![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 190 Pomógł: 27 Dołączył: 23.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam postawiony serwer i m.in. mysqla. Linuks zainstalowany z obsługą polskich znaków. Układ klawiatury polski. Odpalam konsole i mogę wpisywać polskie znaki.
Odpalam konsole mysql i nie mogę wpisywać polskich znaków. Wogóle nie reaguje na poslkie znaki. Wiecie o co chodzi? Mysql skompilowany z opcją latin2 Zauważyłem pewną zależność. Nie wiem czy to nie jest jakiś bug. Kompiluję Mysqla w następujący sposób Kod # ./configure --prefix=/usr/local/mysql --with-charset=latin2 # make # make install Uruchaiam konsole mysql i.. i nie mogę wprowadzać (pisać w konsoli polskich znaków) Poprostu naciskam np Alt+s i nic się nie dzieje. Próbowałem z wersją 5.0.21 i 5.0.22 Natomiast w momencie gdy zainstalowałem wersję binarną Mysql 4.1.20, to w konsoli mogę wprowadzać polskie znaki. Ale w bazie wyświetlane są znaki zapytania. Jest to napewno sposowdowane kodowaniem latin1. Jak wydam zapytanie Kod SHOW VARIABLES LIKE '%character_set%' to otrzymuję: Cytat |character_set_client | latin2 | | character_set_connection | latin2 | | character_set_database | latin1 | | character_set_filesystem | binary | | character_set_results | latin2 | | character_set_server | latin1 | | character_set_system | utf8 | | character_sets_dir | /usr/local/mysql/share/mysql/charsets/ Wiem, że jeśli w miejscach gdzie jest latin1 byłoby latin2, to niemiałbym problemów. Przejdźmy do sedna sprawy: 1. Czy ja źle kompiluję mysqla, nie daję jakiejś potrzebnej opcji czy to bug? 2. Mogę korzystać z wersji binarnej ale nie wiem jak zmienić to kodowanie latin1 :/ SET NAMES latin2 nie zmienia opcji character_set_database latin1 character_set_server latin1 Proszę pomóżcie. Walczę już 2 dzień (właściwie 3), przeszukałem googla, pytałem się na forach i nikt nie ejst mi w stanie pomóc :/ EDIT: ============================ Zauważyłem pewną zależność. Nie wiem czy to nie jest jakiś bug. Kompiluję Mysqla w następujący sposób Kod # ./configure --prefix=/usr/local/mysql --with-charset=latin2 # make # make install Uruchaiam konsole mysql i.. i nie mogę wprowadzać (pisać w konsoli polskich znaków) Poprostu naciskam np Alt+s i nic się nie dzieje. Próbowałem z wersją 5.0.21 i 5.0.22 Natomiast w momencie gdy zainstalowałem wersję binarną Mysql 4.1.20, to w konsoli mogę wprowadzać polskie znaki. Ale w bazie wyświetlane są znaki zapytania. Jest to napewno sposowdowane kodowaniem latin1. Jak wydam zapytanie Kod SHOW VARIABLES LIKE '%character_set%' to otrzymuję: Cytat |character_set_client | latin2 | | character_set_connection | latin2 | | character_set_database | latin1 | | character_set_filesystem | binary | | character_set_results | latin2 | | character_set_server | latin1 | | character_set_system | utf8 | | character_sets_dir | /usr/local/mysql/share/mysql/charsets/ Wiem, że jeśli w miejscach gdzie jest latin1 byłoby latin2, to niemiałbym problemów. Przejdźmy do sedna sprawy: 1. Czy ja źle kompiluję mysqla, nie daję jakiejś potrzebnej opcji czy to bug? 2. Mogę korzystać z wersji binarnej ale nie wiem jak zmienić to kodowanie latin1 :/ SET NAMES latin2 nie zmienia opcji character_set_database latin1 character_set_server latin1 Proszę pomóżcie. Walczę już 2 dzień (właściwie 3), przeszukałem googla, pytałem się na forach i nikt nie ejst mi w stanie pomóc :/ -------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
(św. Josemaría Escrivá, Droga, 335) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 05:19 |