![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 25.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich serdecznie!
Mam pytanie. Otóż muszę uporządkować alfabetycznie dane pobrane z bazy. Oczywiście robię to w ten sposób: select*from tabela order by nazwa ASC Jednak mi chodzi o to, aby przed wpisami zaczynający się na A, wyświetlała się litera A, przed wpisami zaczynajacy się na B, wyswietlała się literka B itd. Wiem, że trudno zrozumieć o co chodzi ![]() http://www.e-basket.pl/?podpoddzial=21 Czy jest jakaś specjalna funkcja do tego? Jak to zrobić? Niestety nic mi nie przychodzi do głowy, chociaż wydaje mi się, że jest to banalne ![]() Z góry bardzo dziękuję za pomoc. Pozdrawiam -------------------- Pozdrawiam
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może funkcja [manual:3600c68a88]print[/manual:3600c68a88]? Bo nie mogę połapać się o co chodzi...
_____ update 2:30 czy chodzi o te litery alfabetu przed nazwiskami? To ja proponuję [php:1:3600c68a88]<?php $arrAlfabet=array("A","B","C") # itd itp for($i=0; $i<count($arrAlfabet); $i++) { echo $arrAlfabet[$i]."<br>";; # dalej wiadomo jak :-) } ?>[/php:1:3600c68a88] -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 30.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
select*from tabela order by nazwa ORDER BY i juz zaczyna się od A i tak Do Z
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 223 Pomógł: 0 Dołączył: 22.03.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Witam wszystkich serdecznie!
Mam pytanie. Otóż muszę uporządkować alfabetycznie dane pobrane z bazy. Oczywiście robię to w ten sposób: select*from tabela order by nazwa ASC Jednak mi chodzi o to, aby przed wpisami zaczynający się na A, wyświetlała się litera A, przed wpisami zaczynajacy się na B, wyswietlała się literka B itd. Wiem, że trudno zrozumieć o co chodzi ![]() http://www.e-basket.pl/?podpoddzial=21 Czy jest jakaś specjalna funkcja do tego? Jak to zrobić? Niestety nic mi nie przychodzi do głowy, chociaż wydaje mi się, że jest to banalne ![]() Z góry bardzo dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Ja bym to zrobił tak: [php:1:f13be40a6a]<?php $result = mysql_query("SELECT * FROM bleble ORDER BY nazwa ASC"); $litera = ''; while($row = mysql_fetch_array($result)) { //Pobieramy pierwsza litere z nazwy if(strtoupper($row['nazwa']{0}) == strtoupper($litera)) { echo('<BR>' . strtoupper($row['nazwa']{0}) . '<BR><HR>'); } echo('<a href="blabla">'. $row['nazwa'] .'<BR>'); $litera = $row['nazwa']{0}; } ?>[/php:1:f13be40a6a] To powinno wyswietlic cos takiego: A -------------------------------------------------------- Acostam Acostam1 Acostam2 B --------------------------------------------------------- Bcostam Bcostam1 Bcostam2 Itd... Można oczywiście umieścić w tabelkach, ale to już zależy od inwencji własnej. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 25.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Ja bym to zrobił tak:
[php:1:ccbed8c0ae]<?php $result = mysql_query("SELECT * FROM bleble ORDER BY nazwa ASC"); $litera = ''; while($row = mysql_fetch_array($result)) { //Pobieramy pierwsza litere z nazwy if(strtoupper($row['nazwa']{0}) == strtoupper($litera)) { echo('<BR>' . strtoupper($row['nazwa']{0}) . '<BR><HR>'); } echo('<a href="blabla">'. $row['nazwa'] .'<BR>'); $litera = $row['nazwa']{0}; } ?>[/php:1:ccbed8c0ae] To powinno wyswietlic cos takiego: A -------------------------------------------------------- Acostam Acostam1 Acostam2 B --------------------------------------------------------- Bcostam Bcostam1 Bcostam2 Itd... Można oczywiście umieścić w tabelkach, ale to już zależy od inwencji własnej. Niestety to nie działa ![]() A ------------ andrzej A ------------ adam bartek B ------------ bronisława czesław A powinno się wyswietlac tak: A -------------- andrzej adam B -------------- bartek bronisława C ------------- czesław Czy ktos potrafi mi pomoc? Bylbym naprawde bardzo, bardzo wdzięczny! -------------------- Pozdrawiam
|
|
|
![]()
|
|
Juz mam rozwiazanie
![]() Dzieki wielkie wszystkim, ktorzy chcieli mi pomóc! -------------------- Pozdrawiam
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 223 Pomógł: 0 Dołączył: 22.03.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Niestety to nie działa
![]() Czy ktos potrafi mi pomoc? Bylbym naprawde bardzo, bardzo wdzięczny! Być może - nie testowałem :-). Pewnie przekręciłem kolejność ifów czy coś. ***Pisane z palca ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Może ktoś by się ograniczał z cytowaniem, co?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat ***Pisane z palca Szczerze to ja zawsze tak piszę ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Cytat Może ktoś by się ograniczał z cytowaniem, co?
Pewnie :-). |
|
|
![]()
|
|
Cytat Cytat ***Pisane z palca Szczerze to ja zawsze tak piszę ![]() ![]() Nie wiem co masz na myśli, ale mi chodziło o pisanie od razu na forum skryptu i nie testowanie go lokalnie :-). Faktycznie - 'z palca' może być mylące. Jeśli jednak chodzi nam o to samo - super :-). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 03:39 |