![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 984 Pomógł: 41 Dołączył: 16.03.2002 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.. pisze system drobnych ogloszen..
Wiadomo, serwis posiada, kategorie, podkategorie a w nich ogloszenia. Tabela kategorie to standart: Kod cat_id, nazwa, parent_id Teraz na stronie glownej chcialem wyswietlac wszystkie glowne kategorie, a obok nich w nawiasie kwadratowym ilosc ogloszen dla kazdej z nich. Czyli: Kategoria pierwsza [9] Druga [4] Trzecia [11] itd. Problem teraz z wyswietleniem tej ilosci. Zrobic rekurencyjną funkcje zaden problem i efekt bym uzyskał - ALE - jaki to ruch bedzie generowac ![]() Najlepszy pomysl jaki mi przychodzi to dodac kolumne `ilosc ogloszen` do tabeli kategorie. Przy dodawaniu rekurencyjnie uaktualnialbym te dane. Wyswietlanie to juz wiadomo zwykly select. Moze ktos spotkal sie z takim problemem i rozwiazal go w jeszcze lepszy sposob? Czekam niecierpliwie na odpowiedzi ![]() -------------------- eh, co polska wódka to polska wódka
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spójrz co na pisałes i gdzie to napisałeś.
"Mysql i rekurencja ![]() Coś tu nie gra, prawda? Przenoszę na Bazy danych :: MySQL A co do tematu: Poza sposobem o którym wspomniałes, żeby dodać kolumną i tam trzymać ilość ogłoszeń. Możesz jeszcze cacheować wyniki zapytań, wtedy nie bedzie to takie czasochłonne i wymagające dla serwera. Ale ja stawiam na dodatkowa kolumnę. Moim zdaniem to jedyne rozsądne wyjście. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 984 Pomógł: 41 Dołączył: 16.03.2002 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jestem tak zakrecony, ze kazdy temat bym do działu php wrzucił
![]() ![]() -------------------- eh, co polska wódka to polska wódka
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 171 Pomógł: 0 Dołączył: 17.12.2003 Skąd: Krakół Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jakbyś sobie pobrał do tablicy wszystkie kategorie, a później pętelką dla każdej kategori?
-------------------- escape from the execution is futile.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 117 Pomógł: 2 Dołączył: 29.01.2004 Skąd: Rz-ów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 19:58 |