|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 62 Pomógł: 0 Dołączył: 17.03.2005 Ostrzeżenie: (0%)
|
Chciałbym w tytule strony wyświetlać nazwę poszczególnego artykułu. Niestety, nie wiem do końca jak to zrobić
Wpisy artykułów są przechowywane dajmy na to w nazwa w artykul Tworzę zatem kod:
i w polu title, gdzie powinien sie wyswietlac tytul daje:
ale wyswietla sie wtedy w tytule napis "Array" tam, gdzie powinien byc tytuł każdego artykulu... Jak to zrobić, żeby wszystko działało, a przeglądając pozostałe strony - poza artykułami, te pole było puste? Porszę o pomoc. Pozdrawiam. Ten post edytował Vitoss 2.06.2006, 14:27:55 -------------------- =)
|
|
|
|
![]() |
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 |
Przyjrzyj sie, co zwraca Twoja funkcja:
http://pl.php.net/manual/pl/function.mysql-fetch-array.php a potem zadawaj pytania na forum. Polecam moj podpis A potem zobacz w manualu jak sie dobrac do danych -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
|
| -Gość- |
|
|
Goście |
mysql_fetch_array zwraca tablice asocjacyjna - zrob cos z tym.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 62 Pomógł: 0 Dołączył: 17.03.2005 Ostrzeżenie: (0%)
|
Bazowałem na rozwiązaniu z tego skryptu - kiedy wyświetlał tytuł w treści - jednak w innym w pliku... Nie jestem orłem w php, zatem nie wychodzi mi to najlepiej
Przejrzałem manual php - chodzi może o funkcję mysql_field_name - można dzięki niej uzyskać taki efekt? Przepraszam, wiem, że wydaje się to uciążliwe - na pewno z Waszego punktu widzenia takie błędy są niedopuszczalne i banalne, jednak z php zbyt wiele nie miałem do czynienia - dlatego widać kwiatki... -------------------- =)
|
|
|
|
| -Gość- |
|
|
Goście |
To zapytanie zwroci nazwy wszystkich artykulow, bo nie ma zadnego warunku. Wiec przede wszystkim jak ma byc tylko jedna nazwa to zmien pytanie, czyli dodaj jakis warunek WHERE nazwa= ... Pozniej pobierz dane za pomoca mysql_fetch_array. |
|
|
|
|
|
|
|
Dzięki ślicznie
Rozwiązałem to w ten sposób:
Został tylko jeden malutki problem - może moglibyście coś doradzić... -------------------- =)
|
|
|
|
| -Gość- |
|
|
Goście |
Mozesz dac jakies isset, czyli jak cos jest wyczytane z bazy do niech daje taki tytul, jak sam poczatek to inny.
|
|
|
|
|
|
|
|
Chciałem się jeszcze zapytać, czy takie rozwiązanie nie obciąża strasznie serwera ani bazy - np. jeśli w bazie jest duża liczba wpisów (ponad kilka tysięcy)? Nie będzie przez to problemów z prawidłowym działaniem strony i długością jej wczytywania?
EDIT: Po utworzeniu tej funkcji, zauważyłem, że strona chodzi wolniej, aż niedawno doszło do tego, że Czas ładowania strony: 54.337 - czy to jest wina tego skryptu - skoro w bazie jest kilka tysięcy wpisów? Ten post edytował Vitoss 2.06.2006, 14:26:39 -------------------- =)
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 984 Pomógł: 41 Dołączył: 16.03.2002 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%)
|
A od kiedy to mozna stosowac zmienne $1 czy $2 ?
Ps.. pieknie to zrobiles.. jedna instrukcja w 13 linijkach.. Ps2: po co traktujesz funkcją htmlspecialchars liczbę ? lol przeciez to bez sensu
-------------------- eh, co polska wódka to polska wódka
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 20.08.2025 - 01:32 |