![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 2 Dołączył: 17.03.2006 Skąd: Siemianowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam takie trywialne pytanko. Jakim poleceniem moge zliczyc ile mam rekordow w danej kolmnie w bazie. Kolumna jest auto_increment. Robilem juz cos takiego:
i takiego
gdzie news to nazwa tabeli a numer_n nazwa danej kolumny w tej tabeli w ktroej chce znac ile ma rekordow w danej chwili automatycznie wpisanych. Prosze o jakas podpowiedz bo nie moge sobie z tym jakos poradzic:/ Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 324 Pomógł: 5 Dołączył: 14.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nio, i ta druga opcja z COUNT nie działa?
-------------------- zmoderowano - rozmiar
|
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Musi zadzialac ta druga:
SELECT COUNT(nazwa_kolumny) FROM nazwa_tabeli; |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 2 Dołączył: 17.03.2006 Skąd: Siemianowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No wlasnie nie dziala:/ Wywala tylko Resource id #3 a powinno pokazac 8 bo tyle narazie mam rekordow. No chyba, ze cos dalej z tym zle robie, mam tak:
Ten post edytował lukash82 5.06.2006, 18:48:39 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to moze skoro uzywasz php to looknij na funkcje mysql_num_rows taka moja rada
Ten post edytował skowron-line 5.06.2006, 19:00:52 -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
mysql_query zwraca resource (nie wiem jak to po polsku przetlumaczyc) do odpowiedzi bazy danych na pytanie. Tak jak kolega wyzej napisal - uzyj mysql_num_rows.
|
|
|
![]()
|
|
Ok, to zrobilem cos takiego:
ale to mi zwraca 1 tylko. Chyba cos tu przekombinowalem:/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no przekombinowales
zrob tak
i tyle bez zbednego kombinowania nie robisz zliczana przez counta w zapytaniu tylko wyswietlasz liczbe zwracanych rekordow przez selecta. ->ale zakrecilem<- -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Teraz to musisz inne pytanie zadac
![]() Ahhh..... ok, napisze ci: Albo tak:
albo:
Co do drugiego to nie jestem na 100% pewien w jakiej formie trzeba wpisac indeks tablicy w $result2, ale jak wezmiesz print_r ($result2) to sie dowiesz, jezeli to nie bedzie dzialalo. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 386 Pomógł: 25 Dołączył: 28.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mozna jeszcze tak
Ten post edytował piotrekkr 5.06.2006, 20:21:58 |
|
|
![]()
|
|
Oki, dziala:) Zrobilem tak jak napisal skowron-line ale dzieki wszystkim za pomoc. Pozdrawiam
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Zrobilem tak jak napisal skowron-line To żes bardzo źle zrobil. Metoda skowrona poniera wszystkie rekordy z bazy i potem zwraca ich liczbe. I teraz pytanie: tobie chodzilo tylko o liczbe? Jesli tak to pomysl sobie. W bazie masz 1000 000 rekordow i w celu pobrania ich liczby ty pobierasz wszystkie. Do pobrania liczby sluzy wlasnie count() ktora tak ci skowron odradzal. Przeciez lepiej, by to co mogla robic baza, niech zrobi ona i niech nam zwroci tylko to co potrzebujemy bez zbednych informacji. A jak uzyc tego count to w tym topicu juz licznie zostalo podane -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@nospor Nie nieraz sie zdazaja tacy co to polecaja. Przekonaja sie na wiekszych bazach. (hehehe co tam 1BG danych tez mozna przeslac
![]() A tak na powaznie to jeden z najczestrzych bledow. Polecam stosowanie count(*) dla ilosci rekordow albo count(pole) gdzie pole jest to PK. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.07.2025 - 07:52 |