![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-Rysiu- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam!
Mam problem z działaniem mojego skryptu. Chcę się połączyć z bazą danych, nie dając możliwości zobaczenia hasła osobie trzeciej. Dlatego umieściłem plik 'pass.n', zawierający samo hasło w głównym katalogu mojego serwera, a w public_html znalazł się skrypt z takim oto rozwiązaniem:
No i tu pojawia się problem, ponieważ php nie chce zaakceptować wczytanego stringa jako tekstu. Albo sam nie wiem co innego wymyśla, fakty są takie: gdyby napisać echo "" .$pass. "";, wszystko wyświetli się poprawnie, natomiast przy użyciu skryptu w obecnej formie pojawia się taki oto komunikat: "Warning: Access denied for user: 'rysiu@localhost' (Using password: YES) in d:...public_htmlserwis.php on line 6". Myślałem, że może coś nie tak z typem zmiennej, ale settype($pass, "string"); nie pomogło. Podejrzewałem też coś z błednym odczytaniem, próbowałem zastosować $pass=trim($pass);, ale to również nic nie zmieniło. W czym więc problem i co powinienem zrobić, aby skrypt działał poprawnie? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jesli ktos nie ma dostep do tego kodu, rowniez ma dostep do pliku z haslem.
A dlaczego odczytujesz haslo jako "rb"? -------------------- |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 386 Pomógł: 25 Dołączył: 28.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
heh a ustawiles sobie haslo w bazie mysql?? polecam takie rozwiazanie:
plik z haslem do bazy
i w pliku glownym include("plikzhaslem.php"); i odwolujesz sie tylko do zmiennej $haslo w glownym pliku czyli
Ten post edytował piotrekkr 24.05.2006, 21:46:59 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 00:48 |