![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 8.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam pewien serwis, i chciałbym pewną rzecz wykonać, mianowicie ustawienia uzytkownika chciałbym aby było w jednej w dwuch postaci (chodzi o adres)
www.user_xxx.domena.pl lub www.domena.pl/user_xxx Mam kilkuset użytkowników i chciałbym by działo się to automatycznie, może mi ktoś podpowiedzieć czy da się to w prosty sosób wykonać ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 215 Pomógł: 1 Dołączył: 13.04.2003 Skąd: z ławki przed blokiem Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w przypadku xxx.domena.pl poznieje masz funkcje ktora zwraca dowolny czlon domeny w przypadki jesli xxx.domena.pl za $k przyjmij 3
w drugim przypadku, mod_Rewritem przepisujacy wszystko co za domena.pl/xxx na np index.php?user_name=xxx niestety w mod rewrite jestem noga straszna i konkretnie nie podam Ci rozwiazania |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 8.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm, a nie jest tak że po wklepaniu adresu xxx.domena.pl po prostu nie znajdzie tej subdomeny, wyskakuje błąd. chodzi o to żeby fizycznie jej nie było tylko żby była tylko w sposób virtualny
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 0 Dołączył: 25.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. zgłoś do admina Twojego hostingu prośbę o uruchomienie WillCard dla Twojej domeny - dzięki tej opcji wszystkie subdomeny będą kierować do strony głównej, w której możesz zająć się ich obsługą.
2. rozwiązanie "wyciągania" subdomeny podał Ci AcidBurnt 3. najlepiej do swojego .htaccess dopisz linię: Kod ErrorDocument 404 /index.php dzięki niej w przypadku gdy ktoś wejdzie na www.twoja-strona.pl/user i plik ten nie będzie istniał "fizycznie" na serwerze, to przekieruje do pliku index.php w którym wyciągnij sobie parametry jakie podno i zajmij się ich obsługą - to moja wizja rozwiązania tego problemu. Pozdrawiam. Ten post edytował dopy 9.06.2006, 15:30:11 -------------------- Błyśnij, nim zgaśniesz...
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 09:56 |