Ioncube.
Nie można zainstalować nowego oprogramowania bez zdjęcia klucza licencji ze starego.
Jeśli padnie wam komputer to albo 100$ za support albo 200$ odnowienie licencji do wyższej wersji.
SYSTEM LICENCJI TOTALNA PORAŻKA nastawiona na dojenie klientów.
Poza tym v.6 jest już złamana, 7 też chyba, bo powstała już 8 wersja. Ale oczywiście za upgrade ze złamanej wersji do najnowszej musisz zapłacić.
+Quote Post
devbazy
post 1.06.2013, 21:59:50
Post #17

-----

Co do sprawy z licencją, to pieprzysz jak potrzepany. Radzę zapoznać się z FAQ. Jeżeli zaś chodzi o nie tyle łamanie oprogramowania, co możliwość "łatwego" odkodowania skryptu, to dziwię się, że jeszcze nie ma oficjalnej wypowiedzi supportu w tej kwestii. No chyba, że coś przegapiłem.
+Quote Post
emp
post 1.06.2013, 22:45:33
Post #18

-----

Nie rozumiem wogóle zastosowania takich koderów. Żadna firma nie będzie sprzedawać kradzionego oprogramowania. Nie sądze też by ktokolwiek z was opracował jakąś architekturę którą by było warto kodować ze względu na jej wartośc. Wszystkie najlepsze rozwiązania są dostępne na necie. Jeśli chodzi o algorytmy to samo. Co takiego kodujecie, stronki ? aplikacje ? po co to kodujecie ? kto to ma ukrasc ? do czego wykorzystac jak ukradnie ? co ma podejrzec lub zgapic ? architekture ? algorytmy ?. Osobiscie nie wyobrazma sobie tego. Jeżeli już miałbym coś wartościowego lub coś co musiałbym ukryć to napewno bym tego nie dostarczał klientowi, użytkownikowi, nawet w postaci zakodowanej tylko zrobił usługe na serwerze do którego nie ma dostępu.

--------------------
Temat zamykam i przenoszę do Bangladeszu.
To jest wiadomość śmierci jeśli ją czytasz to znaczy że pozostało ci 30 sekund życia, więc lepiej zacznij się modlić.
+Quote Post
mstraczkowski
post 2.06.2013, 01:25:03
Post #19

-----

@up Też jestem podobnego zdania ALE czasami może chodzić o przytrzymanie klienta przy sobie.
Aby nie znalazł sobie kogoś tańszego (jakiegoś początkującego freelancera), który będzie grzebać w twoim / firmowym kodzie.
W takim przypadku ty lub firma w nie będziecie otrzymywać zleceń.

Jeżeli nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o kasę

Ten post edytował mstraczkowski 2.06.2013, 01:27:01

--------------------
Jeżeli moja wypowiedź Ci pomogła użyj przycisku
+Quote Post
nrm
post 2.06.2013, 15:40:42
Post #20

-----

To, że TY sobie nie wyobrażasz lub nie rozumiesz NIE oznacza, że to nie ma sensu. Gdyby nie tego typu rozwiązania to wiele rozwiązań np. "płatnych, pudełkowych" straciło by sens. ionCube to podstawa w takich sytuacjach.

--------------------
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 13.08.2025 - 22:46