![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 359 Pomógł: 1 Dołączył: 16.04.2006 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki problem, mam tablice przypuscmy taka:
potem mam w skrycpie funkcje rekurencyjna (ktora wywoluje sama siebie, az do pozadanego skutku). Funkcja wyswietla pare rzeczy, ale jednoczesnie oblicza pewne wspolczynniki, ktore powinienem zapisac wlasnie w tej tablicy $arrA. Jak wiadomo, gdy tablice zadeklaruje przed funkcja, do dostepu do niej nie bedzie w funkcji (przynajmniej z moich prob tak wywnioskowalem). Chcialem uzyc zmiennej globalnej, pewna osoba, ktora twierdzila ze jestem nieudacznikiem skoro sobie z tym nie moge poradzic bezd zmiennych globalnych i zmiennych globalnych nie powinno sie uzywac. Pytam wiec jak ten problem rozwiazac? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
skoro juz nie chcesz uzywac globali to np. tak:
powinno dzialac. zamiast zwracac tablice mozna tez ją przekazywac do funkcji jako wskaźnik:
tez chyba powinno dzilac ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 08:14 |