![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 0 Dołączył: 16.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mamy takie coś
plik index.php Kod <?php include("1.php"); include("2.php"); ?> plik 1.php Kod <?php print $zmienna; ?> plik 2.php Kod <?php $zmienna = "Tekst"; ?> $zmienna jest poniżej a potrzebna jest do wyświetlenia wyżej Ten post edytował Babu 16.06.2006, 17:40:08 |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
nie darady tak
![]() nie mozna czegos wyswietlic jezeli tego jeszcze nie ma, zamien kolejnosc include albo sprawdz skad sie bierze tamta wartosc |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 0 Dołączył: 16.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam swojego cmsa, do artykułu includowana jest zmienna aby była wyświetlana w tagu title i nie wiem jak się za to wziąć
także domyślałem się ze tak nie można ;/ Jakieś propozycje? Ten post edytował Babu 16.06.2006, 17:45:32 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 505 Pomógł: 0 Dołączył: 8.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
oddziel warstwe danych od prezentacyjnej. przygotuj zmienne, a na koncu wygeneruj htmla.
swietnie w tym zadaniu sprawdzi ci sie np jakis system szablonow. -------------------- /dev/blog : http://www.santyago.pl/
|
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Dodatkowo musisz w pliku który zwraca zmienną dodać return $zmienna;
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 112 Pomógł: 20 Dołączył: 10.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Dodatkowo musisz w pliku który zwraca zmienną dodać return $zmienna; Nie prawda! Nie musisz dać return w includowanym pliku. Wszystkie zmienne o zasięgu globalnym jakie masz w includowanym pliku będą dostępne w pliku includującym. Możesz natomiast dać w pliku includowanym return, jeżeli chcesz żeby zwracał wartość. Będzie się on wtedy trochę zachowywał jak funkcja. Np. Plik_includowany.php: Plik_includujacy.php
pozdr. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 02:19 |