![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 0 Dołączył: 5.05.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam...
Mam taki problem: W pliku konfiguracyjnym : config.php mama zdefioniowane zmienne: $cfg = array("web"=>"dana1", "rok"=>"dana2"); $cfg["tyt"] = "dana3"; $cfg["lib"] = "dana4"; itd i jeszcze drugą tabelę w podobny sposób. w pliku index.php mam: include("conf.php"); include("main.php"); w pliku main.php korzystam już z tych zmiennych. Do tej pory normalnie odowływałam się wpisująć $cfg[web] i działa ALE problem polega na tym, że owszem działa ale na serwerze odkłada się w error logs błąd, że zmienna nie została zdefiniowana. Log strasznie szybko rośnie więc muszę to zmienić. Poczytałam o zmiennych $GLOBALS ale jak użyję w confin.php zwykłej zmiennej - np. $zm = "coś tam"; to odwołanie do niej w pliku main.php: $GLOBALS["zm"] działa. Natomiast nie chce mi działać na tablicach. Mam takie odwołaniew main.php: $GLOBALS["cfg[web]"] i nie wyświetla żadnych błędów ale zmiennej też nie przekazuje. Bardzo proszę o poradę!!!! pozdrówko isia Ten post edytował isia 12.06.2006, 09:42:50 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 0 Dołączył: 5.05.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
i to wystarczy żeby nie ładowało błędów.
Nie trzeba tego wpakować do $HTTP_POST_VARS ? :-) poprawiłam nagłówek - przepraszam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
i spiewamy refren: "Manual, manual i jeszcze raz manual"
![]() http://pl.php.net/manual/pl/language.types.array.php przeczytaj se wszystko a szczegolnie skup sie na fragmencie od slow: Cytat Co wolno, a czego nie w tablicach?
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
$HTTP_POST_VARS jest przestarzale, uzywaj $_POST
|
|
|
![]()
|
|
Przeczytałam i się załamałam. Z tego co tam jest napisane nie wolno mi użyć czegoś takiego
$tablica[$zmienna] A większośc funkcji (dynamiczne wyśiwetkanie tabelek itp) mam zrobionych właśnie na bazie takiego odwołania się do elementy w bazie. Chodzi o to, że do pewnych elementów odwołuję się w pętli. Proszę pomóżcie mi jakoś z tego wybrnąć. Tekst manuala przeniósł mnie do rozdziału parsowanie zmiennych ale jakos nie potrafiię nic wymyślęć. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Bzdury. Pokaż mi gdzie tam jest tak napisane? Oczywiście że możesz tak robić. Racja - bazdury. Po prostu byłam już zakręcona jak słoik... ![]() ALE dlaczego mam błędy po włączeniu
Notice: Undefined offset: 0 in d:\usr\krasnal\www\strona\lib\lib.inc.php on line 353 Notice: Undefined offset: 1 in d:\usr\krasnal\www\strona\lib\lib.inc.php on line 353 Notice: Undefined offset: 2 in d:\usr\krasnal\www\strona\lib\lib.inc.php on line 353 dla fragmentu kodu
będę wdzięczna za pomoc.. isia Ten post edytował isia 13.06.2006, 07:32:41 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bo nie masz zdefiniowanej wartosci dla $zawartosc[ 0 ], 1, 2...
Zamiast $zawartosc[$i] .= iso(... Daj $zawartosc[$i] = iso(... (bez kropki, bo $zawartosc[$i] przeciez nie istnieje jeszcze, a .= jest rowne $zawartosc[$i] = $zawartosc[$i] . iso(... -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki ...
to pozwolę sobie na jeszcze jedno pytanie. Poniżej fragment skryptu:
W miejscu gdzie jest //**** wywala błąd: Notice: Undefined offset: 8 in d:\usr\krasnal\www\strona\lib\lib.inc.php on line 377 Notice: Undefined offset: 8 in d:\usr\krasnal\www\strona\lib\lib.inc.php on line 387 nie wiem o co chodzi - przecież w tej samej funkcji powyżej definiuję $zawartosc[$i] ![]() Ten post edytował isia 13.06.2006, 12:17:08 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie widze nigdzie wyzej (w tym ostatnim kodzie, mowisz o poprzednich postach??) $zawartosc[ $i ] = ....costam...
Daj print_r( $zawartosc ); przed ta linia z bledem, ale wewnatrz bloku else {} Zacznij poprawnie formatowac kod (jest art. na php.pl) to bedzie czytelniejszy. -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Wstawiłam - wyświetla zawartość tablicy ładnie
Array ( [0] => pierszy wiersz [1] => drugi wiersz [2] => trzeci wiersz itd. a błąd dalej wywala. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat itd. ![]() Twoja petla powinna byc nie taka:
a taka
skoro $limit to liczba linii i numerujesz je od 0, to ostani index to $limit-1 -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
nospor
padam do nóg - działa... no to sprawdzam dalej!!!!! tylko jeszcze: Już się zupełnie poplątałam w gąszczu artykułów na temat tablic. Czy definicja tablicy: $tablica[0] = ... $tablica[1] = ... $tablica[2] = ... jest ok czy powinno być: $tablica['0'] = ... $tablica['1'] = ... $tablica['2'] = ... bo też mi wywalało błędy. Ten post edytował isia 13.06.2006, 13:30:33 |
|
|
![]()
|
|
nie mialo prawa ci wywalac bledow. pewnie cos masz zle (czytaj: nie masz takich indexow w tablicy)
![]() indexy liczbowe sa traktowane rownowaznie nie wazne czy sa w ciapkach czy nie:
Cytat Już się zupełnie poplątałam w gąszczu artykułów na temat tablic. bo nie czyta sie artykulow a manualhttp://pl.php.net/manual/pl/language.types.array.php Cytat $zmiany = array( 10 // klucz = 0
, 5 => 6 , 3 => 7 , 'a' => 4 , 11 // klucz = 6 (najwyższy indeks całkowity był 5) , '8' => 2 // klucz = 8 (całkowity!) , '02' => 77 // klucz = '02' , 0 => 12 // wartość 10 będzie nadpisana przez 12 ); -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 05:58 |