![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 495 Pomógł: 2 Dołączył: 5.02.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzisiaj rano wchodząc na włąsną stronę zamiast normalnego widoku zobaczyłem informację od jakiegoś hakera, który rzekomo ją zhackował. Okazało się, że nadpisany został plik index.php
I tu pytanie do was. Nie nadawałem ŻADNYCH chmodów ŻADNYM plikom. Jakim cudem mógł zrobić coś takiego? -------------------- Programista Stron i Serwisów WWW oraz Aplikacji Internetowych
Specjalista ds. Pozycjonowania Aplikacji Internetowych Copywriter |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 984 Pomógł: 41 Dołączył: 16.03.2002 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nieumiejętne programowanie php ergo zostawianie luk dla `hakerów`
-------------------- eh, co polska wódka to polska wódka
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 495 Pomógł: 2 Dołączył: 5.02.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co to jest php ergo?
I co to za luki? -------------------- Programista Stron i Serwisów WWW oraz Aplikacji Internetowych
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 984 Pomógł: 41 Dołączył: 16.03.2002 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. ergo, nie php ergo. To takie słowo z łaciny, sprawdzisz w słowniku..
2. nie wiem jakie to mogą być luki, skąd moge wiedzieć jak jest twoja strona zbudowana. 3. moga byc jeszcze setki innych przyczyn: np słabe hasło, nie logowanie sie przez ssl, and much much more.. Ten post edytował em1X 18.06.2006, 11:21:46 -------------------- eh, co polska wódka to polska wódka
|
|
|
![]()
|
|
samo słowo ERGO znam, myślałem, że php ERGO jest nazwą jakieś dziedziny programowania.. różnie bywa ;- )
Hmm... więc zadam pytanie inaczej... :- ) Czy istnieje lista wskazówek mówiących jak się bronić przed czymś takim? I jedno jeszcze pytanie. Jeśli podmieniony został plik php mimo, że nie ma żadnych chmodów, haker włamał się bezpośrednio na ftp, czy tak? -------------------- Programista Stron i Serwisów WWW oraz Aplikacji Internetowych
|
|
![]()
|
|
1. Coś się na ten chmod uparł.. chmod jest ustawiony zawsze, domyslnie jezeli nie ustawisz i taki jak ty chcesz, gdy ustawisz swój.
2. Co do wskazowek: czytaj artykuły dotyczące bezpieczenstwa php (jest ich wiele, nie ma co wymieniac) -------------------- eh, co polska wódka to polska wódka
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 475 Pomógł: 0 Dołączył: 1.04.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ehh...
Pewnie miałes dziurawy skrypt, chociaż nie sądze, aby ten skrypt miał az takie możliwości ![]() Pewnie ktoś Ci wszedł na konto (FTP) - może przypomnienie hasła ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Skrypt strony głównej to wyłącznie formularz logowania (ewentualnie rejestracji i przypominania hasła)... więc wątpią, by za jego pomocą można było zmieniać zawartość pliku...
-------------------- Programista Stron i Serwisów WWW oraz Aplikacji Internetowych
|
|
![]()
|
|
znasz się na tyle na php żeby to śmiało stwierdzić?
-------------------- eh, co polska wódka to polska wódka
|
|
|
![]()
|
|
Nie, a le odpowiedz mi na pytanie jedno... :- ) masz stronę formularza sprawdzającą login i hasło z bazą danych. Ewentualnie stronę z formualrzem w którym dane są dodawane do bazy danych.
I tu moje pytanie. W jaki sposób taki skrypt może posłużyć do zmiany zawartości pliku? A chmodów uczepiłem się, bo nawet gdyby taki skrypt mógł edytować plik to przecież musiałby mieć dostęp do niego i o to chodzi. -------------------- Programista Stron i Serwisów WWW oraz Aplikacji Internetowych
|
|
![]()
|
|
Nie znam sie na tyle zeby sie wypowiadac.. ale znam sie na tyle, zeby wiedziec, ze "nigdy nie mow nigdy".
Ktos ci sie zalogowal pewnie na konto i zmienil plik.. sprawdz logi to moze cos dojdziesz, a nie tak w slepo strzelamy. -------------------- eh, co polska wódka to polska wódka
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 09:56 |