![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 6.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A więc prosiłbym kogoś o pomoc w stworzeniu następującego skryptu:
Każdy wchodzący na strone aby dostać się do treści właściwej, musiałby kliknąć raz w miesiącu na baner. Chciałbym, żeby oparty był na wpisywaniu numerów IP do pliku tekstowego np. ip.txt. Miło byłyby żeby także wpisywał przy okazji date klikniecia. A więc: Narazie jestem laikiem w dziedzienie php wiec: - na poczatku bedzie czytany ip.txt - nastepnie bedzie pobierany nr IP - potem byloby sprawdzane czy dany numer IP (ciąg znaków) znajduje sie juz w pliku - jezeli jest to odrazu otwiera mu index.php, natomiast jezeli nie, to otwiera specjalnie przygotowana strone z danym banerem i jakims napisem - po kliknieciu strona zostalaby otwarta w nowym oknie, numer IP wraz z datą byłby dopisywany do ip.txt - po tej operacji skrypt odczekiwalby 5 sekund i otwieralby strone Jak narazie sam doszedlem do tego:
Jezeli nikomu nie bedzie sie chcialo za to zabrac to prosze o podpowiedzi w stulu funkcja sprawdzajaca ciag znakow, z tym klikaniem(dla mnie najtrudniejszy element) i odczekiwanie 5s. Sprobuje sam to wszystko posklejac ![]() Ten post edytował Lonely wolf 6.06.2006, 22:01:39 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 28 Dołączył: 4.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
linia nr 10 -> Jeśli chcesz dopisywać kolejne IPeki, to otwieraj plik w trybie "a" (do dopisywania nowej zawartości), a nie "w" (które wyczyści Ci cały plik i dopisze nową wartość). Bez sensu zczytywać cały plik i sklejać to co się zczyta z nową wartością - wystarczy tę nową wartość jedynie dopisać.
linia nr 4 -> Znak nowej linii daj w cudzysłowie ( " " ), a nie apostrofach ( ' ' ), bo nie zrobi się nowa linia ![]() Ten post edytował Speedy 7.06.2006, 15:55:05 -------------------- Sygnatura niezgodna z regulaminem.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 6.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Właśnie odkryłem błąd, który psułby mi działanie calego skryptu - nie mozna byloby sprawdzac zawartosci ip.txt pod katem $new poniewaz szukaloby rowniez odpowiedniej daty, a przeciez chodzi mi tylko o odnalezienie IP. Dlatego tez chce wprowadzic kolejna zmienna $new2 ktora bedzie tylko numerem IP danego internauty:)
Niestety dalej nie wiem jak odnajdywac dany ciag znakow i pliku - podejrzewam ze moze to byc funkcja ereg
Kompletnie nie wiem jak jest z tym klikaniem w baner i nie wiem czy funkcja ereg jest wlasciwa - czy to akurat ta ktora poszukuje Ten post edytował Lonely wolf 7.06.2006, 21:34:56 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 28 Dołączył: 4.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Apropos kodu nr 1.
Lepiej zrób tablicę z tego pliku, to wtedy łatwiej będzie Ci sprawdzić, czy dany IP tam jest. Możesz to zmodyfikować tak
Pisałem to z palca - nie wiem, czy będzie działać - pokombinuj, a sam dojdziesz do rozwiązania ![]() Ten post edytował Speedy 8.06.2006, 20:48:34 -------------------- Sygnatura niezgodna z regulaminem.
|
|
|
![]()
|
|
Dzieki:) testy zaczna sie dopiero kiedy stronka na ktorej chce to zastosowac bedzie skonczona:) bardzo dziekuje za pomoc:) Baaaaardzo mi pomogles:)
Edycja: Juz widze ze nie bedzie dzialal tak jak chce - moze i faktycznie bedzie sie cos tam robic, ale dzialac tak jak chce napewno nie bedzie:/ A mianowicie blad wystepuje tutaj:
Natomiast na stronie strona_z_banerami.php bedzie cos takiego:
Czy kiedy bedzie dopisywac mi $new dopisze mi to w ostatniej linijce czy tez w nowej?? bo widze ze przed czasem jest "robienie" kolejnej linijki natomiast nie wiem jak jest z tym dopisywaniem Ten post edytował Lonely wolf 8.06.2006, 19:49:49 |
|
|
![]()
|
|
uwaga: zauważyłem, że zrobiłem błąd - nie ma być "n" tylko "\n" - na szybko robiłem więc tak wyszło
![]() Będzie dopisywać w nowej linijce. Tamtego elesifa z pierwszego kodu można oczywiście zastąpić elsem - po prostu chciałem obrazowo pokazać rozwiązanie ![]() W drugim kodzie jeśli w else ma nic nie robić, możesz po prostu tego else nie pisać. if(klikniecie w baner) możesz zrobić tak:
To przykładowe rozwiązanie - chodzi o pomysł ![]() -------------------- Sygnatura niezgodna z regulaminem.
|
|
|
![]()
|
|
A wiec ten skrypt znajdzie sie na stronie glownej
Natomiast ten na stronie z banerem
I jeszcze pytanie - czy jest jakas funkcja ktora wykrywalaby przekierowanie w dany adres, ale na zasadzie ze nie musialbym ingerowac w kod banera?? Znalazlem takie o to rozwiazanie ale nie wiem jak je zastosowac, a raczej wykorzystac w w/w skrypcie: http://biblioteka-php.be/rotator-banerow/d...kliknieciu.html Niestety nie wiem czy to wymaga ingerowania w kod baneru czy tez nie - bylbym bardzo wdzieczny gdyby ktos opisal mi poszczegolne fragmenty tego skryptu PS. zauwazylem ze skrypt ten jest oparty na bazie danych - czy daloby sie w odpowiednich miejscach na stronie zamiescic ten banerek "standardowo"-w htmlu?? Ten post edytował Lonely wolf 11.06.2006, 23:03:04 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.06.2025 - 16:56 |