![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 17.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na localu nie miałem problemu z dobraniem odpowiedniej ścieżki uploadu plików, jednak po wrzuceniu na normalny serwer ten problem sie pojawia. Wpisuje różne ścieżki, jednak wtedy zwraca mi błędy.
Gdy wpisuje w ścieżkę ./download/ to o dziwo błędu nie ma i funkcja zwraca true ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiesz gdzie sa pliki przesłane przez formularz? czy nie wiesz gdzie przesunąłeś plik?
Napisz dokładniej. A wcześniej poczytaj manuala: Handling file uploads |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 17.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przecież czytałem manual ..
daje tej funkcji argument w postaci ./download/ i zwraca ona true, wiec pl;ik powinien juz byc na serwerze, jednak nigdzie go znaleźć nie moge .. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 182 Pomógł: 0 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: piczu.info Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
sprawdz poprawnosc sciezki i prawa dostepu do katalogu
-------------------- pozdrawiam :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przecież czytałem manual .. daje tej funkcji argument w postaci ./download/ i zwraca ona true, wiec pl;ik powinien juz byc na serwerze, jednak nigdzie go znaleźć nie moge .. To przeczytaj raz jeszcze ![]() Czy ./download/ to wg. Ciebie nazwa pliku wraz z całą ścieżką? Jako drugi parametr masz przekazać nazwę docelową! Na przykład: ./download/nie_czytałem_dokładnie_przykładów_w_manualu.jpg |
|
|
![]()
|
|
grrr nic tylko zjechać człowieka! Nie jestem idiotą i definicje funkcji czytać umiem.
$uploaddir = './download/'; $uploadfile = $uploaddir . basename($_FILES['userfile']['name']); i wywołanie: move_uploaded_file($_FILES['userfile']['tmp_name'], $uploadfile) hę? |
|
|
![]()
|
|
grrr nic tylko zjechać człowieka! Nie jestem idiotą i definicje funkcji czytać umiem. $uploaddir = './download/'; $uploadfile = $uploaddir . basename($_FILES['userfile']['name']); i wywołanie: move_uploaded_file($_FILES['userfile']['tmp_name'], $uploadfile) hę? No fajnie. Ustaliliśmy że cztać umiesz, to teraz popracuj nad wyslawianiem się i kontorą emocji. Pokaż mi palcem (tylko nie macaj po monitorze) gdzie wcześniej napisałeś to co teraz to zwrócę Ci honor. Napisałeś tylko o ./download/ więc założyłem, że to całość, bo niby na jakiej podstawie miałem założyć inaczej. Na tym forum nie ma wróżbitów i jasnowidzów, jak nie napiszesz o co chodzi i co masz w kodzie to nikt się tego nie domyśli, zapamiętaj sobie to bo możesz mieć zawsze takie przeprawy. A wracając: 1. Czy folder ./download/ istnieje? 2. Czy ma odpowiednie prawa do zapisu? |
|
|
![]()
|
|
napisałem, że funkcja zwraca true, więc logiczne, że argument ma podany dobrze.
Folder download istnieje, ale nie wiem w którym miejscu na serwerze ma on dokładnie być. Jeden download jest w public_html a drugi w public_html/strona Jednak do żadnego z nich nie przenosi sie uploadowany plik. Dziwne, bo skoro funkcja działa bez zarzutów, nie zwracva błędu, to zadanie powinno się udac. Zadam moze inaczej pytanie - gdybym jakoś ścieżke nie podał ./download/ tylko samo ./ , to gdzie zapisałoby mi plik? Bo teraz gdy tak daje, to pluje sie o chmody zapewne i nie moze zapisac, tylko ja nie wiem na jaki katalog ten chmod teraz nadac. Pozdro i bez nerwów ![]() |
|
|
![]()
|
|
No i zakładaj częściej z góry, że zwykły user czytac umie i nie jest potencajalnym dzieciem neostrady. Pobędziesz troche na forum, to zmienisz zdanie. To że czytałes manuala to już jest super, ale tak jak mówię: Pobędziesz troche na forum, to zmienisz zdanie. ![]() Folder download powiniene być wzglądem pliku obslugującego upload. Jeśli plik upload.php jest w public_html to folder (przy ścieżce ./download/ ) jest tu public_html/download/ A jak z prawami do zapisu w tym folderze? Skrypt musi mieć na to prawa, zeby tam cokolwiek zapisać. A może jakieś błędy sa, tylko ich nie widać. Daj na początku skryptu: może nam to cos pomoże. |
|
|
![]()
|
|
mam juz włączone pokazywanie wszystkich błędów.
Piszę strone domową z zarządzaniem treścia, więc to był pierwszy zabieg, by w ogóle unikąć jakichkolwiek błędów. ![]() plik add_file.php znajduje się w katalogu strona ![]() ![]() edit: co do tego katalogu, do którego przenosi plik to nie byłbym taki pewny. Na localu miałem taki sam układ katalogów, a w ścieżce do zapisu musiałem wpisac ./httpd/strona/download/ gdzie httpd to katalog, do którego mam wrzucać pliki. Ten post edytował Shaezar 7.06.2006, 17:15:46 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 182 Pomógł: 0 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: piczu.info Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
jezeli katalog do ktorego zarzucasz plik jest "podrzedny" to
Ten post edytował piczu 7.06.2006, 19:20:34 -------------------- pozdrawiam :)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 05:31 |