![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 20.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chce aby skrypt w php naliczal mi 2% pieniedzy ktore są przechowywane w bazie no i rozwiazalem to tak:
Kod $query="update bank set kasa= kasa + kasa * 0.02"; Mam jedno pytanie jak te dane zaokraglic w gore lub w dol (tak zeby po przecinkach nic nie bylo, czyli zera, bo wiem, ze to dziala tylko gdy jest float lub double) bo zeby zastosowac np ceil to juz nie w zapytaniu, a jak przypisuje komorki kasa do zmiennej np $przyrost=$result * 0.02 i chce to pozniej dodac do zapytania ...set kasa=kasa +$przyrost to juz nie liczy mi poprawnie. I jak te dane wyswietlic na stronie bez wartosci po przecinku. Ten post edytował Duke Nukem 24.05.2006, 12:33:14 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
od tego typu pytan mamy manual:
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/mat...-functions.html Cytat rozwiazalem to tak ![]() ![]() prosze poprawic tytul o znacznik zgodnie z zasadami forum przedszkole -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 02:23 |