![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 319 Pomógł: 0 Dołączył: 11.04.2006 Skąd: Chojnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem z operacjami na plikach, nie kumam o co chodzi z fgets(). Przeczytałem to fgets()[ i w ksiażce "Helion 2005 php i MySQL Tworzenie stron WWW Vademecum profesjonalisty wyd3"
ale nie wiem jak zrobić, żeby W pliku A mam formularz, który pokazuje zawartośc zmiennych z pliku B (config.php) i jest dobrze, problem sie zaczyna gdy jak zmienie dane i zechcę je wysłać do pliku B to nie wiem jak to zrobić, żeby je tam zapisało na stałe :/ Jak zrobić, żeby przeskakiwało do odpowiedniej linijki z daną zmienną ? -------------------- Nie pomagam w sprawach php na GG i PW od tego jest forum! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 984 Pomógł: 41 Dołączył: 16.03.2002 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
![]() jak zapisać na stałe:
Ten post edytował em1X 11.06.2006, 13:59:31 -------------------- eh, co polska wódka to polska wódka
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 319 Pomógł: 0 Dołączył: 11.04.2006 Skąd: Chojnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no niby tak bym zrobił, ale w tym pliku mam jeszcze inne dane, których niechcę kasować...
-------------------- Nie pomagam w sprawach php na GG i PW od tego jest forum! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 984 Pomógł: 41 Dołączył: 16.03.2002 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przeciez napisałem zebys pobrał stare dane, przerobił i wstawił z powrotem? Kto ci kaze wszystko kasować ?
-------------------- eh, co polska wódka to polska wódka
|
|
|
![]()
|
|
Z teog co wiem fputs() jest innym zapisem fwrite() a fwrite() zapisuje nowy ciag znaków jako zmienną (chyba da rady skapowac)
Więc jak mój plik config wygląda tak
to chyba nie da rady pobrać wszystkiego, albo ja nie wiem jak to zrobić :/ -------------------- Nie pomagam w sprawach php na GG i PW od tego jest forum! |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
A nie latwiej uzyc fread() w petli while ?
|
|
|
![]()
|
|
tzn. jak...
![]() -------------------- Nie pomagam w sprawach php na GG i PW od tego jest forum! |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
http://pl.php.net/fread jest dobry przyklad
|
|
|
![]()
|
|
ten przykład:
czy
zrobiłem tym drugim tak $config = "./config.php"; $tresc = fread($File, filesize($config)); i przewiduje, że w zmiennej $tresc jest cała zawartosc config.php teraz jak zmienić poszczególne zmienne ? wiem młotek zemnie ale tak to bywa :/ Ten post edytował Lee 11.06.2006, 19:34:43 -------------------- Nie pomagam w sprawach php na GG i PW od tego jest forum! |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Chwila, bo chyba ci zamotalem z tym fread. Napisz dokladnie co chcesz zrobic.
Czy ja dobrze rozumiem - masz plik A i B. W pliku A robisz include B, i w pliku B masz zmienne, ktorych wartosci chcesz zmienic poprzez plik A i zapisac je z powrotem do pliku B ? |
|
|
![]()
|
|
Tak tylko
1. nie include robie tylko fopen ![]() 2. W pliku B są nietylko zmienne ale warunki i funkcja łącząca z bazą danych pzdr -------------------- Nie pomagam w sprawach php na GG i PW od tego jest forum! |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
To cos mi sie wydaje, ze bedziesz musial uzyc wyrazen regularnych po wczytaniu calej tresci pliku do zmiennej.
|
|
|
![]()
|
|
Nierozumiem...
-------------------- Nie pomagam w sprawach php na GG i PW od tego jest forum! |
|
|
![]()
|
|
no nie rozumiesz, bo kombinujesz jak koń pod górę..
po co zapisujesz kod php do plików, które czytasz fopenem co chcesz zrobic wlasciwie ? -------------------- eh, co polska wódka to polska wódka
|
|
|
![]()
|
|
Mam plik config.php gdzie zapisane są dane które sa potrzebne do połączenia z bazą danych, warunki co ma zrobić jeżeli ejst prefix a kiedy niema, połączenia z BD
w panelu admina mam ustawienia i chcę zeby tam wyświetlalo zawartosc tych zmiennych potrzbenych do połączeniua z BD z mozliwością ich zmiany (w panelu admina) Tak to wygląda.... -------------------- Nie pomagam w sprawach php na GG i PW od tego jest forum! |
|
|
![]()
|
|
Ale kombinujesz
![]() Jak sie upierasz ze zmiennymi w pliku to utworz sobie tablice swoich zmiennych:
następnie tą tablice mozna latwo wrzucic do pliku
mozemy wszedzie wczytac taki plik
-------------------- eh, co polska wódka to polska wódka
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 7.07.2025 - 04:45 |