![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 190 Pomógł: 27 Dołączył: 23.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Muszę postawić tę trójkę na dystrybucji CentOS (komercyjna, OEMowa dystrybucjia RH).
Czy moglibyście podać linki do stron gdzie jest ten proces dokładnie opisany? Bo nie wiem czy kompilować czy z paczek. Muszę mieć php 5.x i mysql 5.x. Pozatym potrzebuję dokładny opis kongifuracji bo będę to instalował pierwszy raz. -------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
(św. Josemaría Escrivá, Droga, 335) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
CentOS jako distro serwerowe nie ma php i MySQL juz w sobie :?:
![]() -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 190 Pomógł: 27 Dołączył: 23.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
CentOS jako distro serwerowe nie ma php i MySQL juz w sobie :?: ![]() Ma ale wersje 4.x -------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przeciez wisi od lat: Temat: linuxAPACHE2SSLMOD REWRITECGI PHP4PHP5MySQ
wystarczy tylko pobrac nowsze wersje softu. -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Zainstalowałem na podstawie tego opisu ale mam kilka uwag i pytań.
MySQLa zainstalowałem na podstawie tego co zostało napisane w pliku readme. Obyło się bez większych problemów (oczywiście binarkę - chociaż nie wiem dlaczego nie zaleca się ręcznej kompilacji) MySQL 1. Jeśli nie chcę, żeby mysql startował automatycznie to nie dodaję wpisu do odpowiedniego pliku w odpowiedniej dystrybucji. Serwer uruchaiam Kod /usr/local/mysql/bin/mysqld_safe & A w jaki sposób go zatrzymać?2. Myślę, że w tym opisie zapomniano dodać o usuwaniu kont gdzie User='' 3. Kopiujemy plik my.cnf ale bez dokonywania zmian? Po co ten plik właściwie jest? Natomiast co się tyczy apacha i php. Apache Instalowałem Apache 1.3.31 bo z 2.0 miałem problemy na windzie. 1. Do czego służą opcje Kod --enable-so --enable-modules=rewrite --enable-shared=rewrite --enable-ssl --enable-rewrite użyte przy kompilacji apacha?php 5.x Oczywiście tak jak poprzednio, pobrałem plik i zapisałem w /usr/src Rozpakowałem go i weszłem do katalogu z php i przeszedłem do konfiguracji. Tu pojawiły się probelmy 1. Czy może mi ktoś wytłumaczyć do czego służą poszczególne opcje Kod --with-config-file-path=/usr/local/php5 --sysconfdir=/usr/local/php5 --with-mysql=/usr/local/mysql --enable-dbase --enable-discard-path --enable-exif --enable-filepro --enable-ftp --enable-inline-optimization --enable-mbstr-enc-trans --enable-mbstring --enable-mbregex --enable-track-vars --enable-versioning --with-dom=/usr/include/libxml2 --with-ftp --with-gettext --with-mcal=/usr/include --with-mcrypt --with-mhash --with-ncurses --with-kerberos --enable-fastcgi 2. Oczywiście z parametrem --with-mysqli nie chciało się skonfigurować :/ 3. Po co się dodaje Kod AddType application/x-httpd-php5 .php5 ScriptAlias /php/ "/usr/local/php5/bin/" Action application/x-httpd-php5 "/php/php" 4. I co najważniejsze jeśli zamiast Kod LoadModule php4_module : dam Kod LoadModule php5_module : to apache nie startuje.Co jest nie tak? Ps. Gdzie umieścić plik config.inc.php i jakie dać mu prawa? Komu zabrać dostęp a komu nadać i na jakich warunkach (w pliku config.inc.php przechowuję hasło do połączenia z bazą) Ps2. Jak stworzyć i w którym miejscu katalog public_html ? -------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
To wszystko jest napisane CZARNO NA BIALYM w manualu php (instalacji tez) i Apache.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 10.07.2025 - 07:50 |