![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 25.06.2003 Skąd: Ostróda Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Męcze sie z tym juz od dłuższego czasu. Forum przekopałem 3 razy, ale nic nie znalazłem co by rozwiązało mój problem. Chce wygenerować kwadratowe miniaturki z prostokątnego zdjęcia.
Mam juz pomiejszony obrazek, który po zmiejszeniu da mi przykladowo wymiary 200x100. Chciałbym teraz uciąć po 50 px z lewej i prawej strony aby uzyskać kwadratową miniaturke szerokości 100px. Identycznie przy odwrotnych wymiarach 100x200, wtedy tyko ucinam po 50 px z góry i z dołu. Jak do tego sie zabrać, czy mógłby mnie ktoś nakierowac na rozwiązanie? [edit] Heh, ze prosta matematyka to wiem. Ale znalazlem rozwiązanie, chyba dobre... imagecopyresampled()? Ten post edytował Nikusek 16.06.2006, 00:52:13 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musisz wykadrować.
Przecież to jest prosta matematyka, w szkole podstawowej uczą takich rzeczy. 1. Masz prostokąt; 2. Wyznaczasz środek; 3. Od środka w każdę stronę (oczywiście tylko pion i poziom, bo by Ci okrąg wyszegł ![]() Proste dowawanie i mnożenie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Heh, ze prosta matematyka to wiem. Ale znalazlem rozwiązanie, chyba dobre... imagecopyresampled()? Jedno drugiego się nie wyklucza ![]() Funkcja oczywiście bardzo dobra, inaczej tego nie wykonasz. Tak czy inaczej będziesz musiał obliczyć klika rzeczy i przekazać tej funkcji jako paramerty. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 04:25 |