![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 401 Pomógł: 1 Dołączył: 10.03.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taką tabelę:
h_id | gr_szkolen | nazwa_szkolenia | data_szkolen | wszystkie szkolenia dziela się na 3 grupy. Jak zapytać bazę a następnie wydrukować wynik zapytania w taki sposób, żeby mi podzielił: GRUPA 1 szkolenie 1 szkolenie 2 GRUPA 2 szkolenie 1 GRUPA 3 szkolenie 1 szkolenie 2 chodzi o to, żeby pogrupować po grupach szkoleń (gr_szkolen). Jak daje zwykle zapytanie, to mi to wywala mniej wiecej tak: GRUPA 1 szkolenie 1 GRUPA 1 szkolenie 2 GRUPA 2 szkolenie 1 GRUPA 3 szkolenie 1 GRUPA 3 szkolenie 2 pomocy... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 18.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A masz osobną tabelę z grupami? jeżeli nie to stworz.
Wtedy nie bedzie żadnego problemu. |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 984 Pomógł: 41 Dołączył: 16.03.2002 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tabela grupy:
Tabela szkolenia:
php:
Ps: poczytaj co to są postacie normalne oraz postać Boyce-Codde'a - przyda Ci się. Ten post edytował em1X 20.05.2006, 15:36:30 -------------------- eh, co polska wódka to polska wódka
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 698 Pomógł: 3 Dołączył: 28.03.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wykonujesz zwykłego selecta, a potem możesz dane ręcznie przerobić. W PDO jest możliwe grupowanie według wartości danej kolumny, zobacz przykład 3.
Mając wyniki w najrpstszej postaci można to zrobić tak:
Wtedy masz wszystko pogrupowane już w tablicy i nie powinieneś mieć problemy z wyświetleniem. Da się to też obejść bez grupowania. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 401 Pomógł: 1 Dołączył: 10.03.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, dzięki za odzew, a możesz więcej napisać o tym, jak wyświetlić teraz te dane i jak się to też obejść bez grupowania?
Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 28.06.2025 - 00:37 |