![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 168 Pomógł: 1 Dołączył: 19.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam takie pytanie
Muszę mieć na stronie dostępne i poprawnie wyświetlane wszystkie europejskie znaki. W związku z tym chyba jedyną możliwością jest przekonwertowanie bazy danych mojej strony z kodowania ISO na UTF-8. Czy to kodowanie ma przyszłość? Czy jest w ogóle sens? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 853 Pomógł: 25 Dołączył: 27.08.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a masz jakąś równie popularną alternatywę?
osobiście uważam że ma przyszłość i to świetlaną ;-) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 168 Pomógł: 1 Dołączył: 19.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli warto przekonwertować bazę teraz, przy nadarzającej się okazji, żeby potem mieć spokój?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Czyli warto przekonwertować bazę teraz, przy nadarzającej się okazji, żeby potem mieć spokój? no jasne ze ma. Lepiej teraz niz potem przy wiekszej ilosci danych i wiekszym obciazeniu takie zabiegi robic.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kazdy kraj (prawie) ma swoje inne ISO, wiec nie da sie uzyc kilku kodwac na jednej tabeli. UTF posiada znaki narodowe wszystkich (prawie??) krajow swiata wiec tylko to zadziala.
Co do konwersji -- nieskonwertowana do UTF baza bedzie blednie dzialala, a bledy trzeba poprawiac jak najwczesniej -- poniesiesz wtedy najmniejsze koszty napraw (patrz post SongoQ). |
|
|
![]()
|
|
Planuje to zrobić tak:
1. Skopiować bazę danych, gżegżółką przekonwertować ją do UTF-8, wrzucić potem do drugiej bazy danych. (podobno można też bezpośrednio przy imporcie do nowej bazy w phpmyadmin ją skonwertować ale nie mam pewności) 2. SKonwertować gżegżółką pliki strony internetowej. 3. Podpiąć stronę do nowej, skonwertowanej bazy danych w UTF-8. Coś pominąłem? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 190 Pomógł: 27 Dołączył: 23.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli nie mam w bazie jeszcze danych to jak ustawić żeby ją kodowało do utf8? I jak ustawić kodowanie stronny? Bo jak dałem w nagłówku utf8 zamiast iso to miałem krzaczki. Czy phpdesigner koduje do utf8?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 21:27 |