![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 1.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Przeszukałem to Forum wzdłuż i wszerz...naczytałem się postów na tyle że już sam nie wiem co mam zrobić. A pytanie jest proste, jednak moja znajomość MySql-a marna. Mój problem. Utowrzyłem tabelę w bazie danych o nazwie tabela ( w celach edukacyjnych oczywiście) Tabela ma taką strukturę: id|kod|miasto|ulica do tabeli dodałem jeden rekord, następnie utworzyłem plik *php który łaczy mnie z bazą i wyświetla zawarte w tabeli `tabela` dane Mój problem polega na tym, że w żaden sposób nie mogę zaskoczyć jak powinien wyglądać kod i zapytanie do bazy danych . Chciałbym aby na stronie wyświetlane było pole tekstowe w którym uzytkownik wpisze szukane słowo a następnie aby wynik wyszukiwania był wyświetlony na stronie. Oczywiście do tego należałoby dołożyć przycisk np. Szukaj lub Pokaż Z góry dziękuję za pomoc Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 181 Pomógł: 0 Dołączył: 12.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dotarłem do pierwszego tematu o wyszukianiu i dalej mi się już nie chciało
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=19...1&st=&p=entry Ogólnie chodzi oto że robisz. 1. Formuarz z polami na wpradzenie tekstu i przyciskami coś jak 2. Zawartosc zmiennych wstawiasz do zapytania do bazy danych coś jak
Pisałem z głowy. -------------------- Robie to co lubie, lubie to co Robie
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 1.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
starałem się starałem się i nadal się staram...ale klops mi z tego wychodzi.....może ktoś jeszcze ma inne rozwiązanie ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 181 Pomógł: 0 Dołączył: 12.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To już powiina działać we wcześniejszym było dużo błędów jeśli to wogóle kodem można nazwać.
Teraz powinno jakoś szukać.
nazwa pliku test.php, zróćuwage na nazwe BD, tabel, pól i dostosuj do wymagań. Ten post edytował maverickkk 1.06.2006, 08:24:23 -------------------- Robie to co lubie, lubie to co Robie
|
|
|
![]()
|
|
no teraz już się ruszyło i jest OK, to znaczy zapytanie i cała reszta działa, jednak nie wyświetla danych podaje jedynie słowo jakiego szukam. Nie wyświetla natomiast wyniku zapytania.
W tabeli jest tylko jeden rekord.
|
|
|
![]()
|
|
do po przedniego postu
sprawdzałem czy kod jestnapisany poprawnie i według wszelkich reguł ( jakie znalazłem ) jest poprawnie, natopmiast wywala mi taki błąd Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/zdzis66/ftp/test.php on line 26 Co tu jest nie tak....motam się z tym już od kliku dni a jako że jestem już dość stary to i nauka oraz zrozumienie tego ciężej wchodzi mi do głowy |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.06.2025 - 13:37 |