Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [php] jak zrobic cos w stylu..., ...instalatora
-Gość_andi_*-
post 12.06.2006, 11:03:47
Post #1

Goście

witam.. mam male pytanie, otoz chodzi mi o zrobienie czegos takiego, ze jezeli moja strona jest odpalana po raz pierwszy na jakims serwerze, to aby wyswietlilo sie na samym poczatku cos w stylu instalatora, czyli formularze w ktore musimy wpisac dane dotyczace bazy mysql tzn serwer, login i haslo, oraz dodatkowo tytul strony itd. ale chodzi o to, aby to "menu" bylo wyswietlone TYLKO JEDEN RAZ, chyba ze beda wpisane zle dane, tzn nie bedzie mogl sie polaczyc z baza, aby znow wrocil to tego menu z informacja o bledzie... a jezeli polaczy sie z baza danych bezproblemowo, aby strona poszla dalej... chodzi takze o to, aby te dane wpisane w formularzu byly zapisane do jakiegos pliku na serwerze jako zmienne ... wie moze ktos jak zrobic cos takiego?
Go to the top of the page
+Quote Post
-pelikan-
post 12.06.2006, 12:54:35
Post #2

Goście

Ja bym to zrobił tak, że robisz pli kz konfiguracją, masz w nim zmienne odpowiedzialne za np baze danych itd. gdy odpalasz strone t osprawdzasz czy zmienne te nie sa puste. jesl inei sa puste to sprawdzasz czy sie polaczysz jesli wszysto idzie ok a jesli nie to pokazujesz formularz uzywajac np header() albo include itd. Ale to tylko moj pomysł nie sprawdzony, jeśli popelnilem bląd prosze poprawcie mnie. Pozdrawiam
+Quote Post
-Gość-
post 12.06.2006, 13:02:48
Post #3

Goście

a ja pozniej uaktualnic te zmienne, na te pochodzace z formularza?
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 14.08.2025 - 05:14