![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 159 Pomógł: 1 Dołączył: 31.08.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam mam taką tabelę
chciałbym pogrupować to w takiej formie: Kod data1 user1 user2 user1 data2 user4 user1 W jaknajmniejszej ilości zapytań do bazy. W tej chwili mam poprostu najpierw zapytanie ze zgrupowanymi datami, następnie w pętli pobieram uzytkowników. da się to przyspieszyć? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ID powinno byc PRIMARY KEY, no chyba ze tutaj oznacza cos innego. podstawy:
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 159 Pomógł: 1 Dołączył: 31.08.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmmm... teraz wlasnie zrozumialem jaka głupote chciałem zrobić. chałem najpierw zgrupować daty nastepnie wyswietlić jaci uzytkownicy logowali sie tego dnia, czyli najpierw
, a pozniej w petli pobierałem userów, ale problem polega przy np. 30 dniach (mam wtedy 31 zapytan ![]() myslalem, że mozna to np. jakimś jednym zapytaniem. Ten post edytował lenzcewski 24.05.2006, 19:57:50 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 189 Pomógł: 0 Dołączył: 4.07.2004 Skąd: z neostrady Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmmm... teraz wlasnie zrozumialem jaka głupote chciałem zrobić. Czemu głupotę? BTW możesz rozwiązać to w trochę inny sposób (jeżeli MySQL 4.1+):
Wszystko w jednym zapytaniu, tylko użytkowników masz w jednym wierszu, a nie osobnych. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 401 Pomógł: 5 Dołączył: 14.09.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ID powinno byc PRIMARY KEY, no chyba ze tutaj oznacza cos innego. Mała uwaga UNIQUE KEY i PRIMARY KEY różnią się tylko tym, że dopuszcza możliwość wystąpienia NULL'a jako wartości. Natomiast przypadku tabeli lenczewskiego akurat kolumna id ma ustawione NOT NULL, więc działanie będzie identyczne, jeszcze tylko by się przydało ustawić UNSIGNED coby rozszerzyć zakres a jednocześnie uniemożliwić wstawienie liczby ujemnej. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 401 Pomógł: 5 Dołączył: 14.09.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oj chyba nie tylko. Widziałeś kidyś klika kluczy PRIMARY? Fakt - prmiary może być tylko jeden, bo ma automatycznie przdzielaną taką też nazwę w związku z tym może być TYLKO jeden. ![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.06.2025 - 16:48 |