![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 287 Pomógł: 0 Dołączył: 26.02.2003 Skąd: Ow/Pn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
w bazie w polu opis mam takie cos kolor: czerwony; stan: bardzo dobry; rok produkcji: 1999; ... itd chcialem sie dowiedziec jak sprawdzic gdzie jest poczatek tego pola a gdzie koniec zeby moc to wpuscic w petle i sprasowac do postaci kolor: czerwony stan: bardzo dobry rok produkcji: 1999 bynajmniej nie chodzi o ereg_replace bo chce sobie to rozwalic explodem na dwa pola... dana -> rozwalenie na linie -> rozwalenie na pola -> wyswietlenie Ten post edytował boya 2.06.2006, 12:54:47 -------------------- Reklamowa Oklejanie Samochodów: oklejanie pojazdów / tel. 62 597 74 48
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 112 Pomógł: 20 Dołączył: 10.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no tak, explode" title="Zobacz w manualu php" target="_manualm, dokładnie jak piszesz. Więc gdzie dokładnie leży problem?
najpierw explode przez znak odzielający pary (;), potem pętla przez otrzymaną tablicę i w każdej iteracji explode przez znak oddzielający klucz od wartości (:). No i robisz z tym co otrzymasz co tam sobie potrzebujesz. Chociaż, do osiągnięcia takieg efektu jak podałeś wystarczy tylko pierwsze explode i potem już poprostu wyświetlanie w pętli, bo dane już bedziesz miał w formacie klucz:wartość pozdr. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 287 Pomógł: 0 Dołączył: 26.02.2003 Skąd: Ow/Pn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok ale na czym chcesz oprzec petle jakis warunek konca musi byc...
-------------------- Reklamowa Oklejanie Samochodów: oklejanie pojazdów / tel. 62 597 74 48
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 112 Pomógł: 20 Dołączył: 10.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ciąg pobierany z bazy ma przecież jakąś długość. Po zrobieniu explode otrzymasz tablicę, też o określonej długości. Pętle zrobisz przez tablicę i jak skończy się tablica - skończy się pętla :)
explode" title="Zobacz w manualu php" target="_manual, for" title="Zobacz w manualu php" target="_manual, foreach" title="Zobacz w manualu php" target="_manual pozdr. |
|
|
![]()
|
|
pokombinuje dziekie
-------------------- Reklamowa Oklejanie Samochodów: oklejanie pojazdów / tel. 62 597 74 48
|
|
|
![]()
|
|
hej @boya, odpowiadam na PW tutaj, niech zostanie dla potomności :)
co musisz zrobić: pisz gdyby coś było jeszcze nie jasne. pozdr. |
|
|
![]()
|
|
dzieki wszystko jasne, ja najpierw robilem exploede pozniej foreach i znow explode ale sie pogubiłem
![]() mi chodzilo o cos takiego: kolor: czerwony; stan: bardzo dobry; rok produkcji: 1999 podzial explodem ; i podzial : w efekcie mam cos takiego:
kombinowalem tak:
Ten post edytował boya 3.06.2006, 09:36:55 -------------------- Reklamowa Oklejanie Samochodów: oklejanie pojazdów / tel. 62 597 74 48
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 3.06.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja bym zrobil cos takiego:
W wyniku czego otrzymujesz bardzo elastyczną tablicę. Teraz jeśli chcesz zmienić jakąś wartość:
Wyświetlanie wszystkiego w html-u
Jak gdzieś coś skiepściłem to mnie popraw. Ten post edytował lesser 3.06.2006, 18:53:46 -------------------- Co by tu napisac? :)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.06.2025 - 22:56 |