![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 426 Pomógł: 1 Dołączył: 2.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam kilka pytan ![]() 1. Czy jest jakiś sposób aby wykasować wszystkie rekordy z danej tabeli, nie używając np: ? Zależy mi na szybkości. 2. Czy jest możliwośc usunięcia wszystkich danych z kilku tabel naraz w 1 zapytaniu ? Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
TRUNCATE TABLE
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/truncate.html ale zauwaz roznice miedzy DELETE FROM .. -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Na oba pytania odpowiedź tu:
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/delete.html -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 426 Pomógł: 1 Dołączył: 2.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za linki
![]() Mam jeszcze pytanie czy dobrze robie transakcje :?
Transakcji jeszcze niegdy nie robiłem, a w manualu dają jakieś @A :? :
Byłbym wdzięczny za wytłumaczenie Ten post edytował Apo 26.05.2006, 12:17:28 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
skladniowo robis dobrze. logiczne - nie koniecznie. nie ma sensu robic transakcji dla jednego zapytania.
co do @A to nie ma to nic wspolnego z transakcją. Uzyli oni akurat takich zapytan z wykorzystaniem zmiennych w zapytaniu. rownie dobrze mogly tam byc zwykle zapytania -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
hmm no fakt głupi przykład dałem, ale np jak zrobie takie coś:
No i teraz pytanie czy dobrze robie nie używając else, bo niewiem co sie stanie jeśli np jeden warunek bedzie false, wtedy wykona się ROLLBACK ale na samym końcu jest jeszcze samotne COMMIT co w takich wypadkach zrobic? Pozdro |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 17:55 |