![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam plik tekstowy w którym dane są oddzielone średnikami. Wyciągam z tego pliku datę ( ... 31 ;1 ;2006 ) : dzień, miesiąc, rok i probóje za pomocą mktime(0,0,0,$miesiac,$dzien,$rok) uzyskać datę ale zwraca mi -1.
Próbowałem otrzymane z pliku wartości konwertować na int: $dzien= (int) $dzien; oraz settype($dzien, 'integer') ale wtedu zmienna $dzien otrzymuje wartosc 0 (pozostałe także). Czy ktoś wie ja uzyskać z pliku datę? ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 698 Pomógł: 3 Dołączył: 28.03.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A sprawdzałeś co znajduje się w zmiennej przed rzutowaniem? Spróbuj rzutowania funkcją intval.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na moje oko to coś źle wyciągasz i pozostają ci albo średniki albo spacje. Jeżeli spacje, to przed konwersją przeleć te dane trimem.
-------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki już działa! Musiałem zmienić kodowanie w pliku tekstowym na UTF-8 (był UNICODE) w notatniku poprzez zapisz jako.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 6.07.2025 - 04:32 |