![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-GrubeM- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam szanownych forumowiczów,
mam następujący problem. Mam w Bazie 3 tabele *rozgrywki_druzyny // zawiera wszystkie druzyny -id -nazwa_druzyny *rozgrywki_turnieje // zawiera wszystkie turnije np: Szczecin; Poznań... -id -data -miejsce *rozgrywki_druzyny_wpisy // W tej tabeli przypisane sa punkty w danym turnieju do danej druzyny -id -turniej_id -druzyna_id i Jak teraz napisać zapytanie żeby wypluć druzyny od tej co ma najwięcej punktów do tej co ma ich najmniej. Chciał bym zeby wygladalo to tak: Druzyna AAA 55 p. Druzyna 123 34 p. ... Druzyna XXX 0p. Bede bardzo wdziecny za odpowiedz bo troche mnie to meczy. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 012 Pomógł: 109 Dołączył: 26.09.2003 Skąd: nexis.pl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W której kolumnie są punkty, bo jakoś nie mogę się ich doszukać?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 31.03.2006 Skąd: Muszyna Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
gdzie XXX to tabela z ptk druzyny i YYY to nazwa druzyny |
|
|
-GrubeM- |
![]()
|
Goście ![]() |
Faktycznie zapomnialem o podaniu punktow sa one w 3 tabeli. Wyglada to tak:
*rozgrywki_druzyny // zawiera wszystkie druzyny -id -nazwa_druzyny *rozgrywki_turnieje // zawiera wszystkie turnije np: Szczecin; Poznań... -id -data -miejsce *rozgrywki_druzyny_wpisy // W tej tabeli przypisane sa punkty w danym turnieju do danej druzyny -id -turniej_id -druzyna_id -punkty |
|
|
-GrubeM- |
![]()
|
Goście ![]() |
Ciap-Ciak nie o to chodzi. Bo to co proponujesz wyswietla wyniki tylko z jednej rozgrywki a tu chodzi o całość czyli o sezon a nie runde.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 012 Pomógł: 109 Dołączył: 26.09.2003 Skąd: nexis.pl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Teraz pozostaje już tylko posortowanie tej tablicy za pomocą array_multisort" title="Zobacz w manualu php" target="_manual. -------------------- |
|
|
-GrubeM- |
![]()
|
Goście ![]() |
Nieda sie tego jeszcze optymalniej napisac? jednym zapytaniem? Bo na tym mi najbardziej zalezy.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 24.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W jednym zapytaniu to tak:
Dostaniesz nazwę i sumę punktów |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 09:06 |