![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 0 Dołączył: 10.03.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie ponownie
probuje zrobic jakies porownanie na dacie ale nie bardzo moge doszukac sie jak mozna, wiec moze musze trzasnac jakas funkcje przeliczajaca. Mam date startowa oraz koncowa w bazie i ilosc dni jako zmienna w skrypcie php. W bazie MySQL tabela zawiera kolumne data1 (startowa) data2 (koncowa) wszystkie sa typu DATE. Teraz w php mam cos takiego w zmiennych:
chodzi o zapytanie, ktore wyswietli wszystkie pozycje spelniajace warunek ze mieszczacy sie w tym przedziale. Nie wychodzi mi sprawdzanie pola daty na zasadzie:
Powyzsze ogolnie jest wlasnie opisem problemu i o co mi w warunku chodzi, jednak niestety tak latwo sie nie da. Czy jest to jakos w prosty sposob do uzyskania? -------------------- MacOS X 10.5 Leopard @ MacPro G5 Xeon 2xQuadCore 3GHz... "tutaj nie brak odpowiedzi"
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
DATE_ADD
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/dat...-functions.html Ino data ma byc w formacie rrrr-mm-dd a nie rrrr.mm.dd No i w php mozna takie numerki robic przy uzyciu chociazby strtotime() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 0 Dołączył: 10.03.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powiem tak
to forum jest normalnie bezcenne Dzieki wielkie za podpowiedz ![]() Do tego te kropki zamiast myslnika :-) sprobuje to zaimplementowac ![]() -------------------- MacOS X 10.5 Leopard @ MacPro G5 Xeon 2xQuadCore 3GHz... "tutaj nie brak odpowiedzi"
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 401 Pomógł: 5 Dołączył: 14.09.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ino data ma byc w formacie rrrr-mm-dd a nie rrrr.mm.dd Nie całkiem - otóż MySQL dopuszcza pewne odstępstwa od sztywnych reguł daty w formacie iso-8601 i tak można pominąć zera w przypadku dnia i miesiąca oraz dodać inne separatory byle cały czas były takie same:
Sa poprawnymi stwierdzeniami i odpowiadają:
Ten post edytował bendi 19.06.2006, 13:57:13 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
@bendi masz jak (prawie) zwykle rację
![]() Jesli by chodzilo tylko o mysql to faktycznie mozna uzywac roznych separatorów. Ja mialem jednak rowniez na mysli zapodanie tej daty do strtotime(). Tam podanie rrrr.mm.dd da nam zle wyliczenie. Ale moja wina w zlym miejsu podalem to zastrzezenie odnosnie separatora. Oczywiscie Twoja uwaga jest jak najbardziej sluszna, aczkolwiek osobiscie wole trzymac sie standardu by sie kiedys tam nie pomylic. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 20:04 |