![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-Misior- |
![]()
|
Goście ![]() |
witam serdecznie,
jestem nowym uzytkownikiem forum, dlatego zaczne moj temat od przedstawienia sie! Jestem Misior i dopiero zaczynam przygode z php (a raczej jestem do tego zmuszony - uczelnia)! Bardzo prosze o pomoc! Na zaliczenie mam wykonac projekt magazynu papierosow! Moim problemem jest sprawdzanie stanu magazynu (co jeszcze mi dziala) a nastepnie po wpisaniu przez uzytkownika ilosci jaka potrzebuje - na sprawdzeniu czy taka ilosc znajduje sie w magazynie! Ponizej przedstawiam fragment kodu: ------------------------------------------------------------------------------------------------------- <HTML> <HEAD> <META HTTP-EQUIV="Content-Type" CONTENT="text/html; charset=iso-8859-2"> <TITLE>Czytanie z bazy danych</TITLE> </HEAD> <BODY> <FORM ACTION="zam.php" METHOD="GET"> Wybierz fajki: <select name="nazwa"> <option value="0">Wybierz</option> <option value="1">L&M</option> <option value="2">Marlboro</option> <option value="3">L&M light</option> </select> <input type="text" name="ilosc"> <input type="submit" value="Zastosuj"> </CENTER> <br> </FORM> <? if(($_GET['nazwa']) == 1 && $_get['ilosc']) { $conn= mysql_connect("localhost","root","krasnal"); mysql_select_db("hurtownia"); $wynik= mysql_query("select nazwa,ilisc_dostepna from magazyn where id=2"); while($rekord = mysql_fetch_assoc($wynik)){ $ilisc_dostepna = $rekord['ilisc_dostepna']; print "Magazyn: $ilisc_dostepna<br>"; if ($ilisc_dostepna > ($_get['ilosc'])){ print "Aktualnie w magazynie mamy tyle fajek"; } else{ print "Sorrki ale aktualnie nie mamy tylu sztuk na stanie"; } } } ?> </body> </html> ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Samo sprawdzenie jaki jest stan magazynu z okreslonej kategorii dziala! Natomiast jesli dodam porownanie aktualnego stanu z iloscia sztuk jaka potrzebuje uzytkownik nie dziala - nic sie nie dzieje! Z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi! Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
nie $_get a $_GET.
Prosze uzywac bbcode do kodu Prosze uzywac znacznikow w temacie zgodnie z zasadami forum Przedszkole Witamy ![]() edit: popraw wszedzie te $_get bo masz w kliku miejscach -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
-Misior- |
![]()
|
Goście ![]() |
Dziekuje bardzo za odpowiedz! Nastepnym razem dostosuje sie
![]() Pozdrawiam |
|
|
-Misior- |
![]()
|
Goście ![]() |
mam kolejny problem zwiazany z ta sama aplikacja! Otoz, teraz dziala mi sprawdzenie czy wymagana ilosc znajduje sie na magazynie! Chce dorobic do tego dodawanie zamowienia do bazy! Wiec, moim zdaniem po sprawdzeniu czy w magazynie jest tyle towaru ile klient potrzebuje powinno sie dodac zamowienie do bazy! Jednak nie wiem gdzie wstawic inserta i czy jest dobrze zbudowany!
Prosze o pomoc! Z gory dziekuje! |
|
|
-Misior- |
![]()
|
Goście ![]() |
jeszcze raz - poprawilem troche, ale dalej nie chce mi dopisac do bazy!
|
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Zrob echo $wynik1 = mysql_query($query); i napisz co za blad daje MySQL.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 9.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wstawilem to co napisales i niestetyt nie otrzymalem zadnego komunikatu bledu! Niby wszystko ok ale nie dopisuje danych do bazy danych!
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 99 Pomógł: 2 Dołączył: 8.11.2005 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W zapytaniu INSERT nie dałeś przecinków po kolejnych wartościach!
-------------------- Programuj pod kątem interfejsu, nie implementacji
Gang of Four michalbarys.pl |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 9.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wstawilem przecinki i dalej nic! Ja juz nie wiem co to moze byc! Czas mi ucieka a ja nie mam programu nha zaliczenie
![]()
|
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Z>rob echo tej linijki podczas dodawania :
zeby php t am powstawial odpowiednie wartosci i przekopiuj takie zapytanie pod konsole MySQLa i zobacz co tam sie dzieje, bo je tutaj nie widze zadnych bledow. Wiec moze dodaje poprawnie, ale ty zle cos pozniej robisz. |
|
|
![]()
|
|
oki, zrobilem... dodawanie dziala (mialem bledy w insert into) a co za tym idzie mam kolejny problem! Jako, iz zamowienie zostalo przyjete zmieni sie rekord w innej tabeli - magazyn! Dla przykladu - na stanie mamy 100 paczek papierosow L&M. Klient wchodzac na strone zamawia 60 sztuk! W tym momencie, po zamowieniu zmieni sie ilosc sztuk teraz dostepnych, zatem: 100-60 i na stanie zostaje nam 40 sztuk!
Jak uzyc polecenia uptade dla tego problemu i gdzie je wstawic! Cos niby zrobilem ale nie dziala!
Bardzo prosze o jakakolwiek pomoc! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
moze przed pisaniem takich rzeczy luknal bys do manuala, zarowno php jak i mysql... naprawde, tam mozna znaleźć rozwiązanie na wiele rzeczy. poczytaj se o skladni update, poczytaj se jak wkladac zmienne w php do stringu
Kod <?php $query1 = "UPDATE magazyn SET ilisc_dostepna=ilisc_dostepna-".$_GET['ilosc']; ?> http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/update.html http://pl.php.net/manual/pl/language.types.string.php -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
oki, wszystko dziala! Zrobilem jeszcze aktualizowanie stanu magazynowego i jest ok!
Dziekuje za pomoc! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 1.07.2025 - 10:04 |