![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 136 Pomógł: 2 Dołączył: 13.05.2003 Skąd: Przemyśl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak zrobić aby zaznaczyło na liscie wyboru tą wartość jaka jest w pliku?
stosowałem takie coś, znacie coś prostszego? tzn. jeśli dodam więcej wartości do 'select', aby nie trzeba było pisać odpowiednio kodu sprawdzajacego 'if' [php:1:e7ac549055] $dom = file("pod/rocznik.txt"); if(trim($dom[6])==poniedzialek){$ok=selected;} if(trim($dom[6])==środa){$ok1=selected;} if(trim($dom[6])==sobota){$ok2=selected;} if(trim($dom[6])==niedziela){$ok3=selected;} echo" <option $ok value='poniedzialek'>poniedzialek</option> <option $ok1 value='środa'>środa</option> <option $ok2 value='sobota'>sobota</option> <option $ok3 value='niedziela'>niedziela</option> </select>";[/php:1:e7ac549055] |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 296 Pomógł: 0 Dołączył: 9.05.2002 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[php:1:0cbe9a5fc2]<?php
$opcje = array("poniedzialek", "wtorek", "sroda", "czwartek"); $dom = file("pod/rocznik.txt"); echo"<select name="select">"; for ($i=0; $i<count($opcje); $i++) { unset($sl); if ($opcje[$i] == trim($dom[6])){$sl = "selected";} echo"<option value=".$opcje[$i]." $sl>".$opcje[$i]."n"; } echo"</select>"; ?>[/php:1:0cbe9a5fc2] nie wiem, czy o to Ci chodzilo...? -------------------- audaces fortuna iuvat!
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 136 Pomógł: 2 Dołączył: 13.05.2003 Skąd: Przemyśl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
O TAK PIĘKNIE DZIAŁA
![]() O TO MI CHODZIŁO! WIELKIE THX!!! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 04:35 |