![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 12 Dołączył: 31.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam:
Mam takie małe dwa problemy. Pierwszy: jakie parametry powinienem podać przy łączeniu się z poziomu języka php do bazy danych MySQL w funkcji mysql_connect('ip','user','haslo'), abym mógł się połączyć do tejże bazy ale na innyp porcie nasłuchu niż standardowym 3306 ? Drugi: Piszę witrynę pod bazę MySQL (wersja 4.0.18-max-nt-log). jak wiadomo nie obsługuje ona kodowania w w tabelach w trybie latin2. natomiast wersja 5.0 już obsługuje to kodowanie. Przeszedłem z bazy starszej na nowszą i wychodzą mi "krzaczki" na stronie, gdy pobieram dane z bazy danych zawierające polskie znaki. Żeby skonwertować te "krzaczki" na polskie znaki na stronie mam korzystać z jakiejś funkcji w php przy ich zczytywaniu? czy może zmienić format kodowania stron witryny. Aktualnie kodowanie witryny ustawiłem na charset="windows-1250". Co z tym zrobić aby działało poprawnie. Jeśli ktoś wie jak rozwiązać te dwa problemy proszę o kontakt na meila: trafasnotdead@interia.pl. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 23:23 |