![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 315 Pomógł: 1 Dołączył: 6.08.2003 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam problem ze stworzeniem tabeli. Próbowałem kilkanaście razy zmieniać kod.
Połączyłem się z bazą danych mysql wybrałem opowiednią bazę i chciałem utworzyć tabele przy pomocy polecenia: mysql_query(CREATE TABLE cos (atrybuty). I nic. Prosze o pomoc |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
błędy? jakie masz objawy, co masz w atrybuty, skąd wiesz, że się poprawnie połączyłeś? jaki masz kod i czemu myślisz, że jesteśmy wróżkami?
//tysięczny post!!!, hehe |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 315 Pomógł: 1 Dołączył: 6.08.2003 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiem bo przepisałem wszystko z książki "php to proste". Gdy przeglądam plik z bazą danych którą stworzyłem on jest pusty tak samo jest w WinMySQLadmin tzn. Jest baza ale jest ona pusta. Próbowałem już dwa miesiące temu to rozwiązać, ale sie nie udało i sie zraziłem do mysql. Mam nadzieje że to tylko maly problem z moją konfiguracją czarodzieju.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 548 Pomógł: 2 Dołączył: 19.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam ...
kto powiedzial ze w ksiazce bylo dobrze ![]() ![]() ps. polecam http://www.phpmyadmin.net cya |
|
|
![]()
|
|
[php:1:86f39490cb]<?php
if(!mysql_select_db(sklep)){ mysql_query("CREATE DATABASE sklep"); $tabela ="adminid (CHAR(20) BINARY NOT NULL,"; $tabela .="password (CHAR(20) BINARY NOT NULL,"; $tabela .="adminname (CHAR(50) NOT NULL,"; $tabela .="adminemail (CHAR(50) NOT NULL,"; $tabela .="data_rejestracji DATE NOT NULL,"; $tabela .="PRIMARY KEY(adminid),"; $tabela .="UNIQUE adminid"; mysql_select_db(sklep); mysql_query("CREATE TABLE admin ($tabela)"); } $rekord = "INSERT INTO admin VALUES('$adminid', password('$password'), '$adminname', '$adminemail', curdate())"; mysql_select_db(sklep); mysql_query($rekord); ?>[/php:1:86f39490cb] No w tej książcze to było kilka błędów rzeczowych więc nikt nie powiedział że będzie git. Ale wiecie podejrzewam że to może być coś z moją konfiguracją php lub mysql, ale do tej pory wszystko działało. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmmm...a po ci te wszystkie ( po nazwach kolumn?
|
|
|
![]()
|
|
Nie wiem z kąd się wzieły te nawiasy. Usunąłem je i nadal nic to jest bardzo dziwne. Czy możliwe jest że musze nadać sobie prawo do tworzenia tabel przez wiersz poleceń Mysql-a?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 407 Pomógł: 0 Dołączył: 24.10.2002 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Czy możliwe jest że musze nadać sobie prawo do tworzenia tabel przez wiersz poleceń Mysql-a?
nawet bardzo .. -------------------- Zalew :: http://jakubzalewski.info
|
|
|
![]()
|
|
[php:1:71e6af4349]<?php
mysql> GRANT -> ALL -> PRIVILEGES ON *.* TO admin@localhost IDENTIFIED BY 'haslo'; Query OK, 0 rows affected (0.22 sec) ?>[/php:1:71e6af4349] Napisałem coś takiego i nic nadal nie moge stworzyc tabel tu jest cos zchrzanionego(u mnie) podejrzewam że nie rozwiążemy tego problemu. |
|
|
![]()
|
|
Spróbuje ściągnąć mysql 4.1 i może pomoże a jak nie to biore phpmyAdmin, a jak to nie pomoże...
|
|
|
![]()
|
|
Spróbowałem funkcji z tej książki wyświetlającej błędy mysql. i Wyświetlił mi coś takiego gdy chciałełm utworzyć tabele
Kod 1064: You have an error in your SQL syntax near ')' at line 1
I teraz moje pytanie o co chodzi. Pozostały kod który pisałem we wcześniejszych postach nadal jest taki sam oprócz tego że usunąłem te nawiasy. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[sql:1:50ac935e3c]$tabela .="UNIQUE adminid";[/sql:1:50ac935e3c]
Musisz dac nazwę kolumny w nawiasach. Zresztą jak zadefiniowałeś ją jako PRIMARY kEY to UNIQUE jest nadmiarowe. Cytat Spróbowałem funkcji z tej książki wyświetlającej błędy mysql. i Wyświetlił mi coś takiego gdy chciałełm utworzyć tabele
Kod 1064: You have an error in your SQL syntax near ')' at line 1
I teraz moje pytanie o co chodzi. Pozostały kod który pisałem we wcześniejszych postach nadal jest taki sam oprócz tego że usunąłem te nawiasy. Syntax error to błąd składniowy, czyli po prostu interpreter sqla nie zrozumiał co do niego powiedziałeś. ![]() |
|
|
![]()
|
|
Wreszcie udało się. Dzięki stary czekałem na ten moment o 2 miesięcy. Przecież to było banalne, no nie ? Ale jeszcze tu wróce z kolejnymi problemami;). Jeszcze raz dzięks.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.07.2025 - 20:43 |