Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Upload zdjęć, Skrypt uploadu gotowy lub pomoc przy zrobieniu ....
arkadiusz_18

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Więc tak witam jestem nowym uzytkownikiem tego forum ale na zadnym innym nie znalazłem rozwiazania mojego problemu.

A więc tak na poczatek potrzebuje skryptu uploadujacego zdjecia na serwer. Ale chciałbym aby odbywało sie to w taki sposób:

Uzytkownik wysyła zdjecie na serwer, ono jest przerabiane do odpowiedniego rozmiaru np z 1024 x 768 na 128 x 160 , plik jest zapisywany na dysku serwera i odrazu się wyświetla ze sciezką docelową ( po zamknięciu okienka ze zdjęciem, ślad po nim ginie), wszystko ma słuzyć temu zeby użytkowik mógł sobie swoje zdjęcie ściagnąć na komórkę. Wiec tak po kilkugodzinnym wertowaniu waszego forum znalazłem skrypt typu :

1. <?php
  2.  
  3. if( isset($_POST['up']) && is_uploaded_file( $_FILES['userfile']['tmp_name'] ) )
  4. {
  5. $dir= "upload";
  6. $strUploadDir = $_FILES['userfile']['name'];
  7. $arr = pathinfo($strUploadDir);
  8. if($arr["extension"]=="gif" || $arr["extension"]=="jpg" || $arr["extension"]=="png" || $arr["extension"]=="jpeg")
  9. {
  10. if( move_uploaded_file( $_FILES['userfile']['tmp_name'], $dir."/".$strUploadDir ) )
  11. {
  12. echo 'Plik został pomyślnie uploadowany! <br />';
  13. }
  14. else
  15. {
  16. echo 'Upload pliku nie powiódł się!';
  17. }
  18.  
  19. }
  20. else
  21. {
  22. echo("Nieprawidłowy format pliku!<br />Wymagane formaty: *.jpg *.jpeg *.gif lub *.png");
  23. }
  24. }
  25. else
  26. {
  27. echo 'Wystąpił błąd podczas wysyłania pliku na serwer!';
  28. }
  29. ?>

Wszystko jest ok ale nie umiem dodac do tego połaczenia ftp...
Prosze o wyrozumiałosc i pomoc, chocby wskazówki lub jakies sugestje dotyczące tego skryptu. I czy instnieje może jakas alternatywna mozliwośc nawiązania połaczenia z serwerem i uploadowania tam pliku przez http.
i przy okazji nie chcąc tworzac nowego postu mam pytanie czy za pomoca crona da się ustawić czyszczenie dowolnego katalogu np co 24 godziny ?

Z góry dzieki za pomoc (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 21.12.2025 - 07:43