![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 10.06.2006 Skąd: Kłodzko Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam taki problem, otóż mam sobie zainstalowanego krasnala (system Windows XP), i uczę się php. Napisałem skrypt (pierwszy dotyczący otwierania plików .txt): i nie otwiera pliku zamowienia.txt który znajduję się w tej lokalizacji: C:\usr\krasnal\www\ksiazka\zamowienia\zamowienia.txt.Wyświetla taki komunikat:
jak zrobić żeby to zaczęło działać, czy mam może coś źle poustawiane w komputerze? Pozdrawiam! i witam wszystkich ![]() -------------------- Jeżeli przewidziałeś cztery możliwe awarie i zabezpieczyłeś się przed nimi, to natychmiast wydarzy się piąta, na którą kompletnie nie byłeś przygotowany"[Murphy]"
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 8 Dołączył: 2.04.2006 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 10.06.2006 Skąd: Kłodzko Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Też tak próbowałem, wyświetlało mi się :
Resource id #3 Ten post edytował marcim 10.06.2006, 14:52:59 -------------------- Jeżeli przewidziałeś cztery możliwe awarie i zabezpieczyłeś się przed nimi, to natychmiast wydarzy się piąta, na którą kompletnie nie byłeś przygotowany"[Murphy]"
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 112 Pomógł: 20 Dołączył: 10.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no skoro zwraca ci Resource id #3 to znaczy że plik został otwarty poprawnie. Tyle że fopen" title="Zobacz w manualu php" target="_manual nie zwróci zawartości plku ale uchwyt do pliku (file resource), który to wskazuje na dany plik i dzięki niemu możesz wykonywać różne operacje na tymże właśnie pliku.
zajrzyj do manuala, funkcje obsługi plików: http://pl.php.net/manual/pl/ref.filesystem.php Z twojego posta nie wynika niestety co chcesz dalej robić z tym plikiem, ale wszystkie potrzebne do tego funkcje znajdziesz na pewno w rozdziale manuala, który wskazałem. pozdr. |
|
|
![]()
|
|
Ok dzięki, plik został otworzony, a jak wyświetlić jego zawartość? i jak mam rozumieć $_SERVER['DOCUMENT_ROOT'], do czego to ma mi posłużyć?(czy to jest takie coś jak np c:/ tylko że to jest główny katalog serwera?)
Ten post edytował marcim 10.06.2006, 15:11:15 -------------------- Jeżeli przewidziałeś cztery możliwe awarie i zabezpieczyłeś się przed nimi, to natychmiast wydarzy się piąta, na którą kompletnie nie byłeś przygotowany"[Murphy]"
|
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Poszukaj w manualu jak dziala funckja fread.
Co do $_SERVER['DOCUMENT_ROOT'] to okresla katalog glowny, w ktorym znajduje sie dokument - przydaje sie gdy uzywasz sciezek wzglednych i potem bedziesz przenosil dokumenty na inny serwer. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 984 Pomógł: 41 Dołączył: 16.03.2002 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a kto powiedział, że pliki trzeba otwierać z bezwzględną ścieżką ? :roll2:
jeżeli plik tekstowy znajduje się katalog wcześniej od miejsca, gdzie jest twój skrypt wystarczy
-------------------- eh, co polska wódka to polska wódka
|
|
|
![]()
|
|
Nie rozumiem, katalog wcześniej czy w tym samym katalogu? A i jak zrobić żeby w krasnalu działało $_SERVER['DOCUMENT_ROOT']
-------------------- Jeżeli przewidziałeś cztery możliwe awarie i zabezpieczyłeś się przed nimi, to natychmiast wydarzy się piąta, na którą kompletnie nie byłeś przygotowany"[Murphy]"
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 112 Pomógł: 20 Dołączył: 10.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Nie rozumiem, katalog wcześniej czy w tym samym katalogu? No to gdzie znajduje się twój plik to chyba sam wiesz najlepiej? Musisz sie zdecydować tylko, czy chcesz podawać ścieżkę bezwzględną do niego czy względną. $_SERVER['DOCUMENT_ROOT'] możesz sobie darować jeżeli będzie to ścieżka względna. Cytat Ok dzięki, plik został otworzony, a jak wyświetlić jego zawartość? Podałem ci wszcześniej link do manuala gdzie są opisane funkcje operujące na plikach. Wystarczy tam zajrzeć i poszukać. Przykładów jest tam aż nadto żeby je tu przytaczać / przepisywać. Poszukaj, popróbuj, a jak nie dasz rady to daj znać :)pozdr. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 984 Pomógł: 41 Dołączył: 16.03.2002 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
C:\usr\krasnal\www\ to twój folder główny serwera, zerowy, początkowy, nazywaj go sobie jak chcesz
![]() PRZYKŁAD Jezeli twoj skrypt znajduje sie w: C:\usr\krasnal\www\program1\php\ a plik tekstowy w: C:\usr\krasnal\www\program1\ oznacza to, ze plik ktory chcesz otworzyc znajduje sie katalog wczesniej.. chyba logiczne? wystarczy wiec napisac
. (kropka) oznacza aktualny katalog .. (dwie kropki) oznaczają katalog poprzedni starczy tego niańczenia ![]() Ten post edytował em1X 10.06.2006, 21:49:41 -------------------- eh, co polska wódka to polska wódka
|
|
|
![]()
|
|
Ok dzięki, wreszczie chyba wsyztsko rozumiem
-------------------- Jeżeli przewidziałeś cztery możliwe awarie i zabezpieczyłeś się przed nimi, to natychmiast wydarzy się piąta, na którą kompletnie nie byłeś przygotowany"[Murphy]"
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 6.07.2025 - 23:07 |