![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 54 Pomógł: 0 Dołączył: 7.11.2004 Ostrzeżenie: (40%) ![]() ![]() |
witam, czy da sie zrobic, aby tabelka miala np. kolor czerwony, ktory powoli schodzi do zoltego (tak, ze na poczatku jest czerwony, a na koncu zolty, a pomiedzy nimi po kolei posrednie kolory)?
pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 743 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2003 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Raczej tylko wstawiająć obrazek jako tło.
-------------------- Słońce zachodzi ... kolejna noc nadchodzi ...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 54 Pomógł: 0 Dołączył: 7.11.2004 Ostrzeżenie: (40%) ![]() ![]() |
no tak, tylko jak zrobic, zeby tabelka w ten sposob wygladala niezaleznie od jej dlugosci? nie da sie?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 112 Pomógł: 20 Dołączył: 10.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
coś w podobie do tego o czym piszesz da się osiągnąć tak:
1. wiemy, że kolor czerwony to RGB 255,0,0 2. wiemy, że kolor żółty to RGB 255,255,0 3. wiemy, że w CSS możemy określić kolor tła jako background-color: rgb(255,0,0); 4. wiemy, że każdy kolor pomiędzy czerwonym a żółtym będzie z przedziału RGB 255, [0-255], 0 5. wiemy ile mamy rzędów w tabeli 6. wyliczamy "skok" koloru - o ile zmienia się składowa RGB w każdym rzędzie (255 / ilość rzędów) + zaokrąglenie do pełnej liczby 7. dla każdego kolejnego rzędu w tabeli przypisujemy styl: background-color:rbg(255, wyliczona_wartosc, 0) 8. gotowe :) P.S. im więcej rzędów w tabeli tym płynniejsze przejście. pozdr. edit: wygląda np. tak: http://kuba.websky.pl/grad-table/ kod lewej tabelki:
w prawej tabelce zmiana: rgb(255, '.$clr.', 0); na rgb(255, '.(255-$clr).', 0);" Ten post edytował siemakuba 16.06.2006, 00:12:24 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 743 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2003 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
~siemakuba
Jemu raczej chodziło o gradient a nie o kolory dla kolejnych komórek. -------------------- Słońce zachodzi ... kolejna noc nadchodzi ...
|
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
witam, czy da sie zrobic, aby tabelka miala np. kolor czerwony, ktory powoli schodzi do zoltego (tak, ze na poczatku jest czerwony, a na koncu zolty, a pomiedzy nimi po kolei posrednie kolory)? @Kuziu: no i chyba właśnie to pokazałem? potrzebny tu pewny kompromis, bo tak jak napisałeś najlepszy będzie obrazek z gradientem, ale z kolei obrazek nie będzie się dopasowywał do wysokości tabelki. U mnie się dopasowuje, ale nie jest to gradient "idealny", że tak go nazwę :) O tym czy mu pasuje takie rozwiązanie zdecyduje autor posta. pozdr. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 112 Pomógł: 20 Dołączył: 10.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
eee... sory damn. to wyżej to pisałem ja, nie pamiętałem o zalogowaniu się.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 06:36 |