![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 160 Pomógł: 0 Dołączył: 27.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Przypuśćmy, że mam funkcję, w której chcę korzystać ze wszystkich wcześniej użytych zmiennych. Przy wpisywaniu jej jako listy po przecinku po global trochę by tego było. Czy da się jakoś zrobić tak, żeby zglobalizowało mi w funkcji wszystkie użyte wcześniej zmienne? Coś typu global all; Robiłem już global $_GET, $_POST, ale nie mogę używać i tak nadal wszystkich zmiennych... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie da się.
Zresztą to któtko mówiąc głupi pomysł. Po co coś takiego robić, po to wprowadzili zasiąg zmiennych, żeby było wygodniej. Więc po co się uwsteczniać? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 160 Pomógł: 0 Dołączył: 27.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No dobra - więc jak mam zwiększyć zasięg zmienny na globalny przy wyłączonym register_globals i tylko dla danej funkcji?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale po co chcesz to zrobić?
Cóż to za funkcja, która potrzebuje wszystkich zmiennych, jakie się pojawiły? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 171 Pomógł: 0 Dołączył: 17.12.2003 Skąd: Krakół Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zgadzam się z tym co napisał mike_mech.
Napisz co chcesz osiągnąć to coś wymyślimy ![]() -------------------- escape from the execution is futile.
|
|
|
![]()
|
|
Otóż problem w tym, że mam zadeklarowanych bardzo dużo zmiennych z całego skryptu, a akurat funkcja ta parsuje system szablonów, który do zwrócenia wyniku potrzebuje wartości wszystkich użytych zmiennych, bo inaczej nic nie zwróci. Musiałbym dodać bardzo dużo tych zmiennych do global, żeby to działało jak trzeba, a w dodatku, gdybym chciał użyć tego systemu w innym skrypcie to też musiałbyml dodawać zmienne z innego skryptu do tej funkcji
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wrzucenie (trzymanie) wszystkiego do tablicy (i indeksowanie nazwa) ci nie wystarczy?
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 124 Pomógł: 0 Dołączył: 26.10.2004 Skąd: Rybnik Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm, może coś takiego:
-------------------- Hardware: Celeron 3.06, 512 MB DDR
Software: Apache 2.0, MySQL 4.0, php 4.3.1, Zend 5.1, Firefox |
|
|
![]()
|
|
Cytat Wrzucenie (trzymanie) wszystkiego do tablicy (i indeksowanie nazwa) ci nie wystarczy? To nie wchodzi w grę, skrypt jest ogromny. anopak - sprawdzę to ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 67 Pomógł: 0 Dołączył: 13.09.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
$GLOBALS zawiera referencję do samej siebie w środku więc musisz jakoś to obsłuzyć pozatym... Pisałem kiedyś pseudo debugger który zczytywał właśnie w ten sposób zmienne, działa w hermetycznych warunkach ale się wiesza przy większych obiektch i nie chce mi się go debugować póki co. Kiedyś przyjdzie na niego czas
![]() --EDIT-- Uznajcie to za OT nie doczytałem posta powyżej, sorka. Ten post edytował Neotion 26.05.2006, 21:57:07 -------------------- current: nexcite cms (0.2.5) running on top of netsource framework (0.5.3)
workbench: nsapi | php 5.1.2 | mysql 5.0.18 | phpmyadmin 2.9 rc1 | zend studio 5.2.0 | apache/2.2.0 (linux/suse) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 124 Pomógł: 0 Dołączył: 26.10.2004 Skąd: Rybnik Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a:
-------------------- Hardware: Celeron 3.06, 512 MB DDR
Software: Apache 2.0, MySQL 4.0, php 4.3.1, Zend 5.1, Firefox |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 10:04 |