![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 17.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1) Mam pytanie, czy rozszerzenie pliku ktory includuje ma znaczenie, np menu.inc i menu.php - czy ma to jakies rozne zastosowania? Zalozmy, iz w menu.inc chce uzyc kodu php, czy jest to dozwolone czy musialbym zmienic rozszezenie na .php ?
2) Czy mozliwe jest, aby np w pliku menu.inc (include menu) stworzyc kolejne include do licznika? Tak, zeby include bylo np 2. index.php -> menu.inc -> licznik.php itd Tak zeby w menu.inc bylo cos takiego: Na stronie jest <? include "licznik.php" ?> osob Mam nadzieje, ze wyrazilem sie w miare jasno. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 223 Pomógł: 0 Dołączył: 22.03.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Nie
2. Tak |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 17.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Odnosnie pierwszego pytania: Czyli mam rozumiec ze koncowka .inc czy .php nie ma w includowaniu znaczenia?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 223 Pomógł: 0 Dołączył: 22.03.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Odnosnie pierwszego pytania: Czyli mam rozumiec ze koncowka .inc czy .php nie ma w includowaniu znaczenia?
Tak, dokładnie. Może być nawet .txt a i tak będzie parsowane. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Odnosnie pierwszego pytania: Czyli mam rozumiec ze koncowka .inc czy .php nie ma w includowaniu znaczenia?
Ma znaczenie, ale pod względem bezpieczeństwa: załóżmy że masz stronę na którje jest includowany plik z błędem. W takiej sytuacji pojawia się komunikat błędu wraz ze ścieżką do includowanego pliku. Jeżeli plik nie ma rozszerzenia .php, a serwer interpretuje pliki .inc jako txt topo wklepaniu adresu do tego pliku mamy jak na dłoni cały skrypt, wraz z ewentualynymi hasłami itd. Dlatego lepiej stosować rozszerzenie .php dla includowanych plikow, chyba że jest tam np,. sam HTML. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat Cytat Odnosnie pierwszego pytania: Czyli mam rozumiec ze koncowka .inc czy .php nie ma w includowaniu znaczenia?
Ma znaczenie, ale pod względem bezpieczeństwa: załóżmy że masz stronę na którje jest includowany plik z błędem. W takiej sytuacji pojawia się komunikat błędu wraz ze ścieżką do includowanego pliku. Jeżeli plik nie ma rozszerzenia .php, a serwer interpretuje pliki .inc jako txt topo wklepaniu adresu do tego pliku mamy jak na dłoni cały skrypt, wraz z ewentualynymi hasłami itd. Dlatego lepiej stosować rozszerzenie .php dla includowanych plikow, chyba że jest tam np,. sam HTML. Oczywiscie kolega ma racje. Także polecam rozszerzenia .php, ew. dla odróżnienia .inc.php |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 5.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
proponuję użyć katalogu np. includes gdzie dostęp ma tylko php
i jakikolwiek plik tam umieścisz to z zewnątrz nikt się tam nie dostanie. możesz wtedy mieć rozszerzenie nawet *.kupa a w głównym katalogu miec pliki do których jest powszechny dostęp |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 407 Pomógł: 0 Dołączył: 24.10.2002 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
albo ustawienia serwera aby czytaly php.. tak jak mozna ustaiwc by .html byl czytany jak .php tak samo chyba .inc czyz nie?
-------------------- Zalew :: http://jakubzalewski.info
|
|
|
![]()
|
|
Tak, ale jeśli ktoś nie ma dostępu do ustawień?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 407 Pomógł: 0 Dołączył: 24.10.2002 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wiem, tez nie mam dostepu, zawsze na providerach siedze.. mowilem w teorii.. ogolnie jak powyzej juz powiedziano... kiedys jechalem na .inc'ach, ale jak mi nagle z jakiejs funkcji wylazl error i zobaczylem ze po wpisaniu w pasek odpoweidniej sciezki wyswietla sie plik jak na dloni zrezygnowalem i includuje php tylko... ta koncowka dziala wszedzie
![]() -------------------- Zalew :: http://jakubzalewski.info
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat ale jak mi nagle z jakiejs funkcji wylazl error i zobaczylem ze po wpisaniu w pasek odpoweidniej sciezki wyswietla sie plik jak na dloni zrezygnowalem i includuje php tylko
Ja dokładnie z tego samego powodu zacząłem stosować .php. Z tym, że teraz robię tak, że includowane pliki nazywam w ten sposób: "inc_nazwa_pliku.php" - mogę sobie posortować pliki. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
lepiej porozkladac po katalogach... katalog z funkcjami, inny z wazniejszymi typu polaczenia z baza itp, inny z panelem.. inny z szablonami.. organizacja musi byc
![]() a na wierzchu index.php ![]() -------------------- Zalew :: http://jakubzalewski.info
|
|
|
![]()
|
|
Cytat lepiej porozkladac po katalogach... katalog z funkcjami, inny z wazniejszymi typu polaczenia z baza itp, inny z panelem.. inny z szablonami.. organizacja musi byc
![]() a na wierzchu index.php ![]() Bez przesady :-) Wystarczą dwa katalogi: funkcje i include, których nazwy mówi same za siebie. Co za dużo, to niezdrowo. I w tych katalogach odpowiednie pliki z funkcjami, np. inc_mysql.php, inc_pliki.php itd. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.07.2025 - 10:03 |