![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 90 Pomógł: 0 Dołączył: 29.12.2005 Skąd: Z krzaków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Otoz mam taki problem.
mam dany wzorzec do preg_metch'a i zmienna ktora chce nim potraktowac, a wlasciwie kilkanascie zmiennych. i czy musza pisac np kilkanascie warunkow if z preg_matchem czy da sie zrobic to jakos jednym ifem i jednym preg_matchem wymieniajac zmienne np poprzecinku albo jakos inaczej ? nieusmiecha mi sie pisac kilkanascie warunkow z kazdy z ta sama zawartoscia ale odnoszacy sie do innej zmiennej :/ |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz coś w tym stylu:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 401 Pomógł: 5 Dołączył: 14.09.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mozna nieco inaczej
![]() Korzystajac z alternatywy w regularkach
Mozna jeszcze zrezygnowac z "lapania" zanlezionych elementow poprzez usuwanie dodanie po kazdym rozpoczetym nawiasie ?:, ale to juz sobie musisz sam sprawdzic. Poza tym jak nie pasuje Ci sposo ulozenia wynikow, to mozna skorzystac z odpowiednich stalych ale o tym wiecej w manualu. Pozostaje jeszcze kwestia "unikania" (escape'owania) znakow zastrzezonych dla regularek, wtedy najlepiej najpierw przemielic tablice funkcja preg_quote" title="Zobacz w manualu php" target="_manual -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 27.06.2025 - 18:54 |