![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-nick- |
![]()
|
Goście ![]() |
mam coś takiego - czyli jeśli użytkowniuk kliknie odnośik - to pojawi mu się to co wybierze, a w przeciwny wypadku wczytany zostanie plik rotacja.php i teraz pytanie do Was: ja najlepiej osiągnąć mój cel, którym jest - użytkownik ma do wyboru opisy ($rot) ale na dzień dobry ma mu sie poajwić jeden - losowany przypadkowo opisy znajdujdować mogą się, albo w osobnych plikach *.html (są to 1-5 zdjęć + krótki opis), albo w osobnych katalogach - osobno fotki i osobno opisy w plikach *.txt póki co wydaje mi się, że stworzyć *.html to nie problem - bo tych opisów nie bedzie mnóstwo, a do tego jestem lajkonikiem w php, więc łatweij mi bedzie "rotować" gotowe pliki html, niz wybierać katalogi tworzyć jeszcze na podstawie ilości zdjęć dodatkowego pliku... I tutaj ostateczna prośba: czy możecie mi pomóc - tzn jak napisac taki plik do losowego wyboru pliku html do wczytania (wszystkie plik *.html będą w jednym katalogu, wiec nie będzie potzreby wybierania, czy dany plik jest z opisem, czy moze jakiś jeszcze inny) czy stworzyć do tego osobny plik "rotacja.php" czy może miast:
zrobić jakąś funkcję:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 0 Dołączył: 29.08.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie podam tutaj gotowego rozwiązania ale podpowiem że należy zaznajomić się z następującymi funkcjami:
opendir - tworzy uchwyt do folderu readdir - czyta po kolei pliki w folderze (należy użyć jej przy pomocy pętli while) closedir - zamyka ucwyt do pliku rand - generowanie liczyby losowej w zakresie od-do Założenie jest następujące: 1. otwórz folder 2. policz ile jest elementów (uwaga funkcja readdir za elementy uznaje również '.', '..' czyli powroty) 3. odpal generowanie liczby losowej w zakresie od 1-liczba elementów w folderze 4. odpal readdir przez funkcję for i w momencie gdy funkcja osiągnie liczbę wygenerowaną przez rand, zainkluduj plik... MAM NADZIEJĘ ŻE SOBIE PORADZISZ... jakby co postaram się coś napisać... -------------------- www.szymaszkiewicz.com
|
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Rozumiem, że mi proponujesz w katalogu posiadać gotwe *.html i je wczytywać, tak?
zabieram się więc do pracy - jak znam życie wrócę si dopytywać ![]() dzięki za info - a plik jak mi polecasz dodać: jako osobny rotacja.php (inkludowany), czy jako funkcję to napisać?? czy ma to w ogóle jakikolwiek znaczenie... ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 0 Dołączył: 29.08.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zdecydowanie INCLUDE... ale nie ładuj całej stuny a jedynie ten fagment który się różni w ten sposób, w przyszłości jak będziesz wprowadzał zmiany do ogólnego zarysu strony oszczędzisz sobie sporo czasu, co do funkcji to najpierw zrób całość na żywca a jak będzie działało to ten mechanizm nazwij funkcją i schowaj sobie w jakimś pliku z funkcjami, to będziesz miał pożądek w kodzie...
-------------------- www.szymaszkiewicz.com
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 162 Pomógł: 0 Dołączył: 28.11.2006 Skąd: 2322 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 03:43 |