Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> CVS - nie do końca wszystko jasne
athabus
post 12.06.2006, 16:38:30
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

wczoraj wieczorem stwierdziłem, że czas przenieść się na wyższy poziom programistyczny i zainstalowalem sobie CVSNT biggrin.gif
Generalnie wszystko ladnie smiga (uzywam go z phpEclipse) tylko mam maly problem koncepcyjny z logika stosowania. Prosilbym o skorygowanie czy dobrze rozumiem idee CVS.

Otoz tak mamy HEAD, VERSION i BRANCH
- HEAD to wersja "produkcyjna" mojej aplikacji, ktora w danej chwili moze byc uznana za najbardziej aktualna wersje nadajaca sie do czegokolwiek
- VERSION to wersja HEAD (taki MILESTONE). Czyli np wersje robie sobie, gdy postanawiam rozwinac jakas nowa funkconalnosc itp. - mozna wiec uznac ze VERSION to jest taki twor w miare statyczny - cos jak punkt przywracania systemu w WinXP
- BRANCH - to "wersja robocza" w ktore w danej chwili chce sobie cos poprawiac, dodawac nowe funkcjonalosci itp. Czyli taki brudnopis z ktorego moge na koncu wylapac to co mi sie podoba i dodac go do Wersji.

Teraz rozumiem ze rozwijam sobie dana Galaz i w momencie gdy stwierdzam ze jest ona gotowa/cos mi sie w niej podoba itd - to to co jest dobre lacze sobie z najaktualniejsza wersja - ktora automatycznie jest wersja glowna (HEAD) mojej aplikacji.

Ok - to tyle co z tego rozumiem - Pytanie czy jest to zgodne z prawda bo jeszcze to troche dla mnie zagmatwane sie momentami wydaje:-)

Bede wdzieczny za kazda korekte mojego toku rozumowania.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 14.08.2025 - 08:11