![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-Michall- |
![]() ![]()
|
Goście ![]() |
Witam. Mam pytanie.
Przy rejestracji przed dodaniem hasła do bazy jest ono szyfrowane md5. Po zaszyfrowaniu hasła w bazie mam problem z autoryzacją przy logowaniu. Zapewne przy logowaniu potrzebne jest odszyfrowanie hasła, tylko nei wiem jak to zrobic. Czy ktoś może mi podsunąć odpowiedz? pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 740 Pomógł: 15 Dołączył: 23.08.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W bazie trzymasz haslo w formie zaszyfrowanej. Uzytkownik logujac sie podaje haslo normalnie. Nastepnie skrypt to haslo szyfruje i porownuje z wartoscia trzymana w bazie danych. Jesli obie wartosci sa rowne nastepuje uwierzytelnienie. Nie ma potrzeby rozszyfrowywania hasla.
-------------------- bigZbig (Zbigniew Heintze) | blog.heintze.pl
|
|
|
-re:- |
![]()
|
Goście ![]() |
No własnie nie wiem dlaczego ale po podaniu hasla takiego jak w formularzu nie chce sie zalogowac, jak w phpmyadmin wprowadze recznie uzytkownika i haslo nei bedzie zaszyfrowane to loguje sie. Może coś przeoczylem??
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak w phpmyadmin wprowadze recznie uzytkownika i haslo nei bedzie zaszyfrowane to loguje sie. Może coś przeoczylem?? A czytałeś dokłądnie poprzedni post? Przed porównaniem haseł musisz zakodować hasło podane przez użytkownika i dopiero tak zakodowany ciąg znaków porównywać z zawartością bazy. -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
-Michall- |
![]()
|
Goście ![]() |
zrobilem cos takiego: ( zapis danych juz w tabeli ).
|
|
|
-Michall- |
![]()
|
Goście ![]() |
kszychu i bigZbig sorki ale jade z modemu i odswiezanie strony jest koszmarne
![]() |
|
|
![]() ![]() |