![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 104 Pomógł: 0 Dołączył: 1.06.2006 Skąd: Legnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam... chcialbym sie dowiedziec, czy jest mozliwe aby wykorzystac baze mysql jako menu tzn chodzi mi o to, ze zalozmy mam w bazie tabele o nazwie "menu" w niej dwa pola "glowne menu" i "smieci". teraz w kazdym z tych pol mam po 3 rekordy kolejno nazwane "podmenu 1, 2 i 3"... moje pytanie jest takie czy da rade wyswietlic cala ta struktore w php tzn aby to wygladalo mniejwiecej tak jak ponizej a wszystkie podmenu podlinkowac na jakis adres?:
MENU GLOWNE - podmenu 1 - podmenu 2 - podmenu 3 SMIECI - podmenu 1 - podmenu 2 - podmenu 3 ...chyba dobrze sie wyrazilem i zrozumiecie o co chodzi... chyba ze macie jakies inne pomysly i rady dotyczace tworzenia menu w panelu administratora mojej strony i wyswietlania stworzonego menu na stronie ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 324 Pomógł: 5 Dołączył: 14.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na przykład tak:
id | nazwa | parent_id 1 | MENU GLOWNE | 0 2 | podmenu 1 | 1 3 | podmenu 2 | 1 4 | podmenu 3 | 1 5 | SMIECI | 0 6 | podmenu 1 | 5 7 | podmenu 2 | 5 8 | podmenu 3 | 5 -------------------- zmoderowano - rozmiar
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 186 Pomógł: 0 Dołączył: 23.09.2003 Skąd: Siemianowice Śląskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja proponuje inny uklad bazy, a w niej 2 tabele "MENU" i "PODMENU".
Tabela "MENU" id|nazwa Tabela "PODMENU" id|menu|nazwa I teraz masz proste, wyciągasz najpierw w pętli dane z tabeli "MENU" i sprawdzasz w tej pętli czy są podmenu w tabeli "PODMENU" po polu "menu" ktory jest identyczny jak "id" z tabeli "MENU". Jeżeli jest to masz podmenu :-) Jest to proste, i dzieki takiemu rozwiazaniu mozesz w panelu w prosty sposob zarzadzac menu oraz podmenu, np. dodajac podmenu dajesz powyzej SELECT'a dzieki czemu klient moze z pola wyboru wybrac sobie menu do ktorego odnosi wstawiane podmeny. Zreszta.... jak zrobisz sobie to jest Twoja sprawa.
-------------------- W życiu piękne są tyko chwile....
Życie choć piękne tak krótkie jest.... Wystarczy chwila by zgasić je.... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja proponuje inny uklad bazy, a w niej 2 tabele "MENU" i "PODMENU". Tabela "MENU" id|nazwa Tabela "PODMENU" id|menu|nazwa (...) Ale po co dwie tabele, przecież to jest wbrew zasadom projektowania baz danych. Jak masz dział linki, to też robisz oddzielne tabele: LINKI_FAJNE, LINKI_ŚMIESZNE, LINKI_INNE ? (to tylko przykład) Najlepszym rozwiązaniem jest to, które podał ~mdco, czyli jedna tabela a w niej menu. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 407 Pomógł: 1 Dołączył: 4.03.2003 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poza tym co napisał @mike_mech to powstaje jeszcze problem gdy będziesz chciał rozbudowywać menu o kolejne poziomy. Przecież nie będziesz w tym celu tworzył następnych tabel i następnych zapytań.
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 104 Pomógł: 0 Dołączył: 1.06.2006 Skąd: Legnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
i co wtedy?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.08.2025 - 22:48 |